Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate

Vanzare titluri de participare: venitul net este impozabil?

Ultima actualizare: 14 August 2023
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Vanzare titluri de participare: venitul net este impozabil?
titluri de participaremonografie titluri participarevenit netvanzare titluri participare

Scopul articolului de astazi este de a prezenta cadrul legal in cazul vanzarii titlurilor de participare detinute la o alta societate - persoana juridica romana, precum si monografia contabila aferenta. Totodata, vom afla daca venitul net rezultat din vanzarea partilor sociale/actiuni este impozabil.

Cadrul legal aplicabil vanzarii titlurilor de participare detinute la o alta societate (persoana juridica romana) este constituit din Legea societatilor nr. 31/1990, cu modificarile ulterioare, Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, Legea nr. 26/1990 privind Registrul comertului, cu modificarile ulterioare, Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile ulterioare si Omfp nr. 1802/2014 pentru aprobarea Reglementarilor contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, cu modificarile ulterioare.
 
Din punct de vedere fiscal, in cazul in care societatea este platitoare de impozit pe profit, veniturile realizate din vanzarea partilor sociale sunt neimpozabile daca, la data valorificarii lor, detinerea titlurilor a fost pentru o perioada de minimum un an, intr-un procent de minim 10% din capitalul social al PJ la care detine respectivele titluri de participare. Baza legala se afla la art. 23 lit i) din Codul fiscal.

i) veniturile din evaluarea/reevaluarea/vanzarea/cesionarea titlurilor de participare detinute la o persoana juridica romana sau la o persoana juridica straina situata intr-un stat cu care Romania are incheiata o conventie de evitare a dublei impuneri, daca la data evaluarii/reevaluarii/vanzarii/cesionarii inclusiv contribuabilul detine pe o perioada neintrerupta de un an minimum 10% din capitalul social al persoanei juridice la care are titlurile de participare. Nu intra sub incidenta acestor prevederi veniturile din vanzarea/cesionarea titlurilor de participare detinute la o persoana juridica romana de o persoana juridica rezidenta intr-un stat cu care Romania nu are incheiata conventie de evitare a dublei impuneri;

Iar cheltuielile inregistrate cu scoaterea din evidenta a titlurilor sunt cheltuieli nedeductibile, deoarece sunt aferente unor venituri neimpozabile (art. 25 alin. (4) lit. e) din Codul fiscal).

Vanzare titluri de participare: monografie contabila 

In cazul in care va este de folos, as dori sa va prezint si monografia contabila privind vanzarea titlurilor de participare:
 
Societatea care detine titluri de participare in capitalul altei societati a inregistrat in trecut:
261 = 5121 10.000 lei de exemplu
 
Vanzarea partilor sociale:


461 = 7641 15.000 lei
 
Calculul partilor sociale cedate:
6641 = 261 cu valoarea nominala 10.000 lei


Explicatii oferite in luna august 2023 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti. 

Foto: unsplash.com






Articole Similare





Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X