In data de 4 martie 2014 a avut loc conferinta telefonica a grupei de lucru FEE Raportare Corporativa la care a participat si reprezentantul C.E.C.C.A.R.
Conferinta a inclus urmatoarele subiecte de dezbatere: implementarea recomandarilor raportului Maystadt privind restructurarea EFRAG, Ghidul privind indicatorii alternativi
de performanta lansat in consultare publica de catre ESMA, comentariile FEE privind raportarea pentru fiecare tara prevazuta de articolul 89 al Directivei 2013/36/UE a Parlamentului European si a Consiliului din 26 iunie 2013 cu privire la accesul la activitatea institutiilor de credit si supravegherea prudentiala a institutiilor de credit si alte elemente de actualitate in domeniul auditului si raportarii corporative la nivel international si european.
In martie 2013 comisarul european pentru Piata Interna si Servicii Michel Barnier l-a insarcinat pe dl Philippe Maystadt sa identifice si sa analizeze mijloacele prin care poate fi consolidata contributia Uniunii Europene la dezvoltarea standardelor IFRS si cum ar putea fi imbunatatita guvernanta organismelor europene care aproba aceste standarde.
Dl Philippe Maystadt a desfasurat o serie de consultari si a prezentat raportul sau intitulat "Ar trebui sa fie standardele IFRS mai europene?" in fata Ministrilor de Finante la Consiliul ECOFIN din 12 noiembrie 2013. in urma acestui raport a fost declasat un proces de restructurare a EFRAG care va fi supravegheat din partea Comisiei de dl Maystadt. Pentru a asigura comparabilitatea si transparenta in prezentarea indicatorilor determinati pe baza informatiilor din situatile financiare, ESMA a lansat in consultare publica Ghidul privind indicatorii alternativi de performanta.
Grupa de lucru FEE va elabora o scrisoare de comentarii la acest ghid.
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Ce NU vrea ANAF sa stii Piruete LEGALE in aspecte fiscale
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Subiectul a fost investigat si de Comitetul PAIB al IFAC care a emis pe 26 februarie 2014 un ghid de bune practici privind Dezvoltarea si raportarea de indicatori financiari suplimentari. in martie 2014 Comisia europeana intentioneaza sa comunice o serie de masuri in vederea stimularii finantarii pe termen lung care se vor concretiza in initiative legislative ce vizeaza amendarea Directivei 41/2003 privind activitatile si supravegherea institutiilor pentru furnizarea de pensii ocupationale, o propunere de Directiva pentru a facilita activitatile internationale ale IMM-urilor, revizuirea Directivei 36/2007 privind drepturile actionarilor, elaborarea unei recomandari de imbunatatire a calitatii rapoartelor privind guvernanta corporativa si a unei comunicari privind finantarea de tip crowdfunding.
Aceste masuri vizeaza mobilizarea surselor private de finantare pe termen lung, utilizarea mai eficienta a fondurilor publice, dezvoltarea pietelor de capital, imbunatatirea accesului IMM
-urilor la finantare si atragerea finantarii private pentru infrastructura. Grupa de lucru va urmari activitatile Comisiei care vizeaza raportarea corporativa pentru a contribui la dezbaterile publice.
Sursa: CECCAR Bihor