Studiul de caz prezentat mai jos are ca scop analiza taxelor si impozitelor pe care un medic (PFI) le are in circumstantele in care nu a desfasurat activitate in anii 2022 si 2023, dar isi reia activitatea incepand cu luna octombrie 2024. Prin examinarea acestor aspecte, ne propunem sa oferim o imagine clara asupra obligatiilor fiscale, facilitand astfel intelegerea si conformarea la reglementarile in vigoare.
Taxe PFI cu profil medical - studiu de caz
Intrebare: "Ce impozite si contributii este obligat sa plateasca un medic care isi desfasoara activitatea in cadrul unui PFI? Ce declaratii trebuie sa depuna in situatia in care in anul 2022-2023 nu a desfasurat activitate pe firma si incepand cu anul 2024, luna octombrie, emite facturi?"
- Ian 2040 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, editia 150
2025, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Ian 2099 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - CU intrebari
2025, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
Impozit si contributii pentru anul 2024
Cota de impozit pe venit este de 10% se aplica la venitul net, pentru activitatile impuse in sistem real. Venitul net in sistem real reprezinta diferenta dintre venitul brut incasat si cheltuielile deductibile platite in cursul anului fiscal. Din venitul net se scad pierderile raportate din anii precedenti si contributia sociala datorata si rezulta venitul impozabil.
Pentru tot anul 2024 plafoanele pentru contributii sociale, CAS si CASS, se calculeaza in raport cu salariul minim brut pe economie in vigoare la data de 25 mai 2024, anume de 3.300 lei pe luna.
CAS
Persoanele fizice care obtin venituri din activitati independente din una sau mai multe surse precum si contribuabilii care obtin venituri din drepturi de proprietate intelectuala, sunt obligate sa plateasca contributie de asigurari sociale daca estimeaza (sau obtin) pentru anul curent venituri nete, a caror valoare cumulata este cel putin egala cu 12 sau 24 de salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei.
- plafonul de 12 salarii = 39.600 lei estimat;
- plafonul de 24 salarii = 79.200 lei estimat;
Incadrarea in plafonul anual de cel putin 12 sau 24 de salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei, se efectueaza prin cumularea veniturilor nete si/sau a normelor anuale de venit din activitati independente.
CASS
Contributia de asigurari sociale de sanatate se calculeaza de catre contribuabili prin aplicarea cotei de contributie de 10% asupra bazei anuale de calcul.
Incepand cu 2024, baza de calcul a CASS o reprezinta venitul net realizat, care nu poate fi mai mica decat plafonul de 6 salarii si nici mai mare decat plafonul de 60 de salarii minime pe economie.
- Estimare: 6 salarii = 19.800 lei ; 60 de salarii = 198.000 lei, rezulta
- CASS minim de 1.980 lei si maxim de 19.800 lei pe an
Balanta de verificare de la A la Z Analize corelatii studii de caz
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Baza anuala de calcul al contributiei de asigurari sociale, in cazul persoanelor care realizeaza venituri din activitati independente, o reprezinta venitul ales de contribuabil, care nu poate fi mai mic decat nivelul a 12 sau 24 de salarii de baza minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei
Pentru activitatea inceputa in cursul anului
CAS:
Potrivit art. 151 alin. (10) si (13) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, (10) Contribuabilii care in cursul anului fiscal incep sa desfasoare o activitate independenta si/sau sa realizeze venituri din drepturi de proprietate intelectuala, iar venitul net, anual, cumulat, din una sau mai multe surse de venituri, estimat a se realiza in anul in curs este cel putin egal cu nivelul a 12 salarii minime brute pe tara, recalculat corespunzator numarului de luni ramase pana la sfarsitul anului fiscal, sunt obligati sa depuna declaratia prevazuta la alin. (3) in termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului si sa declare venitul ales pentru care datoreaza contributia. Salariul minim brut pe tara garantat in plata este cel in vigoare la data depunerii declaratiei. Fac exceptie contribuabilii pentru care platitorii de venit au obligatia calcularii, retinerii, platii si declararii contributiei de asigurari sociale. (...)
