Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie fiscala

7 motive pentru care Codul de procedura fiscala e un pas inapoi

Data aparitiei: 05 Iunie 2015
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
codul de procedura fiscalaprofesiile liberalepenalitate de nedeclararesanctiuniFisculinstantadobanzi

Sa ne reamintim marea agitatie provocata in ultimele luni de zile in contextul in care s-a permis ANAF sa interpreteze diferit taxarea meseriilor liberale, a activitatilor independente si a drepturilor de autor.

Pentru ca toate persoanele care se regasesc in categoriile de mai sus sa nu fie vulnerabile in fata legii si expuse, asadar, unor abuzuri din partea institutiilor, impozitarea veniturilor obtinute de aceste categorii trebuie sa fie una cat mai clara.

Cursdeguvernare.ro atrage atentia asupra acestei situatii si explica de ce e necesara prevederea prin lege a unor detalii care la momentul actual "sunt lasate la aprecierea inspectorilor fiscali care decid in mod subiectiv sau la ordinele Ministerului care schimba metodologia in functie de necesitatile bugetare conjuncturale,  ce inseamna meserie liberala si ce nu".

Aceeasi sursa explica si de ce Codul de procedura fiscala reprezinta un pas inapoi, aducand sapte argumente care sa sustina declaratia:


1.    Mai intai, principiul "In dubio contra fiscum" cerut de mediul de afaceri, potrivit caruia orice neclaritate a legii este interpretata in folosul contribuabilului, a fost preluat in sensul sau contrar, scrie Cursdeguvernare.ro, in sensul ca neclaritatile se interpreteaza numai in spiritul si sensul dorit de legiuitor, iar acesta este, fara echivoc: statul trebuie sa incaseze bani de la contribuabili.


2.    De asemenea, termenele de raspuns ale ANAF la solicitarile adresate acestuia de agentii economici au fost majorate.

3.    In al treilea rand, Cursdeguvernare.ro atrage atentia asupra faptului ca nu exista sanctiuni pentru situatiile in care ANAF nu raspunde in termen la aceste solicitari.

4.    Se mentioneaza totodata ca, pe langa penalitati si dobanzi datorate Fiscului, Codul de procedura fiscala introduce si notiunea de penalitate de nedeclarare, care se aplica "nediscriminatoriu" si celor care fac acest lucru cu intentie, si celor care gresesc.

5.    Mai mult, daca un agent economic castiga in instanta un proces impotriva ANAF, Fiscul este obligat sa restituie sumele retinute, dar nu este obligat sa plateasca dobanzi decat daca acestea sunt cerute in instanta.

6.    Contestarea unei decizii de impunere nu aduce si suspendarea executarii silite.

7.    Un motiv final care sustine afirmatia initiala il reprezinta faptul ca reesalonarea datoriilor se face foarte greu, fiind propusa in aceasta privinta o masura prin care sa i se dea debitorului ocazia sa  gireze cu patrimoniul plata acestor debite.






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X