Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate

Reflectarea in contabilitate a activitatilor pensiunilor turistice

Data actualizarii: 23 Iunie 2009
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
pensiuni turisticecontabilitate


        Reflectarea in contabilitate a activitatilor pensiunilor turistice

Activitatea turistica este o activitate complexa si se desfasoara prin intermediul: hotelurilor, motelurilor, vilelor turistice, cabanelor, bungalourilor, satelor de vacanta, campingurilor, apartamentelor sau camerelor de inchiriat in locuinte familiale ori in cladiri cu alta destinatie, pensiunilor turistice si pensiunilor agroturistice si altor unitati cu functiuni de cazare turistica.

Aceste structuri de primire turistica functioneaza in baza unor certificate de clasificare acordate de catre Ministerul pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Comert, Turism si Profesii Liberale.

Pensiunile turistice ofera, de regula, atat servicii de cazare, cat si de alimentatie publica.

Principalele acte normative care reglementeaza activitatea pensiunilor turistice sunt:

  • Hotararea nr. 805 din 23 august 2001 privind unele masuri de informare asupra tarifelor maximale pentru serviciile de cazare in structurile de primire turistice cu functiuni de cazare turistica la turismul neorganizat, publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 519 din 30 august 2001;
  •  Hotararea nr. 1.328 din 27 decembrie 2001, privind clasificarea structurilor de primire turistice, publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 17 din 15 ianuarie 2002;
  • Hotararea nr. 1.412 din 6 decembrie 2002, pentru modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 1.328/2001 privind clasificarea structurilor de primire turistice, publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 923 din 17 decembrie 2002;
  • Ordinul nr. 510 din 28 iunie 2002, pentru aprobarea Normelor metodologice privind clasificarea structurilor de primire turistice, publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 582 bis din 6 august 2002, cu modificarile si completarile ulterioare;

Reglementarile contabile conforme cu directivele europene aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.752/2005.
Din punct de vedere fiscal, in Codul fiscal sunt prevazute aspecte legate de aplicarea taxei pe valoarea adaugata in activitatea turistica. Printre cele mai importante prevederi legate de T.V.A., sunt:

Pentru serviciile de cazare, in cadrul sectorului hotelier sau al sectoarelor cu functie similara, inclusiv inchirierea terenurilor amenajate pentru camping se aplica cota redusa de T.V.A. de 9%.

Cota redusa de taxa de 9%, prevazuta de Codul fiscal se aplica pentru cazarea in cadrul sectorului hotelier sau al sectoarelor cu functie similara, inclusiv inchirierea terenurilor amenajate pentru camping. In situatia in care costul micului dejun este inclus in pretul de cazare, cota redusa se aplica asupra pretului de cazare, fara a se defalca separat micul dejun.

Reflectarea in contabilitate a activitatii desfasurate de catre o pensiune turistica se face in functie de modalitatea in care se presteaza catre client serviciile turistice (cazare, masa si alte servicii oferite).

Cele mai uzitate servicii oferite de o pensiune turistica sunt cele de cazare si masa. Acestea pot fi oferite separat sau impreuna.

Pentru o buna evidentiere si analiza a activitatii desfasurate este indicat ca organizarea contabilitatii de gestiune sa se faca la nivelul centrelor de profit (de exemplu, cazare, restaurant, bar). Fiecare centru de profit presupune gestiune separata cu venituri si cheltuieli. Consumurile derulate la nivelul fiecarui centru de profit sunt diversificate: consumuri de alimente pentru obtinerea preparatelor, consumuri de materiale pentru curatat si igienizat, salarii, utilitati, amortizare.

In contabilitatea financiara toate consumurile sunt evidentiate pe cheltuieli dupa natura lor in momentul efectuarii, iar in contabilitatea de gestiune sunt evidentiate dupa rolul lor in cadrul centrului de profit (cheltuieli directe, indirecte)...


Ti se pare interesant subiectul pe care l-ai urmarit?
Este primul pas – acesta in care realizezi ca poti elimina bataile de cap! Fa-l pe urmatorul: alege macar una din Monografiile Contabile propuse pe www.monografiicontabile.monografii.ro  va face diferit de toti ceilalti colegi din departamentul Contabilitate. Garantam inlaturarea totala a starii tale de stres si inlocuirea ei cu o stare de spirit de invingator!

Drepturile de proprietate intelectuala asupra continutului acestui articol apartin Editurii Rentrop & Straton. Articolul poate fi preluat in limita a 500 de caractere, cu conditia sa fie insotit de textul: "Sursa: Portalul Contabilul.ro" si link catre www.contabilul.ro . In caz contrar, vom actiona conform legilor privind protectia drepturilor de proprietate intelectuala. 
 

Informatii de top de la expertii PortalContabilitate.ro

- cel mai cunoscut site de consultanta fiscal-contabila din Romania -

Vrei sa vezi si tu TOATE Explicatiile, Intrebarile si Raspunsurile + Noutatile din lege?

Este foarte simplu! TESTEAZA GRATUIT - Completeaza formularul de mai jos:

- Vei gasi Legislatie la zi + Consultanta detaliata de la experti

Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului!
Conform cerintelor Regulamentului UE 679/2016 sunt de acord ca SC Rentrop & Straton S.R.L. sa colecteze si sa prelucreze datele din formular in scopuri comerciale.





Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"


X