email
Calculatia (corecta) a Costurilor - Studii de caz si noutati legislative

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Calculatia (corecta) a Costurilor - Studii de caz si noutati legislative"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Termenul depunere declaratie SAF-T pentru marii contribuabili de la 1 ianuarie 2022

Termenul depunere declaratie SAF-T pentru marii contribuabili de la 1 ianuarie 2022
saf-td406mari contribuabiliexercitiu financiar

Prezentam mai jos cazul unei societati care a fost incadrata in categoria mari contribuabili incepand cu 1 ianuarie 2022 si are anul financiar contabil anul calendaristic. Astfel, obligatia de depunere a Declaratiei informative 406 a intervenit incepand de la data de 1 iulie 2022, care reprezinta data de referinta pentru noii mari contribuabili.

Avand in vedere ca termenul de depunere a Declaratiei informative D406 active (SAF-T Active) este termenul de depunere a situatiilor financiare aferente exercitiului financiar pentru care se raporteaza, va rugam sa ne confirmati daca pentru situatia prezentata mai sus primul an de declarare SAF-T Active va fi 01.01.2022 - 31.12.2022 sau 01.01.2023 - 31.12.2023.

Firma dvs. va fi ca o carte deschisa pentru ANAF! Puneti-va la adapost de erori si sanctiuni cu acest ghid de ultima ora. Lucrarea SAF-T. Ghid de raportare corecta contine explicatii impecabile, care va ajuta sa depuneti D406 corect si la timp, cu avantaje clare. 

Termenul depunere declaratie SAF-T: raspunsul specialistului

Cadrul legal: Ordinul ANAF nr. 1783/2021 privind natura informatiilor pe care contribuabilul/platitorul trebuie sa le declare prin fisierul standard de control fiscal, modelul de raportare, procedura si conditiile de transmitere, precum si termenele de transmitere si data/datele de la care categoriile de contribuabili/platitori sunt obligate sa transmita fisierul standard de control fiscal

Anexa 4
1.Declaratia informativa D406 se transmite in format electronic, data-limita de transmitere fiind:

-ultima zi calendaristica a lunii urmatoare perioadei de raportare, respectiv luna/trimestrul calendaristic, dupa caz, pentru alte informatii decat cele privind sectiunile "Stocuri" si "Active";
-la termenul de depunere a situatiilor financiare aferente exercitiului financiar, in cazul sectiunii "Active";

7.Informatiile privind "Activele" din cadrul Declaratiei informative D406 sunt intocmite la nivelul anului financiar aplicat de catre contribuabili si transmise printr-o singura depunere, respectiv o singura raportare a Declaratiei informative D406, pana la data depunerii situatiilor financiare aferente exercitiului financiar la care se refera.

8.Declaratia informativa D406 pentru "Active" se poate transmite ca o declaratie independenta, nefiind necesara introducerea tuturor sectiunilor/subsectiunilor dintr-o Declaratie informativa D406, ci doar a zonelor indicate ca fiind obligatorii pentru transmiterea acestui tip de informatie.

Prin urmare, termenul de depunere a D406 pentru ACTIVE este data de 30 mai 2023 (termenul limita pentru depunerea situatiilor financiare aferente exercitiului financiar 2022).

Pe site-ul ANAF exista o clarificare referitoare la termenul de depunere a D406 -Active CLARIFICARE referitoare la depunerea Declaratiei anuale D406Active(SAF-T Active)

Avand in vedere intrebarile adresate prin intermediul adresei deemailsaft@anaf.ro privind depunerea Declaratiei informative D406 active (SAF-T Active), prin care sunt declarate mijloacele fixe, facem urmatoarele precizari:

- Mijloacele fixe se raporteaza anual, iar termenul de raportare este panala data depunerii situatiilor financiare;
- Raspunsul nr. 5 din sectiunea III ”Intrebari privind contextul legislativ pentru raportarea Declaratiei D406 – SAF-T” a documentului postat pesite-ul ANAF intitulat ”INTREBARI FRECVENTE SI RASPUNSURI SPECIFICE SCHEMEI SAF-T” (pagina 49 din document) se modifica astfel:

”Mijloacele fixe se raporteaza anual, iar termenul de raportare estepanaladatadepunerii situatiilor financiare. In cazul in care anul financiar se incheie la 31martie (an fiscal modificat), pentru anul fiscal 01.04.2021– 31.03.2022,contribuabilul in cauza (pentru care obligatia de raportare SAF-T a inceput,conform legii, la 01.01.2022) nu va depune D406 active pentru acest anfinanciar.Acest contribuabil va depune prima Declaratie D406 active pentru anul financiar 01.04.2022 – 31.03.2023, pana la data depunerii situatiilor financiare aferente acestui an (i.e. 150 de zile de la data incheierii exercitiului financiar, sub rezerva modificarilor legislative care pot interveni in ceea ce priveste acest termen).”

