Intrebare:
In cazul unui transfer partial de active fondul comercial pozitiv este asimilat acestui «transfer», in sensul facilitatii specificate prin art. 128 alin. 7 CodulFiscal, respectiv nu se factureaza cu TVA catre o persoana impozabila?
Raspuns:
Mare atentie !!! Fondul comercial NU SE FACTUREAZA !
Fondul comercial reprezinta diferenta dintre valoarea de vanzare din contract a unei firme si valoarea insumata a activelor sale individuale. Fondul comercial este un activ necorporal care apare atunci cand se vinde sau se cumpara o afacere. Este un fond destinat achizitionarii unor active fixe corporabile (magazine, depozite en gros etc.) ce pot conduce la un potential economic deosebit datorita pozitiei lor strategice in ceea ce priveste vadul comercial, retelele comerciale, debuseul, dotarile si personalul calificat de care dispun etc.
Fondul comercial este, deci, o rezultanta,
o supravaloare nedisociata de intreprindere.
Factorii care contribuie la aceasta rezultanta sunt de natura obiectiva:
- calitatea gestiunii, competenta tehnica si cunostintele acumulate de personal;
- know-how industrial;
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Examen Consultant Fiscal 2024
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
- stabilirea resurselor de aprovizionare;
- clientela, vadul, debuseele, studiile si cercetarile;
- reputatia, imaginea intreprinderii
Ordinul 1752/2005 privind reglemetarile contabile conforme cu Directiva a IV a si cu Directiva a VII a Comunitatii Economice Europene, cu modificarile si completarile ulterioare, precizeaza la punctul 7.2.2 punctul 77 faptul că
„fondul comercial apare, de regulă, la consolidare ÅŸi reprezintă diferenÅ£a dintre costul de achiziÅ£ie ÅŸi valoarea la data tranzacÅ£iei, a părÅ£ii din activele nete achiziÅ£ionate de către o entitate. În cazul în care fondul comercial este tratat ca un activ, ca urmare a achiziÅ£iei de către o entitate a acÅ£iunilor altei entităţi, se au în vedere următoarele prevederi:
- fondul comercial se amortizează, de regulă, în cadrul unei perioade de maximum cinci ani;
- totuÅŸi, entităţile pot să amortizeze fondul comercial în mod sistematic într-o perioadă de peste cinci ani, cu condiÅ£ia ca această perioadă să nu depăşească durata de utilizare economică a activului ÅŸi să fie prezentată ÅŸi justificată în notele explicative”.
Fondul comercial se determină ca diferenţă între costul de achiziÅ£ie ÅŸi valoarea elementelor de activ înregistrate în conturile corespunzătoare ÅŸi poate fi pozitiv (cont 2071) -goodwill sau negativ (2075) –badwill. Fondul comercial pozitiv (cont 2071) tine evidenta diferentei pozitive rezultate din achizitia unei afaceri.
Daca societatea Dumneavoastra transfera active – in sensul art.128 (7) si al punctului 6 din normele metodologice de aplicarea a art.128(7) – respectiv activele transferate sunt capabile sa efectueze o activitate economica separata, operatiunea de transfer nu intra in sfera de TVA. Conditia este ca beneficiarul sa fie inregistrat in scopuri de TVA.
Redam mai jos prevederile art.128 (7) si a punctului 6 din normele metodologice de aplicare a acestui art.:
„(7) Transferul tuturor activelor sau al unei părÅ£i a acestora, efectuat cu ocazia transferului de active sau, după caz, ÅŸi de pasive, indiferent dacă este realizat ca urmare a vânzării sau ca urmare a unor operaÅ£iuni precum divizarea, fuziunea ori ca aport în natură la capitalul unei societăţi, nu constituie livrare de bunuri dacă primitorul activelor este o persoană impozabilă. Primitorul activelor este considerat a fi succesorul cedentului în ceea ce priveÅŸte ajustarea dreptului de deducere prevăzută de lege.
Norme metodologice:
Art. 128
6.(6) Se consideră transfer parÅ£ial de active în sensul art. 128 alin. (7) din Codul fiscal transferul tuturor activelor sau al unei părÅ£i din activele investite într-o anumită ramură a activităţii economice, dacă acestea constituie din punct de vedere tehnic
o structură independentă, capabilă să efectueze activităţi economice separate. De asemenea, se consideră că transferul parÅ£ial are loc ÅŸi în cazul în care bunurile imobile în care sunt situate activele transferate de cedent nu sunt înstrăinate, ci realocate altor ramuri ale activităţii aflate în uzul cedentului.”
Persoana impozabila careia i se transfera activele, va inregistra in evidenta contabila un fond comercial pozitiv, daca valoarea din contractul de vanzare /cumparare a afacerii este mai mare decat valoarea justa insumata a activelor transferate.
De exemplu, presupunem ca societatea Dvs.detine mai multe divizii de productie (productie carne, productie lactate). In urma unor analize economice constata ca Divizia productie lactate nu mai este rentabila pentru societate si decide sa o vanda unei alte societati. In aceste conditii societatea Dvs. vinde practic o parte din afacere impreuna cu hala de productie, terenul aferent, liniile de fabricatie, tehnologie, etc. In acest caz societatea Dvs. efectueaza un transfer partial de active in sensul art.128 (7). Presupunem ca partea aceasta din afacere este vanduta cu suma de 150.000 lei, iar valoarea justa insumata a activelor (mijloacelor fixe, obiecte de inventar) este de 100.000 lei. Pentru societatea achizitoare diferenta de 50.000 lei ( valoarea contractului de vanzare /cumparare si valoarea efectiva a activelor) reprezinta fond comercial pozitiv. De ce a platit mai mult pentru aceasta divizie decat valoarea justa a activelor sale? Pretul platit in plus de 50.000 lei este atribuit de regula acestor elemente necorporale care nu pot fi evaluate separat, dar de la care societatea achizitoare asteapta avantaje economice: clientela, vad comercial, segmente de piata, etc.
Daca Dvs. sunteti societatea care transfera activele si aveti in evidenta contabila o suma in contul 2071” Fond comercial pozitiv” atribuita activelor care se transfera, atunci odata cu transferul activelor il scadeti efectiv din gestiune – prin trecerea pe cheltuiala.
Atentie !!!
In cazului transferului de active nu se intocmeste factura ci un “document de transfer de active” in conformitate cu art 155^1 alin. 10 din Codul Fiscal “Alte documente”. Acest document trebuie sa contina urmatoarele informatii:
a) un număr de ordine secvenţial şi data emiterii documentului;
b) data transferului;
c) denumirea/numele, adresa ÅŸi codul de înregistrare în scopuri de TVA, prevăzut la art. 153, al ambelor părÅ£i, după caz;
d) o descriere exactă a operaţiunii;
e) valoarea transferului.
Un exemplu de astfel de document poate fi urmatorul:
DOCUMENT DE TRANSFER ACTIVE
Nr. [] din [..]
Data transferului [..]
Incheiat intre:
[SC vanzatoare, date de identificare] in calitate de vanzator
si
[SC cumparatoare, date de identificare] in calitate de cumparator.
Obiectul transferului il reprezinta [active] conform contractului de vanzare-cumparare din data de [..].
Valoarea transferului este de [] RON, conform contract.
Vanzator, Cumparator,