Reprezentantii AJOFM Iasi au realizat un scurt ghid in care prezinta informatii complete despre beneficiarii indemnizatiei de somaj tehnic. Va reamintim ca, incepand de la 1 aprilie, angajatorii pot sa trimita cererile catre institutiile de care apartin.
Asadar, iata mai jos cine poate beneficia de somaj tehnic in aceasta perioada si care sunt exceptiile pe care este bine sa le cunoasteti din timp. De retinut faptul ca procedura a fost simplificata si ca au fost facute cateva ajustari legislative, cum ar fi renuntarea la detinerea unui certificat de situatie de urgenta.
Cine poate beneficia de somaj tehnic platit de stat in aceasta perioada?
• Orice angajator care a inchis temporar total sau partial/a redus activitatea ca urmare a efectelor epidemiei COVID 19, si a evidentiat in REVISAL angajatii carora le intrerupe temporar total/partial contractul individual de munca (CIM) si care au fost suspendate potrivit art. 52 alin. (1) lit. c din Codul muncii.
• Somajul tehnic, conform Codului muncii se acorda exclusiv angajatilor avand CIM. Inclusiv cluburile sportive si ONG-uri, practic oricarui angajator avand salariati cu forma de angajare CIM.
Din noua procedura:
- este eliminata necesitatea detinerii Certificatului de Situatii de Urgenta
- sunt eliminate conditionarile de indicatori financiari
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Balanta de verificare de la A la Z Analize corelatii studii de caz
Examen Consultant Fiscal 2024
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
- este eliminata limitarea in functie de numarul de salariati
Cine mai poate beneficia de alte indemnizatii similare somajului tehnic platit de stat in aceasta perioada?
• Orice PFA, intreprindere individuala, persoane care obtin venituri exclusiv din contracte de drepturi de autor sau drepturi conexe, structurile sportive avand contracte de activitate sportiva. Se depun online si se platesc de catre Agentia Judeteana pentru Plati si Inspectie Sociala (AJPIS) Iasi.
Ce sume se platesc din bugetul asigurarilor pentru somaj?
• Angajatorii cu angajati avand CIM:
◦ pentru fiecare persoana – 75% din salariul brut al angajatului sau maxim 75% din castigul salarial mediu brut (4072 lei);
◦ Categoriile tip PFA, II, cei angajati cu drepturi de autor, orice forma de munca aferenta meseriilor liberale: indemnizatie lunara egala cu 75% din castigul salarial mediu brut (4072 lei);
◦ Structurile sportive pentru persoanele avand contracte de activitate sportiva – 75% din drepturile in bani aferente contraprestatiei sportive sau maxim 75% din castigul salarial mediu brut.
Angajatorii pot, daca doresc si au fondurile necesare, sa suplimenteze sumele pana la minim 75% din salariu, conform Codului Muncii.
Exceptii
✓ In situatia in care un angajat are incheiate mai multe contracte individuale de munca din care, cel putin un contract cu norma intreaga este activ pe perioada instituirii starii de urgenta, acesta nu beneficiaza de indemnizatia in cauza.
✓ In situatia in care un angajat are incheiate mai multe contracte individuale de munca si toate sunt suspendate ca urmare a instituirii starii de urgenta, acesta beneficiaza de indemnizatia aferenta contractului individual de munca cel mai avantajos.
✓ In situatia in care un angajat are incheiate mai multe CIM-uri si toate sunt cu norma partiala, iar suspendarea intervine doar pentru unele dintre ele, atunci acesta va beneficia de indemnizatia aferenta CIM cu drepturile salariale cele mai avantajoase.
✓ Pensionarii care au CIM si acesta a fost suspendat, beneficiaza de somaj tehnic.