email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Termenul depunere declaratie SAF-T pentru marii contribuabili de la 1 ianuarie 2022

Termenul depunere declaratie SAF-T pentru marii contribuabili de la 1 ianuarie 2022
saf-td406mari contribuabiliexercitiu financiar

Prezentam mai jos cazul unei societati care a fost incadrata in categoria mari contribuabili incepand cu 1 ianuarie 2022 si are anul financiar contabil anul calendaristic. Astfel, obligatia de depunere a Declaratiei informative 406 a intervenit incepand de la data de 1 iulie 2022, care reprezinta data de referinta pentru noii mari contribuabili.

Avand in vedere ca termenul de depunere a Declaratiei informative D406 active (SAF-T Active) este termenul de depunere a situatiilor financiare aferente exercitiului financiar pentru care se raporteaza, va rugam sa ne confirmati daca pentru situatia prezentata mai sus primul an de declarare SAF-T Active va fi 01.01.2022 - 31.12.2022 sau 01.01.2023 - 31.12.2023.

Firma dvs. va fi ca o carte deschisa pentru ANAF! Puneti-va la adapost de erori si sanctiuni cu acest ghid de ultima ora. Lucrarea SAF-T. Ghid de raportare corecta contine explicatii impecabile, care va ajuta sa depuneti D406 corect si la timp, cu avantaje clare. 

Termenul depunere declaratie SAF-T: raspunsul specialistului

Cadrul legal: Ordinul ANAF nr. 1783/2021 privind natura informatiilor pe care contribuabilul/platitorul trebuie sa le declare prin fisierul standard de control fiscal, modelul de raportare, procedura si conditiile de transmitere, precum si termenele de transmitere si data/datele de la care categoriile de contribuabili/platitori sunt obligate sa transmita fisierul standard de control fiscal

Anexa 4
1.Declaratia informativa D406 se transmite in format electronic, data-limita de transmitere fiind:

-ultima zi calendaristica a lunii urmatoare perioadei de raportare, respectiv luna/trimestrul calendaristic, dupa caz, pentru alte informatii decat cele privind sectiunile "Stocuri" si "Active";
-la termenul de depunere a situatiilor financiare aferente exercitiului financiar, in cazul sectiunii "Active";

7.Informatiile privind "Activele" din cadrul Declaratiei informative D406 sunt intocmite la nivelul anului financiar aplicat de catre contribuabili si transmise printr-o singura depunere, respectiv o singura raportare a Declaratiei informative D406, pana la data depunerii situatiilor financiare aferente exercitiului financiar la care se refera.

8.Declaratia informativa D406 pentru "Active" se poate transmite ca o declaratie independenta, nefiind necesara introducerea tuturor sectiunilor/subsectiunilor dintr-o Declaratie informativa D406, ci doar a zonelor indicate ca fiind obligatorii pentru transmiterea acestui tip de informatie.

Prin urmare, termenul de depunere a D406 pentru ACTIVE este data de 30 mai 2023 (termenul limita pentru depunerea situatiilor financiare aferente exercitiului financiar 2022).

Pe site-ul ANAF exista o clarificare referitoare la termenul de depunere a D406 -Active CLARIFICARE referitoare la depunerea Declaratiei anuale D406Active(SAF-T Active)

Avand in vedere intrebarile adresate prin intermediul adresei deemailsaft@anaf.ro privind depunerea Declaratiei informative D406 active (SAF-T Active), prin care sunt declarate mijloacele fixe, facem urmatoarele precizari:

- Mijloacele fixe se raporteaza anual, iar termenul de raportare este panala data depunerii situatiilor financiare;
- Raspunsul nr. 5 din sectiunea III ”Intrebari privind contextul legislativ pentru raportarea Declaratiei D406 – SAF-T” a documentului postat pesite-ul ANAF intitulat ”INTREBARI FRECVENTE SI RASPUNSURI SPECIFICE SCHEMEI SAF-T” (pagina 49 din document) se modifica astfel:

”Mijloacele fixe se raporteaza anual, iar termenul de raportare estepanaladatadepunerii situatiilor financiare. In cazul in care anul financiar se incheie la 31martie (an fiscal modificat), pentru anul fiscal 01.04.2021– 31.03.2022,contribuabilul in cauza (pentru care obligatia de raportare SAF-T a inceput,conform legii, la 01.01.2022) nu va depune D406 active pentru acest anfinanciar.Acest contribuabil va depune prima Declaratie D406 active pentru anul financiar 01.04.2022 – 31.03.2023, pana la data depunerii situatiilor financiare aferente acestui an (i.e. 150 de zile de la data incheierii exercitiului financiar, sub rezerva modificarilor legislative care pot interveni in ceea ce priveste acest termen).”

