Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Casa de marcat: cum se completeaza D394 daca nu avem vanzari cu bon fiscal

Data aparitiei: 23 Iunie 2023
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Casa de marcat: cum se completeaza D394 daca nu avem vanzari cu bon fiscal
casa de marcatraport z

Studiul de caz dezbatut in continuare explica ce se raporteaza in D394 la sectiunea casei de marcat daca nu sunt vanzari pe baza de bon fiscal. Pornim de urmatorul exemplu: o societate vinde catre persoane fizice pe baza de facturi (cu TVA 19%) si acestea sunt incasate prin casa de marcat (numerar & card). Casa de marcat este legata la ANAF. In continuare, specialistul va raspunde la urmatoarele intrebari:

Ce date sunt transmise catre ANAF daca nu avem vanzari pe baza de bon fiscal?
Pe raportul Z emis la sfarsitul zilei trebuie sa apara si valoare TVA, daca vanzarile sunt pe baza de facturi?
Daca nu sunt vanzari pe baza de bon fiscal, in D394 ce se raporteaza in sectiunea casei de marcat?

Vanzari prin casa de marcat - raspunsul specialistului

Potrivit art 1 din Ordonanta de urgenta nr. 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale:
 
,,(1) Operatorii economici care incaseaza, integral sau partial, cu numerar sau prin utilizarea cardurilor de credit/debit sau a substitutelor de numerar contravaloarea bunurilor livrate cu amanuntul, precum si a prestarilor de servicii efectuate direct catre populatie sunt obligati sa utilizeze aparate de marcat electronice fiscale.
  
(2) Operatorii economici prevazuti la alin. (1), denumiti in continuare utilizatori, cu exceptia celor care utilizeaza aparate de marcat electronice fiscale care potrivit prevederilor art. 3 alin. (21) nu inglobeaza constructiv dispozitivul de imprimare, au obligatia sa emita bonuri fiscale cu aparate de marcat electronice fiscale si sa le inmaneze clientilor. La solicitarea clientilor, utilizatorii vor elibera acestora si factura’’.
 
Avand in vedere aceste prevederi, rezulta ca in situatia incasarii de la populatie (persoane fizice) in numerar/substitute de numerar sau prin intermediul cardurilor, a contravalorii bunurilor vandute, sociaetatea are obligatia sa elibereze bonul fiscal. La solicitarea clientilor, alaturi de bonul fiscal (obligatoriu) se va elibera si factura.

Prin urmare, factura, fara a fi insotita de bon fiscal, se va elibera numai in situatia in care incasarea nu se face in numerar/substitute de numerar sau prin utilizarea cardurilor. Asadar, trebuie sa emiteti automat si bon fiscal daca aveti astfel de incasari de la persoane fizice.
 
Conform art 4 din OUG 28/1999: 
 
,,(6) Raportul fiscal de inchidere zilnica este documentul emis cu aparatul de marcat electronic fiscal care contine date de sinteza cu caracter fiscal: denumirea si codul de identificare fiscala ale operatorului economic emitent; adresa de la locul de instalare a aparatului de marcat electronic fiscal; logotipul si seria fiscala ale aparatului; numarul de ordine numerotat progresiv; data si ora emiterii; numarul bonurilor emise in ziua respectiva; valoarea totala a operatiunilor efectuate si totalul taxei pe valoarea adaugata, cu precizarea nivelului cotei, valoarea totala a operatiunilor scutite de taxa pe valoarea adaugata, precum si valoarea taxelor care nu se cuprind in baza de impozitare a taxei pe valoarea adaugata.
 
(7) Raportul fiscal de inchidere zilnica emis de aparatul de marcat electronic fiscal definit la art. 3 alin. (2) trebuie sa contina pe langa datele definite la alin. (6) si urmatoarele date: numarul de bonuri fiscale care au inscris codul de inregistrare in scopuri de TVA al beneficiarului, valoarea totala a acestora, total taxa pe valoarea adaugata aferenta, identificatorul jurnalului electronic, numarul si valoarea reducerilor, anularilor, sume de serviciu, precum si sumele rezultate pentru fiecare mijloc de plata utilizat. Sumele de serviciu reprezinta sumele de bani utilizate pentru plata restului catre client, puse la dispozitia operatorului aparatului de marcat electronic fiscal la inceputul fiecarei zile de lucru. Acestea se regasesc in soldul contului de casa si, de asemenea, in soldul de la sfarsitul zilei de lucru.

Prin urmare, daca nu aveti vanzari pe baza de bon fiscal, raportul Z va contine valoarea 0 in dreptul campurilor mentionate mai sus.
 
Referitor la D394, sectiunea G a acestei declaratii contine urmatoarele informatii conform Ordinului ANAF nr. 3769/2015 privind declararea livrarilor/prestarilor si achizitiilor efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVA si pentru aprobarea modelului si continutului declaratiei informative privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVA

G. Rezumatul declaratiei privind incasarile realizate din operatiuni efectuate prin intermediul aparatelor de marcat electronice fiscale, precum si din activitati exceptate, conform prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare

Acest cartus contine:
1. numarul total al bonurilor fiscale si valoarea totala a incasarilor efectuate prin intermediul aparatelor de marcat electronice fiscale, emise in perioada de raportare, inclusiv a incasarilor prin intermediul bonurilor fiscale care indeplinesc conditiile unei facturi simplificate, indiferent daca au/nu au inscris codul de TVA al beneficiarului. Nu vor fi incluse in acest cartus bonurile fiscale pentru care au fost emise facturi conform art. 319 din Codul fiscal;
2. valoarea totala a bazei impozabile aferente livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii taxabile efectuate prin intermediul aparatelor de marcat electronice fiscale si valoarea totala a TVA aferente acestora, defalcate pe cote de TVA;
3. valoarea totala a incasarilor din activitati exceptate de la obligatia utilizarii aparatelor de marcat electronice fiscale conform prevederilor legale in vigoare (Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 28/1999, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare). In situatia in care pentru aceste activitati au fost emise si facturi, acestea se vor declara in cartusul corespunzator operatiunii;
4. valoarea totala a bazei impozabile aferente activitatilor economice exceptate de la obligatia utilizarii aparatelor de marcat electronice fiscale, conform prevederilor legale in vigoare la data aplicarii, si valoarea totala a TVA aferente acestora, defalcate pe cote de TVA.
 
Prin urmare, daca nu ati emis bonuri fiscale, acest cartus va fi completat cu valoarea 0, insa facturile emise catre persoane fizice vor fi raportate in cartusul D.

D. Rezumatul declaratiei privind operatiunile desfasurate cu persoane neinregistrate in scopuri de TVA

Acest cartus contine:
1. numarul total al persoanelor neinregistrate in scopuri de TVA incluse in declaratie, indiferent de numarul operatiunilor;
2. numarul total al facturilor emise pentru livrarile de bunuri/prestarile de servicii, defalcate pe fiecare cota de TVA, efectuate de catre persoana impozabila care aplica sistemul normal de TVA, cu exceptia celor pentru care au fost emise facturi simplificate;
3. valoarea totala a bazei impozabile aferente livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii taxabile si valoarea totala a TVA aferente acestora, defalcate pe cote de TVA, efectuate de catre persoana impozabila care aplica sistemul normal de TVA, cu exceptia celor pentru care au fost emise facturi simplificate.
 

Raspuns oferit in luna iunie 2023 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti. 

Foto: pixabay.com






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X