Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Divizare societate si transfer de active: tratamentul fiscal privind TVA

Data aparitiei: 23 Iunie 2023
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Divizare societate si transfer de active: tratamentul fiscal privind TVA
divizare societatetransfer activeajustare tvainregistrare scopuri de tva

Problema divizarii unei societati este un subiect complex, care implica diferite aspecte privind TVA. Analizam cazul unei societati comerciale A, care se va diviza astfel:

- A care va continua obiectul de activitate principal si va ramane platitoare de impozit pe profit si TVA;

- B nou infiintata care va prelua doua obiecte de activitate secundare care se doreste a fi dezvoltate ulterior - inchirieri imobile si dezvoltari imobiliare, care se doreste a fi infiintata ca microintreprindere si platitoare de TVA.

In entitatea B se vor transfera prin divizare terenuri si cladiri printre celelalte elemente de patrimoniu. Unele din aceste cladiri au intrat in patrimoniul societatii divizate A printr-o achizitie care a fost supusa TVA.

Ce se intampla cu TVA dedusa de societatea A in cazul in care nu este aprobata inregistrarea in scopuri TVA a societatii B? Este necesara ajustarea TVA? Care este impactul pentru ambele societati?

Raspunsul specialistului:

La art. 270(7) din Codul fiscal, se precizeaza ca atat in cazul transferului tuturor activelor sau al unei parti a acestora, efectuat cu ocazia transferului de active sau, dupa caz, si de pasive, realizat ca urmare a altor operatiuni decat divizarea sau fuziunea, cat si in cazul transferului tuturor activelor sau al unei parti a acestora efectuat cu ocazia divizarii sau fuziunii, primitorul activelor este considerat a fi succesorul cedentului, inclusiv in ceea ce priveste ajustarea dreptului de deducere prevazuta de lege.

Potrivit prevederilor de la pct. 7(9) din NM, persoana impozabila care este beneficiarul transferului prevazut la alin. (7) este considerata ca fiind succesorul cedentului, indiferent daca este inregistrata in scopuri de taxa sau nu. Beneficiarul va prelua toate drepturile si obligatiile cedentului, inclusiv pe cele privind livrarile catre sine prevazute la art. 270 alin. (4) din Codul fiscal, ajustarile deducerii prevazute la art. 304 si 305 din Codul fiscal.

Daca beneficiarul transferului este o persoana impozabila care nu este inregistrata in scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal si nu se va inregistra in scopuri de TVA ca urmare a transferului, va trebui sa plateasca la bugetul de stat suma rezultata ca urmare a ajustarilor conform art. 270 alin. (4), art. 304, 305, 306 sau 332 din Codul fiscal, dupa caz, si sa depuna in acest sens declaratia prevazuta la art. 324 alin. (8) din Codul fiscal. Momentul de referinta pentru determinarea datei de la care incepe ajustarea taxei, in cazul bunurilor de capital, nu este data transferului, ci data obtinerii bunului de catre cedent, conform art. 305 sau 332 din Codul fiscal, dupa caz.

Cedentul va trebui sa transmita cesionarului o copie de pe registrul bunurilor de capital, daca acestea sunt obtinute dupa data aderarii. Aplicarea regimului de taxare pentru transferul de active de catre persoanele impozabile nu implica anularea dreptului de deducere a taxei la beneficiar, daca operatiunile in cauza sunt taxabile prin efectul legii sau prin optiune, cu exceptia situatiei in care se constata ca tranzactia a fost taxata in scopuri fiscale.

Prin urmare, in situatia in care societatea B nu se va inregistra in scopuri de TVA, aceasta va efectua ajustarea TVA si o va plati la BS prin depunerea D 307 Declaratie privind sumele rezultate din ajustarea/corectia ajustarilor/regularizarea taxei pe valoarea adaugata.

Data la care incepe ajustarea este data cand acestea au fost obtinute de catre societatea A si nu de la data transferului.
Societatea A nu are nicio obligatie cu privire la TVA dedusa, intrucat societatea B preaia toate drepturile si obligatiile privind TVA.

 

Raspuns oferit in luna iunie 2023 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti. 

Foto: unsplash.com






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X