(13) Recalcularea contributiei se efectueaza, dupa cum urmeaza:
a) modificarea plafonului anual prevazut la art. 148 alin. (2) corespunzator numarului de luni de activitate;
b) incadrarea venitului net realizat pe perioada de activitate in plafonul prevazut la art. 148 alin. (2) recalculat potrivit lit. a);
c) rectificarea venitului ales care nu poate fi mai mic decat plafonul prevazut la lit. a);
d) determinarea contributiei datorata recalculata prin aplicarea cotei prevazuta la art. 138 asupra venitului ales prevazut la lit. c).
Asadar, in cazul in care persoana fizica incepe sa desfasoare o activitate independenta in cursul anului verifica incadrarea in plafonul anual de cel putin 12 salarii minime brute pe tara sau de cel putin 24 de salarii minime brute pe tara, corespunzator numarului de luni de activitate.
Plafon anual aferent 2024 = 3.300 lei/ luna x 12 luni = 39.600 lei
Plafonul recalculat corespunzator numarului lunilor de activitate (3 luni : mai - decembrie) = 3.300 lei/luna x 8 luni = 9.900 lei.
In cazul prezentat, daca venitul net venitul realizat de PFI este inferior plafonului recalculat corespunzator numarului lunilor de activitate, in suma de 9900 lei, persoana fizica nu datoreaza contributia de asigurari sociale (CAS).
CASS:
Potrivit art. 174 alin. (1) si (5) din legea sus-mentionata,
(1) Contributia de asigurari sociale de sanatate se calculeaza de catre contribuabilii care realizeaza venituri din cele prevazute la art. 155 alin. (1) lit. b), altele decat cele prevazute la art. 68 1, prin aplicarea cotei de contributie prevazute la art. 156 asupra bazei anuale de calcul prevazute la art. 170 alin. (1).
(...)
(5) In situatia in care baza de calcul prevazuta la art. 170 alin. (1), cumulata din una sau mai multe surse de venit din cele prevazute la art. 155 alin. (1) lit. b), corespunzatoare veniturilor estimate/realizate sau pentru care s-a aplicat retinerea la sursa in cursul anului, dupa caz, este mai mica decat cea corespunzatoare unei baze de calcul egale cu nivelul de 6 salarii minime brute pe tara in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120, persoanele fizice datoreaza o diferenta de contributie de asigurari sociale de sanatate pana la nivelul celei corespunzatoare bazei de calcul egala cu 6 salarii minime brute pe tara in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120 si depun declaratia prevazuta la art. 122 pana la data de 25 mai inclusiv a anului urmator celui de realizare a veniturilor.
La art. 170 alin. (1) sunt urmatoarele prevederi: Persoanele fizice care realizeaza veniturile prevazute la art. 155 alin. (1) lit. b), din una sau mai multe surse, datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate, la o baza anuala de calcul egala cu venitul net anual realizat/brut sau norma anuala de venit, respectiv norma anuala de venit ajustata, dupa caz, stabilite potrivit art. 68, 681 si 69, dupa caz, care nu poate fi mai mare decat cea corespunzatoare unei baze anuale de calcul egala cu nivelul de 60 de salarii minime brute pe tara in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120. La determinarea bazei anuale de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate nu se iau in considerare pierderile fiscale anuale prevazute la art. 118.
Concluzie
Asadar, in anul 2024, baza de calcul a CASS o reprezinta venitul net realizat, care nu poate fi mai mica decat plafonul de 6 salarii, astfel ca se datoreaza CASS minim de plata in suma de 1.980 lei.
In cazul prezentat, daca persoana fizica realizeaza venituri din activitati independente sub plafonul de 6 salarii minime datoreaza CASS, respectiv sub plafonul de 19.800 lei, astfel ca datoreaza CASS la nivelul a 6 salarii minime brute pe economie, adica datoreaza CASS in suma de 1.980 lei, dobandind in acest fel si calitatea de asigurat la sanatate.
Prin urmare pentru CAS se tine cont de plafonul recalculat, iar pentru CASS se datoreaza 1980 lei indiferent de venitul realizat de PFI. De asemenea, se datoreaza impozit venit de 10%.
Pentru 2022-2023 trebuie sa depuenti doua declaratii unice cu venituri zero daca nu s-a desfasurat activitate deloc.
Pentru 2022-2023, indiferent de nivelul veniturilor, se datoreaza impozitul pe venit, in cota de 10%, dar, daca se depaseste un anumit plafon, se datoreaza si contributii pentru pensii (cota: 25%) si sanatate (cota: 10%), veniturile fiind zero, nu pare ca rezulta taxe de plata.
Foto: unsplash.com