email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Deductibilitatea TVA-ului din combustibil

TVAdeducerecombustibil

 

Intrebare: Combustibilul aferent de 7,5l/100 km la deplasarile in delegatie cu masina firmei este deductibil in continuare ? Daca da TVA-ul aferent acestui combustibil este deductibil sau nu ?

Raspuns: Contravaloarea  combustibilului consumat pentru deplasarea cu autoturismul proprietate personala  in interes de serviciu este in continuare cheltuiala deductibila d.p.d.v. fiscal la determinarea profitului impozabil daca se respecta consumul de  7,5 litri carburant la 100 km parcursi pe distanta cea mai scurta asa cum se reglementeaza prin H.G. nr. Nr. 1860 din 21 decembrie 2006 privind drepturile si obligatiile personalului autoritatilor si institutiilor publice pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, precum si in cazul deplasarii, in cadrul localitatii, in interesul serviciului.

Deductibilitatea acestor cheltuieli este reglementata prin articolul 21 alineatul 2 litera e) conform caruia sunt considerate cheltuieli efectuate in scopul realizarii de venituri si cheltuielile de transport si de cazare in tara  pentru salariati.  Contravaloarea combustibilului decontat salariatului  la intoarcerea din deplasare  este echivalenta cu cheltuielile de transport pentru salariati.

Referitor la suma  TVA inscrisa pe  bonurile fiscale prezentate prin decontul de cheltuieli, consider ca nu poate fi o suma  deductibila deoarece combustibilul nu este aferent unui vehicul care se incadreaza in exceptiile reglementate pentru limitarea dreptului de deducere a TVA asa cum sunt enumerate prin articolul 1451 din Codul fiscal.

Autoturismul salariatului nu se incadreaza in categoria vehiculelor utilizate pentru  transportul  de personal la si de la locul de desfasurare a activitatii deoarece:
- firma dvs. nu detine in patrimoniu acest vehicul;
- firma dvs. nu are incheiat un contract de leasing sau de comodat sau de inchiriere pentru utilizarea vehiculului;
- deplasarea se efectueaza in tara, iar prin art. 1451 legiuitorul se refera strict la locul de desfasurare al activitatii.

De asemenea, asa cum se precizeaza la  punctul    451 din normele de aplicare elaborate pentru  aplicarea art. 1451 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal, la alineatul 1 litera f)   vehiculele utilizate exclusiv pentru transportul personalului la si de la locul de desfasurare a activitatii reprezinta vehiculele utilizate de angajator pentru transportul angajatilor in scopul desfasurarii activitatii economice:

- la si de la resedinta acestora sau locul convenit de comun acord la sediul angajatorului;  


- la si de la sediul angajatorului la locul in care se desfasoara efectiv activitatea;
- la si de la resedinta angajatilor sau locul convenit de comun acord la locul de desfasurare a activitatii.

Cu toate acestea, astfel de vehicule se incadreaza la exceptii numai daca exista dificultati evidente de a gasi alte mijloace de transport si daca exista un acord colectiv intre angajator si angajati prin care angajatorul se obliga sa asigure gratuit acest transport. 

Daca situatia dvs. nu se incadreaza in exceptiile privind dreptul de deducere a TVA aferenta combustibilului va recomand sa inregistrati pe cheltuieli de deplasare (inclusiv TVA) intreaga suma achitata de salariat  prin bonul fiscal.  

NOUTATI din Legislatia Contabila

Atentie la noutatile privind PROCEDURILE CONTABILE!


Important: modificarile fiscale privind subiectele sensibile pentru orice contabil sunt luate acum in vizor in lucrarea specializata Proceduri Contabile pentru Societati Comerciale:

• ajustarea pentru depreciere
• TVA
• contributii sociale
• contributia asiguratorie pentru munca
• impozite si taxe locale
  - decontarea unei parti din salariu
  - organizarea adunarilor generale ale actionarilor

Va oferim 40 de modele de proceduri gata scrise, in conformitate perfecta cu noua legislatie fiscala! 

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
TVAdeducerecombustibil


Data aparitiei: 22 Decembrie 2009

Votati articolul "Deductibilitatea TVA-ului din combustibil":
Rating:

Nota: 4.5 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Avansuri de trezorerie: documente justificative pentru avansuri spre decontare si functiunea contului 542

    • Entitatile pot acorda sume in numerar sau prin banca, denumite avansuri spre decontare, puse la dispozitia angajatilor, in vederea efectuarii unor plati in numele societatii sau in vederea efectuarii unor deplasari in interes de serviciu. Avansurile spre decontare sunt sume puse la dispozitia administratorilor sau a salariatilor din entitate, in vederea efectuarii unor plati in numele acesteia. De regula, justificarea avansului si transformarea sa in cheltuiala efec...» citeste mai departe aici

  • Ordinea stingerii obligatiilor fiscale in fisa sintetica pe platitor

    • Daca un debitor datoreaza mai multe tipuri de obligatii fiscale, iar suma platita nu este suficienta pentru a stinge toate obligatiile, atunci se stinge obligatia fiscala pe care o indica debitorul, potrivit legii, sau care este distribuita potrivit prevederilor art. 163 din Codul de procedura fiscala, dupa caz, stingerea efectuandu-se, de drept, in urmatoarea ordine: a) toate obligatiile fiscale principale, in ordinea vechimii, si apoi obligatiile fiscale accesorii...» citeste mai departe aici

  • De ce este esential sa aveti Dosare Permanente ale Clientilor: 7 avantaje majore

    • Atunci cand sunt solicitate lucrari de audit interne/externe sau firma-client are inspectii fiscale, dosarul permanent furnizeaza toate documentele necesare pentru a sustine tranzactiile si operatiunile contabile ale clientului. Acest lucru reduce timpul si efortul necesar pentru pregatirea si gestionarea auditului si creste nivelul de incredere in fata auditorilor/inspectorilor.   Dosarul permanent este un instrument vital in procesul de tinere a contabili...» citeste mai departe aici

  • Impozitul minim pe cifra de afaceri (IMCA): formula de calcul si exemplu practic

    • Incepand cu anul 2024, contribuabilii care inregistreaza in anul precedent o cifra de afaceri de peste 50.000.000 euro si care, in anul de calcul, determina un impozit pe profit cumulat de la inceputul anului fiscal/anului fiscal modificat pana la sfarsitul trimestrului/anului de calcul mai mic decat impozitul minim pe cifra de afaceri stabilit potrivit unei formule prevazute la art. 181 alin. (3) din Codul fiscal, sunt obligati la plata impozitului pe pr...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X