Pentru a clarifica problemele frecvente care apar in contabilitate la majorarea sau reducerea capitalului social, pornim de la urmatorul studiu de caz: compania A (SRL) este asociat unic al companiei B (de asemenea, SRL). Se doreste transferarea de la asociatul unic A la societatea B a unor active necesare desfasurarii activitatii de constructii a acesteia: autoturisme, utilaje, unelte etc. Sunt transferate strict bunurile enumerate, nu si contractele cu clientii societatii A in care sunt utilizate bunurile respective.
Transferarea acestora cu titlul de aport la capitalul social este considerata un transfer de active in sensul art 32 din Codul fiscal, in conditiile in care in schimbul acestor active nu sunt emise noi parti sociale ci are loc doar o simpla majorare a capitalului social?
Care este regimul fiscal al unui simplu aport in natura adus de catre asociatul unic si constand in bunurile enumerate? Care este varianta de transfer a acestor active astfel incat operatiunea sa aiba regimul fiscal prevazut de art 32 Cod fiscal?
Raspunsul specialistului: Conform art. 32 alin. (1) din legea 227/2015 privind Codul fiscal intitulat Regimul fiscal care se aplica fuziunilor, divizarilor totale, divizarilor partiale, transferurilor de active si achizitiilor de titluri de participare intre persoane juridice romane :
(1) Prevederile prezentului articol se aplica urmatoarelor operatiuni de fuziune, divizare totala, divizare partiala, transferurilor de active si operatiunilor de achizitie de titluri de participare, efectuate intre persoane juridice romane potrivit legii, si anume:
( )
d) transfer de active - operatiunea prin care o societate transfera, fara a fi dizolvata, totalitatea sau una ori mai multe ramuri ale activitatii sale catre alta societate, in schimbul transferarii titlurilor de participare reprezentand capitalul societatii beneficiare; ( )
(2) In sensul prezentului articol, termenii si expresiile de mai jos au urmatoarele semnificatii:
Achizitii de servicii din afara Romaniei Regim fiscal-contabil
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
a) societate cedenta - persoana juridica ce transfera activele si pasivele ori care transfera totalitatea sau una/mai multe ramuri de activitate;
b) societate beneficiara - persoana juridica ce primeste activele si pasivele sau totalitatea ori una/mai multe ramuri de activitate ale societatii cedente;
( )
f) valoare fiscala a unui activ/pasiv/titlu de participare - valoarea prevazuta la art. 7 pct. 44 si 45, dupa caz;
g) ramura de activitate - totalitatea activelor si pasivelor unei diviziuni dintr-o societate care, din punct de vedere organizatoric, constituie o activitate independenta, adica o entitate capabila sa functioneze prin propriile mijloace.
(3) Transferul activelor si pasivelor, efectuat in cadrul operatiunilor de reorganizare prevazute la alin. (1), este tratat, in intelesul prezentului titlu, ca transfer neimpozabil, pentru diferenta dintre pretul de piata al activelor/pasivelor transferate si valoarea lor fiscala.
(4) Emiterea de catre societatea beneficiara/achizitoare de titluri de participare in legatura cu fuziunea, divizarea totala, divizarea partiala sau achizitia de titluri de participare, prevazute la alin. (1), unui participant al societatii cedente/achizitionate, in schimbul unor titluri detinute la o societate cedenta/achizitionata, nu reprezinta transfer impozabil in intelesul prezentului titlu, respectiv titlului IV, dupa caz."
Conform pct. 34 din Normele metodologice date in aplicarea art. 32 alin. (2) lit. g) din Codul fiscal stipuleaza ca:
34. In aplicarea prevederilor art. 32 alin. (2) lit. g) din Codul fiscal, se au in vedere urmatoarele:
a) criteriile de apreciere a caracterului independent al ramurii de activitate se verifica la societatea cedenta si vizeaza indeplinirea in mod cumulativ a unor conditii referitoare la:
(i) existenta ca structura organizatorica distincta de alte diviziuni organizatorice ale societatii cedente;
(ii) diviziunea sa functioneze ca un ansamblu independent, in conditii normale pentru sectorul economic de activitate al acesteia, prin verificarea existentei clientelei proprii, activelor corporale si necorporale proprii, stocurilor proprii, personalului propriu, precum si a altor active si pasive care sunt legate in mod indirect de ramura transferata. Daca este cazul, ramura cuprinde si servicii administrative proprii, de exemplu serviciul de contabilitate, serviciul descentralizat de personal etc.;
(iii) exercitarea efectiva a activitatii la momentul aprobarii operatiunii de transfer de catre adunarile generale ale celor doua societati, cedenta si beneficiara, sau la data la care operatiunea are efect, daca aceasta este diferita;
b) ramura de activitate independenta nu cuprinde:
(i) elemente de activ si/sau de pasiv aferente altor ramuri de activitate ale societatii cedente;
(ii) elemente de activ si/sau de pasiv referitoare la gestiunea patrimoniala a societatii cedente;
(iii) elemente izolate de activ si/sau de pasiv.
Ca o concluzie la prevederile legale anterior redate, transferul unei ramuri a activitatii implica ceva mai mult decat transferul punctual al unor active, anume un business de sine statator in schimbul caruia cedentul primeste titluri de participare la beneficiar, dar va ramane dvs. sa analizati indeplinirea sau nu a conditiilor pentru transferul de active si eventual pasive, adica de activitate economica.
Faptul ca cedentul este deja asociat unic al beneficiarului nu este contrar prevederilor anterior mentionate.
In cazul majorarii capitalului social pe varianta clasica, adica in afara art. 32 coroborat cu cele ale art. 270 alin. (7) din Codul fiscal, aceasta reprezinta operatiune impozabila din perspectiva TVA astfel cum rezulta din prevederile art. 270 alin. (1).
Raspuns oferit in luna mai 2023 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Foto: pixabay.com