Analizam cazul unei societati comerciale care cumpara un autoturism pentru utilizarea in scopuri economice, insa benzina nu va fi suportata din veniturile firmei.
Cum se poate demonstra? Ce acte trebuie intocmite la achizitie, astfel incat auto sa fie considerat in scopuri economice (presupunand ca persoana respectiva este din vanzari)? Daca autoturismul nu deconteaza ulterior combustibil, mai are sens intocmirea de foi de parcurs? In conditiile cumpararii auto prin leasing, tot TVA este deductibila?
Cheltuieli aferente autoturismului: raspunsul specialistului
Pentru deducerea TVA aferenta cheltuielilor cu masina si utilizarea ei in scopuri economice este necesar ca aceasta sa se afle in proprietatea sau in folosinta societatii iar cheltuielile sa fie suportate de firma, fie direct, fie prin decontarea bonurilor.
Potrivit prevederilor art. 298 din Codul Fiscal prin exceptie de la prevederile art. 297 se limiteaza la 50% dreptul de deducere a taxei aferente cumpararii, achizitiei intracomunitare, importului, inchirierii sau leasingului de vehicule rutiere motorizate si a taxei aferente cheltuielilor legate de vehiculele aflate in proprietatea sau in folosinta persoanei impozabile, in cazul in care vehiculele nu sunt utilizate exclusiv in scopul activitatii economice.
- Ian 2040 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, editia 150
2025, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Ian 20100 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - CU intrebari
2025, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
Restrictia nu se aplica vehiculelor rutiere motorizate avand o masa totala maxima autorizata care depaseste 3.500 kg sau mai mult de 9 scaune, inclusiv scaunul soferului.
Restrictia nu se aplica urmatoarelor categorii de vehicule rutiere motorizate:
a) vehiculele utilizate exclusiv pentru servicii de urgenta, servicii de paza si protectie si servicii de curierat;
b) vehiculele utilizate de agentii de vanzari si de achizitii;
c) vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plata, inclusiv pentru serviciile de taximetrie;
Cartea Verde a Contabilitatii
Achizitii de servicii din afara Romaniei Regim fiscal-contabil
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
d) vehiculele utilizate pentru prestarea de servicii cu plata, inclusiv pentru instruire de catre scolile de soferi;
e) vehiculele utilizate pentru inchiriere sau a caror folosinta este transmisa in cadrul unui contract de leasing financiar ori operational;
f) vehiculele utilizate ca marfuri in scop comercial.
Potrivit pct.68 din Norme, vehiculele utilizate de agentii de achizitii reprezinta vehiculele utilizate in cadrul activitatii unei persoane impozabile de catre angajatii acesteia care se ocupa in principal cu negocierea si incheierea de contracte pentru cumpararea de bunuri si servicii, intretinerea bazei de date a furnizorilor potentiali sau existenti, intocmirea documentelor administrative pentru cumparari, analizarea cererilor de cumparare si propunerea ofertei celei mai bune, urmarirea performantelor furnizorilor pentru a atinge obiectivele de calitate, costuri, termene. Exercitarea dreptului de deducere in conformitate cu prevederile art. 298 alin. (3) lit. b) din Codul fiscal se limiteaza la cel mult un vehicul utilizat de fiecare agent de achizitii;
Utilizarea vehiculului pentru activitatile exceptate prevazute la art. 298 alin. (3) din Codul fiscal rezulta, in functie de fiecare situatie in parte, din informatii cum sunt: obiectul de activitate al persoanei impozabile, dovada ca persoana impozabila are personal angajat cu calificare in domeniile prevazute de exceptii, foile de parcurs care trebuie sa contina cel putin elementele prevazute la alin. (2), in cazul vehiculelor prevazute la art. 298 alin. (3) lit. a) din Codul fiscal, sau orice alte dovezi care pot fi furnizate.
Daca va incadrati ca platitor de impozit pe profit, dpdv al deductibilitatii cheltuielilor, sunt incidente prevederile art. 25 alin. 3 lit. l) din Codul fiscal, dispozitii care prevad ca, sunt cheltuieli deductibile limitat in cota de 50% din cheltuielile aferente vehiculelor rutiere motorizate care nu sunt utilizate exclusiv in scopul activitatii economice, cu o masa totala maxima autorizata care sa nu depaseasca 3.500 kg si care sa nu aiba mai mult de 9 scaune de pasageri, incluzand si scaunul soferului, aflate in proprietatea sau in folosinta contribuabilului.