- Regula generala pentru depunerea Declaratiei D406 active este aceea ca, aceasta declaratie se depune pana la data depunerii situatiilor financiare in conditiile in care pentru anul financiar aferent au fost depuse anterior toate celelalte declaratii D406 obligatorii (lunare sau trimestriale).

Asadar, aceasta ar insemna ca marii contribuabili care nu depun D 406 pentru tot anul financiar 2022, nu ar avea obligatia depunerii SAF T Active in anul 2023, ci abia din anul 2024, pentru perioada 01.01.2023-31.12.2023.
 


Raspuns oferit in luna mai 2023 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.


de Ghinea Viorica


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
saf-td406mari contribuabiliexercitiu financiar


Data aparitiei: 24 Mai 2023

Votati articolul "Termenul depunere declaratie SAF-T pentru marii contribuabili de la 1 ianuarie 2022":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Regimul fiscal-contabil al microintreprinderilor. Ghid pentru 2023

    • Afacerea dvs. este incadrata ca microintreprindere? Atunci cu siguranta vi se pare o mare provocare sa cunoasteti in detaliu cadrul legislativ, avand in vedere ca multe prevederi sunt greu de interpretat si ca au aparut recent o multime de noutati fiscale.  ...» citeste mai departe aici

  • Ce planuri de dezvoltare exista pentru SPV. Raspunsul ANAF pentru CCF

    • CCF (Camera Consultantilor Fiscali) a trimis recent catre ANAF mai multe propuneri pentru imbunatatirea SPV-ului. Reprezentantii institutiei au scos in evidenta faptul ca, in prezent, nu pot fi acordate drepturi diferentiate diferitelor persoane care acceseaza un cont de SPV al unei societati (spre exemplu, administratorii, angajatii unei societati).  “In acest sens, in masura in care contul de SPV este asociat administratorului, ca persoana imputerni...» citeste mai departe aici

  • 30 mai 2023 este termenul limita pentru depunerea Formularului 394

    • Marti, 30 mai 2023, este un termen limita important pentru persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania care realizeaza anumite tipuri de achizitii. Mai exact, este  data pana la care mai pot depune Formularul 394.  Formularul 394 reprezinta ”Declaratia informativa privind livrarile/prestarile si...» citeste mai departe aici

  • Persoana responsabila in aplicarea Legii 129/2019, o noua obligatie pentru firme?

    • Prezentam in continuare daca o firma are obligatia de a desemna o persoana responsabila in aplicarea Legii 129/2019 privind spalarea banilor sau nu. Mai exact, este necesara, potrivit legislatiei in vigoare, desemnarea unui angajat in relatia cu Oficiul de spalarea banilor, astfel incat sa intocmeasca politici, proceduri de raportare chiar daca nu sunt tranzactiile cu sume in numerar, in lei sau in valuta, a caror limita minima reprezinta echivalentul in lei a ...» citeste mai departe aici

  • Bilantul contabil: Cum se calculeaza numarul de salariati?

    • Ne propunem ca, prin prezentul articol, sa prezentam cum se calculeaza si care este numarul mediu de salariati care se trece in bilant la o societate care pe parcursul anului 2022 are urmatoarea structura de personal: - 5 persoane angajate cu 8 ore/zi tot anul 2022; - 1 persoana angajata cu 1 ora/zi tot anul 2022; - 1 persoana angajata cu 2 ore/zi tot anul 2022; - 1 persoana angajata cu 4 ore/zi de la data de 11.04.2022; - 1 persoana cu contra...» citeste mai departe aici

  • Venituri din mai multe surse. Ce taxe are de platit o persoana fizica in 2023

    • Vom afla, in cele ce urmeaza, ce taxe are de platit o persoana fizica in 2023 (care este si salariat), in situatia in care obtine urmatoarele venituri: - chirii peste 100.000 lei; - PFA norma de venit, norma 31.600 lei; - terenuri agricole: cereale 30 h * norma de venit 257 lei = 7.710 lei. Asadar, in cazul in care veniturile au fost realizate in anul 2022: Referitor la CAS, potrivit art. 137 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 22...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba in 2023!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"Calculatia (corecta) a Costurilor - Studii de caz si noutati legislative"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X