email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Operatii privind rezervele

rezerveoperatiicontabilitate

 Rezervele reprezinta, in principal, profituri capitalizate in mod durabil de catre entitate. Rezervele se mai pot constitui si din alte surse, cum ar fi primele de capital si rezervele din reevaluare.

Rezervele consolideaza baza materiala a entitatii, sporind capacitatea acesteia de a face fata unor conjuncturi nefavorabile si a eventualelor pierderi. De aceea, rezervele sunt o expresie a spiritului de prevedere.

Dupa modul de constituire si utilizare, rezervele se grupeaza astfel:

a) Rezervele legale se constituie anual in procent de cel putin 5% din profitul societatii comerciale, pana ce vor atinge minimum o cincime din capitalul social.

Baza legala pentru aceste reglementari este Legea nr. 31/1990 privind societatile comerciale, modificata cu Legea nr. 302/2005. Rezervele legale sunt deductibile in limita cotei de 5% din profitul contabil, inainte de calcularea impozitului pe profit, profit din care se scad veniturile neimpozabile si se adauga cheltuielile aferente acestor venituri, pana la nivelul de 20% din capitalul subscris si varsat.

In cazul in care rezervele legale sunt utilizate pentru acoperirea pierderilor sau sunt distribuite sub orice forma, reconstituirea ulterioara a rezervei nu mai este deductibila la calculul profitului impozabil. art. 22 alin. (1) Legea nr. 571 /2003 privind Codul fiscal.

b) Rezervele statutare se constituie din profitul net si se utilizeaza pentru acoperirea si finantarea investitiilor sau pentru majorarea capitalului social, conform clauzelor prevazute in actul constitutiv al societatii.

Aceste rezerve se impoziteaza, in momentul distribuirii lor, direct sau indirect, inclusiv in cazul folosirii acestor rezerve pentru acoperirea pierderilor contabile.

c) Rezervele reprezentand surplusul realizat din rezerve din reevaluare se constituie pe masura amortizarii activelor reevaluate sau in momentul vanzarii sau casarii acestora.

d) Alte rezerve (rezerve libere sau facultative) se pot constitui din profitul net pe baza hotararii generale a asociatilor, precum si din alte surse, avand ca destinatii finantarea investitiilor, acoperirea pierderilor, distribuirea de dividende in exercitiile financiare incheiate cu pierderi, cresterea capitalului social etc.

Rezervele constituite in urma unei facilitati fiscale de care a beneficiat societatea nu pot fi utilizate pentru majorarea capitalului social sau pentru acoperirea de pierderi.

Drepturile de proprietate intelectuala asupra continutului acestui articol apartin Editurii Rentrop & Straton. Articolul poate fi preluat in limita a 500 de caractere, cu conditia sa fie insotit de textul: "Sursa: Portalul Contabilul.ro" si link catre www.contabilul.ro . In caz contrar, vom actiona conform legilor privind protectia drepturilor de proprietate intelectuala.

NOUTATI Contabile 2024

Cum sa „citesti” si sa interpretezi perfect o balanta contabila?


Ghidul practic Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz vine in ajutorul dvs. pentru a va scapa de:

• erori de inregistrare aducatoare de amenzi usturatoare din partea inspectorilor veniti in control
• lipsa de cunostinte temeinice din domenii conexe
• lipsa de experienta in lucrul cu conturile, mai ales cand acestea sunt noi, renumerotate ori abrogate!
• incapacitatea de a lua masuri profitabile prin ajustarea balantei pentru profit maxim
• riscul incalcarii legislatiei in vigoare.

Simplifica-ti si securizeaza-ti munca!

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
rezerveoperatiicontabilitate


Data aparitiei: 14 Septembrie 2009

Votati articolul "Operatii privind rezervele":
Rating:

Nota: 4.67 din 5 din 3 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X