In cazul cheltuielilor aferente vehiculelor rutiere motorizate reprezentand diferente de curs valutar inregistrate ca urmare a derularii unui contract de leasing, limita de 50% se aplica asupra diferentei nefavorabile dintre veniturile din diferente de curs valutar/veniturile financiare aferente creantelor si datoriilor cu decontare in functie de cursul unei valute, rezultate din evaluarea sau decontarea acestora si cheltuielile din diferente de curs valutar/cheltuielile financiare aferente;
Potrivit lit.m) de la acest articol, sunt deductibile limitat cheltuielile de functionare, intretinere si reparatii, aferente autoturismelor folosite de persoanele cu functii de conducere si de administrare ale persoanei juridice, deductibile limitat potrivit lit. l) la un singur autoturism aferent fiecarei persoane cu astfel de atributii.
La pct. 16 alin. (1) din NM, in sensul prevederilor art. 25 alin. (3) lit. l) din Codul fiscal, regulile de deducere, termenii si expresiile utilizate, conditiile in care vehiculele rutiere motorizate, supuse limitarii fiscale, sunt cele prevazute la pct. 68 din normele metodologice date in aplicarea art. 298 al titlului VII "Taxa pe valoarea adaugata" din Codul fiscal.
Justificarea utilizarii vehiculelor, in sensul acordarii deductibilitatii integrale la calculul rezultatului fiscal, se efectueaza pe baza documentelor financiar-contabile si prin intocmirea foii de parcurs care trebuie sa cuprinda cel putin urmatoarele informatii: categoria de vehicul utilizat, scopul si locul deplasarii, kilometrii parcursi, norma proprie de consum carburant pe kilometru parcurs.
Prin urmare, pentru a deduce integral valoarea cheltuielilor si a TVA aferenta este necesara intocmirea foilor de parcurs care sa justifice utilizarea autovehiculului pentru scopul propus si existenta de personal cu atributii in domeniul vanzarilor.
Daca va incadrati ca platitor de impozit pe venit microintreprindere, in cadrul acestui sistem de impozitare nu se regaseste notiunea de cheltuiala deductibila sau nedeductibila.
Daca masina firmei este acordata agentului de vanzari se aplica prevederile art. 76 alineatul (4) din Codul fiscal care prevede ca:
(4) Urmatoarele venituri nu sunt impozabile, in intelesul impozitului pe venit:
t) avantajele sub forma utilizarii in scop personal a vehiculelor pentru care cheltuielile sunt deductibile in cota de 50% conform prevederilor art. 25 alin. (3) lit. l) si art. 68 alin. (7) lit. k).
t1) avantajele sub forma utilizarii in scop personal a vehiculelor prevazute la art. 25 alin. (3) lit. l) care nu sunt utilizate exclusiv in scopul activitatii economice, aflate in proprietatea sau folosinta persoanelor juridice ce aplica regimul de impozitare al microintreprinderilor sau impozitul specific unor activitati.
......................................
La art.25. alineatul (3), litera l), pct.2 face referire la vehiculele utilizate de agentii de vanzari si de achizitii;
Chiar daca agentul de vanzari utilizeaza autoturismul si in scop personal, cheltuielile cu acesta nu intra in categoria beneficiilor salariale.
In concluzie:
- pentru deducerea tva in totalitate, trebuie sa faceti dovada ca autoturismul este utilizat in activitatea economica a societatii-bonuri fiscale de combustibil/facturi de reparatii/foi de parcurs/angajatul sa aiba atributiuni in vanzarea bunurilor, pe post de agent de vanzari;
- in calitate de microintreprindere cheltuielile inregistrate nu influenteaza baza de impozitare a impozitului iar avantajele utilizarii masinii nu sunt tratate ca avantaje salariale;
- in calitate de platitor de impozit pe profit, trebuie sa tineti cont de cele mentionate pentru tva;
- si in cazul unei masini achizitionata in regim de leasing se aplica aceleasi prevederi legate de deducerea tva.
Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Mariana Prejbeanu, expert contabil, consultant fiscal, auditor financiar.