- Regula generala pentru depunerea Declaratiei D406 active este aceea ca, aceasta declaratie se depune pana la data depunerii situatiilor financiare in conditiile in care pentru anul financiar aferent au fost depuse anterior toate celelalte declaratii D406 obligatorii (lunare sau trimestriale).

Asadar, aceasta ar insemna ca marii contribuabili care nu depun D 406 pentru tot anul financiar 2022, nu ar avea obligatia depunerii SAF T Active in anul 2023, ci abia din anul 2024, pentru perioada 01.01.2023-31.12.2023.
 


Raspuns oferit in luna mai 2023 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.


de Ghinea Viorica

NOUTATI Contabile 2024

Cum sa „citesti” si sa interpretezi perfect o balanta contabila?


Ghidul practic Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz vine in ajutorul dvs. pentru a va scapa de:

• erori de inregistrare aducatoare de amenzi usturatoare din partea inspectorilor veniti in control
• lipsa de cunostinte temeinice din domenii conexe
• lipsa de experienta in lucrul cu conturile, mai ales cand acestea sunt noi, renumerotate ori abrogate!
• incapacitatea de a lua masuri profitabile prin ajustarea balantei pentru profit maxim
• riscul incalcarii legislatiei in vigoare.

Simplifica-ti si securizeaza-ti munca!

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
saf-td406mari contribuabiliexercitiu financiar


Data aparitiei: 24 Mai 2023

Votati articolul "Termenul depunere declaratie SAF-T pentru marii contribuabili de la 1 ianuarie 2022":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Avansuri de trezorerie: documente justificative pentru avansuri spre decontare si functiunea contului 542

    • Entitatile pot acorda sume in numerar sau prin banca, denumite avansuri spre decontare, puse la dispozitia angajatilor, in vederea efectuarii unor plati in numele societatii sau in vederea efectuarii unor deplasari in interes de serviciu. Avansurile spre decontare sunt sume puse la dispozitia administratorilor sau a salariatilor din entitate, in vederea efectuarii unor plati in numele acesteia. De regula, justificarea avansului si transformarea sa in cheltuiala efec...» citeste mai departe aici

  • Ordinea stingerii obligatiilor fiscale in fisa sintetica pe platitor

    • Daca un debitor datoreaza mai multe tipuri de obligatii fiscale, iar suma platita nu este suficienta pentru a stinge toate obligatiile, atunci se stinge obligatia fiscala pe care o indica debitorul, potrivit legii, sau care este distribuita potrivit prevederilor art. 163 din Codul de procedura fiscala, dupa caz, stingerea efectuandu-se, de drept, in urmatoarea ordine: a) toate obligatiile fiscale principale, in ordinea vechimii, si apoi obligatiile fiscale accesorii...» citeste mai departe aici

  • De ce este esential sa aveti Dosare Permanente ale Clientilor: 7 avantaje majore

    • Atunci cand sunt solicitate lucrari de audit interne/externe sau firma-client are inspectii fiscale, dosarul permanent furnizeaza toate documentele necesare pentru a sustine tranzactiile si operatiunile contabile ale clientului. Acest lucru reduce timpul si efortul necesar pentru pregatirea si gestionarea auditului si creste nivelul de incredere in fata auditorilor/inspectorilor.   Dosarul permanent este un instrument vital in procesul de tinere a contabili...» citeste mai departe aici

  • Impozitul minim pe cifra de afaceri (IMCA): formula de calcul si exemplu practic

    • Incepand cu anul 2024, contribuabilii care inregistreaza in anul precedent o cifra de afaceri de peste 50.000.000 euro si care, in anul de calcul, determina un impozit pe profit cumulat de la inceputul anului fiscal/anului fiscal modificat pana la sfarsitul trimestrului/anului de calcul mai mic decat impozitul minim pe cifra de afaceri stabilit potrivit unei formule prevazute la art. 181 alin. (3) din Codul fiscal, sunt obligati la plata impozitului pe pr...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X