Cota redusa de TVA (9%) poate fi aplicata numai in cazul vanzarii catre persoane fizice, ca parte a politicii sociale, in conditiile respectarii cerintelor impuse de Codul fiscal, astfel: livrarea de locuinte care au o suprafata utila de maximum 120 mp, exclusiv anexele gospodaresti, a caror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depaseste suma de 600.000 lei, exclusiv TVA, achizitionate de persoane fizice in mod individual sau in comun cu alta persoana fizica/alte persoane fizice.
Suprafata utila a locuintei este cea definita prin Legea locuintei nr. 114/1996. Cota redusa se aplica numai in cazul locuintelor care, in momentul livrarii, pot fi locuite ca atare. Orice persoana fizica poate achizitiona, incepand cu data de 1 ianuarie 2024, in mod individual sau in comun cu alta persoana fizica/alte persoane fizice, o singura locuinta a carei valoare nu depaseste suma de 600.000 lei, exclusiv TVA, cu cota redusa de 9%.
Incepand cu data de 01.01.2024, locuintele care in momentul livrarii pot fi locuite ca atare reprezinta locuintele care, la data livrarii, indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
a) acces liber individual la spatiul locuibil, fara tulburarea posesiei si a folosintei exclusive a spatiului detinut de catre o alta persoana sau familie;
b) acces la energie electrica si apa potabila, evacuarea controlata a apelor uzate si a reziduurilor menajere;
c) sunt formate cel putin dintr-un spatiu pentru odihna, un spatiu pentru pregatirea hranei si un grup sanitar;
d) finisajele exterioare includ cel putin: acoperis, daca, in functie de tipul constructiei, este prevazut acest element constructiv, geamuri, usa de/la intrare;
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Taxare 2025 Noutatile Codului fiscal
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
e) finisajele interioare includ cel putin: pereti finisati cu vopsea, tapet, faianta sau alte elemente utilizate pentru finisare, podele finisate cu gresie, parchet sau alte elemente utilizate pentru finisare, usi interioare, in functie de proiect;
f) instalatii sanitare si obiecte sanitare, respectiv vas WC, lavoar si spalator cu cuva, cu bateriile aferente;
g) instalatii electrice, inclusiv tablou, doze, intrerupatoare/comutatoare si prize.
De exemplu, in situatia vanzarii unui apartament impreuna cu locul de parcare, daca valoarea de vanzare este sub 600.000 lei (valoare cumulata apartament si loc de parcare) si daca apartamentul indeplineste conditiile de a fi locuit ca atare (conform reglementarilor de mai sus), se poate practica cota de 9%, cu conditia ca persoana fizica cumparatoare sa nu mai fi achizitionat, incepand cu data de 1 ianuarie 2024, in mod individual sau in comun cu alta persoana fizica/alte persoane fizice, o alta locuinta cu cota redusa de 9%.
Incepand cu data de 01.01.2024, nu mai este nevoie de o declaratie notariala din partea cumparatorului persoana fizica privind achizitia unei singure locuinte in cota redusa de TVA, intrucat se organizeaza „Registrul achizitiilor de locuinte cu cota redusa de TVA”, in format electronic. Notarii publici au obligatia sa verifice indeplinirea conditiei referitoare la achizitia unei singure locuinte a carei valoare nu depaseste suma de 600.000 lei, exclusiv TVA, cu cota redusa de TVA, prin consultarea acestui registru inainte de autentificarea actelor juridice care au ca obiect transferul dreptului de proprietate si, in situatia in care constata ca nu este indeplinita aceasta conditie, sa le autentifice doar daca livrarea se efectueaza cu cota standard de TVA.
Acest articol a aparut in Revista de TVA, o publicatie lunara care va permite accesul la solutii profesioniste si actualizate pentru orice problema legata de TVA. Veti gasi aici spete fiscale, noutati legislative, proiecte de acte normative si mai ales cauze relevante pe TVA judecate de Curtea de Justitie a Uniunii Europene.
Spuneti STOP neclaritatilor legate de TVA! Oricare ar fi problema cu care va confruntati, in Revista de TVA gasiti rapid raspunsul cautat! Detalii aici >>
Foto: pixabay.com