Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Taxe si impozite Contabilul.ro | Taxe si impozite | Altele

Analiza zilei cu Irina Dumitrescu: Proiectul de lege pentru aplicarea impozitului specific

Data aparitiei: 24 Martie 2017
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
impozitul specificimpozit pe profitcoduri caenlichidarehoteluri

Pe site-ul Ministerului FInantelor publice a fost publicat, in sectiunea Transparenta decizionala, un Proiect de ordin pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr.170/2016 privind impozitul specific unor activitati. Proiectul cuprinde precizari si exemple pentru aplicarea impozitului specific introdus incepand cu 1 ianuarie 2017 prin Legea 170/2016.

Concret, conform Legii 170/2016, incepand cu 01 ianuarie 2017 datoreaza impozit specific contribuabilii care au inscrisa ca activitate principala sau secundara activitatea corespunzatoare urmatoarelor coduri CAEN:

5510 – "Hoteluri si alte facilitati de cazare similare",
5520 – "Facilitati de cazare pentru vacante si perioade de scurta durata",
5530– "Parcuri pentru rulote, campinguri si tabere”,
5590 – "Alte servicii de cazare",
5610 – "Restaurante",
5621 – "Activitati de alimentatie (catering) pentru evenimente",
5629 – "Alte servicii de alimentatie n.c.a.",
5630 – "Baruri si alte activitati de servire a bauturilor".

Sunt obligate la plata acestui impozit persoanele juridice romane care la data de 31 decembrie a anului precedent au indeplinit, cumulativ, urmatoarele conditii:

  • sunt platitoare de impozit pe profit;
  • au inscrisa in actele constitutive, potrivit legii, ca activitate principala sau secundara, una dintre activitatile corespunzatoare codurilor CAEN mai sus redate;
  • nu se afla in lichidare, potrivit legii.

CU privire la aplicarea acestui impozit proiectul de ordin aduce urmatoarele precizari si clarificari:

impozitul specific se aplica si de catre persoanele juridice romane care au subscris un capital social de cel putin 45.000 lei si au devenit platitoare de impozit pe profit ca urmare a exercitarii optiunii potrivit art. 48 alin. (5) si (5) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal.

  • nu sunt obligate la plata impozitului specific persoanele juridice romane platitoare de impozit pe profit, care au inscrisa in actele constitutive, potrivit legii,ca activitate principala sau secundara una dintre activitatile corespunzatoare codurilor CAEN ce intra sub incidenta Legii 170/2016, dar nu desfasoara efectiv activitate in domeniile respective.
  • microintreprinderile care aplica prevederile titlului III din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal la 1 ianuarie 2017 nu aplica impozitul specific unor activitati.
  • persoanele juridice romane platitoare de impozit pe profit care au optat pentru anul fiscal diferit de anul calendaristic, intra in sistemul de impozit specific unor activitati incepand cu 1 ianuarie 2017.

De asemenea, proiectul cuprinde precizari pentru:

  • contribuabilii care, in cursul anului, realizeaza venituri si din alte activitati in afara celor corespunzatoare codurilor CAEN ce intra sub incidenta Legii 170/2016, si care aplica pentru aceste venituri sistemul de declarare si plata a impozitului pe profit prevazut de Legea nr. 227/2015. Acestia sunt obligati sa determine si sa plateasca concomitent:

1. impozitul specific pentru veniturile din activitatile corespunzatoare codurilor CAEN ce intra sub incidenta Legii 170/2016;

2. impozitul pe profit conform titlului II din Codul fiscal pentru veniturile din alte activitati in afara celor corespunzatoare codurilor CAEN ce intra sub incidenta Legii 170/2016.

  • contribuabilii care desfasoara activitati prin intermediul unui complex hotelier si care realizeaza venituri din desfasurarea altor activitati, precum si venituri din contracte de inchiriere sau asociere catre/cu alte societati care aplica pentru aceste venituri sistemul de declarare si plata a impozitului pe profit. Acestia sunt obligati sa determine si saplateasca concomitent:

1. impozitul specific pentru veniturile din activitatile corespunzatoare codurilor CAEN ce intra sub incidenta Legii 170/2016;

2. impozitul pe profit conform titlului II din Codul fiscal pentru veniturile din alte activitati in afara celor corespunzatoare codurilor ce intra sub incidenta Legii 170/2016.

Contribuabilii care platesc concomitent impozit specific si impozit pe profit, la determinarea impozitului pe profit vor avea in vedere veniturile si cheltuielile aferente activitatilor desfasurate in afara celor corespunzatoare codurilor CAEN ce intra sub incidenta Legii 170/2016. In acest sens, contribuabilii trebuie sa organizeze si sa conduca evidenta contabila, potrivit reglementarilor contabile date in baza Legii contabilitatii nr. 82/1991 pentru stabilirea veniturilor si cheltuielilor corespunzatoare activitatilor vizate. Pentru stabilirea cheltuielilor comune care vor fi luate in calcul la determinarea rezultatului fiscal, se utilizeaza o metoda rationala de alocare, potrivit reglementarilor contabile aplicabile sau prin repartizarea proportional cu ponderea veniturilor obtinute din activitatile vizate in veniturile totale realizate de contribuabil.

  • contribuabilii care desfasoara activitati prin intermediul unui hotel, hotel apartament, motel, pensiuni turistice, pensiuni turistice rurale, pensiuni turistice urbane, pensiuni agroturistice, apartamente de inchiriat, hotel tineret, bungalow,uri, vile, reprezentand structuri de primire turistica amenajate in cladiri sau in corpuri de cladiri, care pun la dispozitia turistilor spatii de cazare si spatii de alimentatie publica de tip restaurant,bar, toate aceste servicii specifice fiind activitati ale aceleiasi societati care desfasoara activitatea de cazare, nefacand obiectul inchirierii sau asocierii catre/cu alte societati - determina impozitul specific potrivit formulei stabilite in anexa nr. 3 din lege.

Persoanele juridice romane platitoare de impozit pe profit care sunt obligate la plata impozitului specific trebuie sa comunice organelor fiscale teritoriale aplicarea impozitului specific pana la data de 31 martie prin depunerea declaratiei de mentiuni - Formular 010. Informatiile se completeaza in sectiunea V din formular la Randul 13.






Articole Similare





Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X