email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Noile reguli pentru obtinerea permisului de conducere

permiscarnetlegislatieintrebari

 

La 19 ianuarie a.c., a intrat in vigoare Ordinul ministrului administratiei si internelor nr.4 din 08.01.2010 pentru modificarea si completarea Ordinului M.A.I. nr.1497/2006 privind procedura de examinare pentru obtinerea permisului de conducere, o data cu publicarea acestuia in Monitorul Oficial al Romaniei nr.43, Partea I, din 19.01.a.c.

Ordinul transpune prevederi ale Directivei 2006/126/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 20 decembrie 2006 privind permisele de conducere (reformata), care vizeaza eliberarea permisului de conducere solicitantilor care au resedinta obisnuita pe teritoriul statului membru sau pot dovedi ca urmeaza studii pe teritoriul statului membru respectiv de cel putin 6 luni.

Cei care vor sa obtina permisul de conducere vor trebui sa invete mai mult. Din 15 martie, candidatii pentru obtinerea carnetului de conducere vor avea parte de probe teoretice si practice mai grele. Chestionarele de examen vor contine intrebari despre conduita preventiva si notiuni elementare de mecanica, inclusiv pentru categoria B (autoturisme).

Noul regulament, facut dupa normele europene, introduce si intrebari despre conducerea ecologica a vehiculelor, modificarile comportamentului ca urmare a consumului de alcool sau droguri si posibilitatea de a fi detectate defectiuni curente care se refera la sistemele de siguranta a vehiculelor.

Notiuni de mecanica pentru autoturisme

„Modificarile aduse procedurii de examinare pentru obtinerea permisului de conducere sunt facute in conformitate cu legislatia europeana in vigoare si au ca scop cresterea gradului de siguranta pe drumurile publice din Romania", ne-a declarat comisarul Mihai Enache de la Directia Permise si Inmatriculari.

Cei care doresc sa obtina permisul auto pentru categoria B vor regasi pe chestionarele de examen si intrebari referitoare la partea mecanica. Este vorba de modul in care pot fi sesizate defectiunile curente ale sistemelor de directie, de franare, de rulare, a farurilor si semnalizatoarelor, a oglinzilor retrovizoare, a spalatoarelor si stergatoarelor de parbriz, a sistemului de esapament, a centurilor de siguranta si a claxonului.

La proba practica pentru obtinerea categoriei B, candidatii vor trebui sa faca si un control sumar al starii cauciucurilor, franelor, directiei, a farurilor, a dispozitivelor reflectorizante, a semnalizatoarelor, dar si a uleiului de motor, a lichidului de racire si a lichidului pentru spalatorul de parbriz.

Probe dure pentru motociclisti

Cele mai importante schimbari apar la examinarea pentru obtinerea permisului de categoria A (motociclete) si A1 (scutere).

Examinatorii vor penaliza candidatii care doboara unul dintre jaloanele de pe traseul impus, nu se incadreaza in spatiul delimitat, se sprijina cu piciorul de sol la viraje, ori nu reusesc sa mearga in linie dreapta o distanta de 47 de metri, intr-un spatiu de jumatate de metru cu bratul stang ridicat orizontal.

De asemenea, viitorii motociclisti vor trebui sa demonstreze ca pot controla motocicleta la viteze mari. In acest sens va trebui sa execute cel putin doua manevre, dintre care una in viteza a doua sau a treia, de cel putin 30 de kilometri la ora, si o manevra de evitare a unui obstacol la o viteza minima de 50 de kilometri la ora.

La proba teoretica pentru categoriile A si A1, chestionarele vor contine si intrebari despre folosirea echipamentelor de protectie specifice, dar si despre elemente de siguranta mecanice cum ar fi comutatorul pentru intreruperea curentului in cazuri de urgenta.

Conducerea ecologica

Cei care vor sa obtina permis pentru orice categorie trebuie sa stie cum se conduce ecologic.Candidatii care demareaza usor, nu tureaza nejustificat motorul, accelereaza progresiv si nu franeaza brusc, astfel incat vehiculul sa nu consume mai mult carburant decat este cazul, vor avea sanse mai mari sa treaca examenul.

Intrebari despre sofatul ecologic vor fi regasite pe chestionarele tuturor categoriilor de conducere.

„Sala" e valabila un an

Candidatii declarati admisi la proba teoretica si care nu se prezinta la „traseu" in cel mult un an de la data absolvirii scolii de soferi sunt declarati respinsi.

Teoria, publicata pe internet

Noul ordin reglementeaza si o serie de masuri adoptate de Directia Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor in cursul anului 2009, precum publicarea pe internet a fondului de intrebari utilizat la examinarea la proba teoretica, introducerea posibilitatii programarii online a candidatilor la primul examen de catre scolile de soferi si crearea de oportunitati pentru supravegherea video a probei practice.

Conform procedurii de examinare pentru obtinerea permisului de conducere, din 15 martie 2010, candidatii pentru categoriile A si A1 (motociclete) vor sustine doua circuite in poligon, pentru testarea stapanirii motocicletei in conditii dinamice.

Textul integral al OMAI nr.4/2010 pentru modificarea si completarea OMAI nr.1497/2006 privind procedura de examinare pentru obtinerea permisului de conducere poate fi citit AICI

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor legislative 2024:


TAX MEMO - MEMORATOR TAXE SI IMPOZITE!

->>  Numele obligatiei fiscale respective
->>  Ce act normativ se aplica
->>  Categorii de contribuabili vizati
->>  Termene de plata
->>  Ce declaratii trebuie depuse obligatoriu
->>  Exceptiile de la regula (daca exista)
->>  Observatii, precizari, recomandari, atentionari

Iti sunt acum disponibile doar in 30 sec.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
permiscarnetlegislatieintrebari


Data aparitiei: 25 Ianuarie 2010

Votati articolul "Noile reguli pentru obtinerea permisului de conducere":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X