email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Romanii renunta la bon fiscal pentru a cumpara alimentele mai ieftin

bon fiscalalimente


Vanzarile de alimente au scazut cu 10% luna aceasta, odata cu majorarea TVA de la 19% la 24%, potrivit producatorilor care estimeaza ca tendinta se va accentua pana la 15%-20%.

"Sunt de fapt vanzari nedeclarate pentru care nu se plateste TVA, ceea ce inseamna ca ne indreptam spre o evaziune de 80%. Nu cred ca pentru 0,1 lei, cu cat s-a scumpit painea, oamenii au renuntat sa mai cumpere paine, cred ca prefera sa ia produsul mai ieftin, dintr-un magazin aprovizionat tot din piata neagra", a declarat Aurel Popescu, presedintele patronatului din industria panificatiei Rompan, la seminarul Mediafax Talks about Romanian Agriculture.

Si retailerii mari acuza alimentarea pietei negre in acest an. "Piata gri a crescut in acest an. Consumatorii spun ca merg mai frecvent in pietele agroalimentare si in magazinele mici de cartier, dar aceste cresteri nu se vad in statisticile oficiale pentru ca se duc in zona evaziunii fiscale", a declarat Filip Cristescu, directorul operational al Billa Romania, cea mai mare retea de supermarketuri de pe piata si vicepresedinte al Asociatiei Marilor Retele Comerciale din Romania.

Din ce in ce mai multe magazine de cartier au inceput sa se aprovizioneze de pe piata neagra si nu mai acorda bon fiscal, dupa cum afirma Sorin Minea, presedintele Romalimenta.

"Magazinele de proximitate nu mai ofera bon fiscal. Altfel nu fac fata majorarii de TVA. Credeam ca daca intram in comunitatea europeana dispare piata neagra. N-a fost asa. In schimb am preluat-o si pe-a lor", sustine seful patronatului Romalimenta.

Pentru a pastra preturile la un nivel redus, fermierii au cerut insistent, inca de anul trecut, reducerea TVA pana la un nivel de 5%, cel putin pentru produsele de baza, dar solicitarea a ramas fara raspuns.

La inceputul lui 2010, patronatele din industria agricola si alimentara au propus ministrului agriculturii o aplicare inversa a TVA. Prin aceasta masura, firmele din lantul transformarii graului in paine, de exemplu, nu ar mai fi platit TVA la achizitie, pentru ca statul sa nu fie fraudat cu recuperarile de TVA cerute de companii care cumparau fara acte de la tarani graul.

In prezent, Comisia Europeana a respins cererea facuta de Romania in ceea ce priveste aplicarea inversa a taxarii in sectorul agricol si alimentar.

"Sebastian Vladescu mi-a spus sa vorbim la trecut despre taxarea inversa, pentru ca Romania nu poate obtine acest lucru de la Comisia Europeana. Reducerea TVA pentru alimentele de baza nu mai are loc, taxarea inversa nu se mai aplica, organizatiile de control ale garzilor financiare si ANAF se reduc serios. S-a lasat astfel cale libera evaziunii fiscale, care este aproape legalizata", este de parere Popescu.

Evaziunea fiscala are loc incepand de la producator, multi preferand sa-si vanda marfa fara acte imediat dupa recoltare. Acesta este unul dintre motivele pentru care majoritatea grupurilor de producatori recunoscute la nivel local, 106 la numar, nu functioneaza sau se preocupa serios sa-si regandeasca afacerea.

"Cum sa se asocieze taranii daca tot ce vand prin intermediul grupului vand cu TVA? Fiecare prefera sa vanda singur, la poarta casei sau la piata pentru ca atunci nu mai trebuie sa vanda cu TVA", afirma Mihai Lungu, presedintele Cooperativei Agricole Muntenia. Fermele de porci din cadrul Cooperativei Agricole Muntenia se confrunta de asemenea cu situatii in care pretul scade dramatic din cauza tirurilor venite intracomunitar, care nu platesc TVA.

"Degeaba am investit 800.000 de euro intr-o ferma de porci, pentru ca in fiecare zi intra camioane cu porci din Ungaria, cu destinatia Bulgaria, se opresc la noi, ii abatorizeaza si ii vand, castigul lor zilnic ajungand la 7.000 de euro. Eu cresc animalele 4 luni si cand vreau sa-i vand pretul este mic pentru ca targul este plin cu camioane cu porci", informeaza Lungu.

Sursa Ziarul Financiar 22/07/2010

NOUTATI Contabile 2024

Cum sa „citesti” si sa interpretezi perfect o balanta contabila?


Ghidul practic Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz vine in ajutorul dvs. pentru a va scapa de:

• erori de inregistrare aducatoare de amenzi usturatoare din partea inspectorilor veniti in control
• lipsa de cunostinte temeinice din domenii conexe
• lipsa de experienta in lucrul cu conturile, mai ales cand acestea sunt noi, renumerotate ori abrogate!
• incapacitatea de a lua masuri profitabile prin ajustarea balantei pentru profit maxim
• riscul incalcarii legislatiei in vigoare.

Simplifica-ti si securizeaza-ti munca!

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
bon fiscalalimente


Data aparitiei: 22 Iulie 2010

Votati articolul "Romanii renunta la bon fiscal pentru a cumpara alimentele mai ieftin":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Avansuri de trezorerie: documente justificative pentru avansuri spre decontare si functiunea contului 542

    • Entitatile pot acorda sume in numerar sau prin banca, denumite avansuri spre decontare, puse la dispozitia angajatilor, in vederea efectuarii unor plati in numele societatii sau in vederea efectuarii unor deplasari in interes de serviciu. Avansurile spre decontare sunt sume puse la dispozitia administratorilor sau a salariatilor din entitate, in vederea efectuarii unor plati in numele acesteia. De regula, justificarea avansului si transformarea sa in cheltuiala efec...» citeste mai departe aici

  • Ordinea stingerii obligatiilor fiscale in fisa sintetica pe platitor

    • Daca un debitor datoreaza mai multe tipuri de obligatii fiscale, iar suma platita nu este suficienta pentru a stinge toate obligatiile, atunci se stinge obligatia fiscala pe care o indica debitorul, potrivit legii, sau care este distribuita potrivit prevederilor art. 163 din Codul de procedura fiscala, dupa caz, stingerea efectuandu-se, de drept, in urmatoarea ordine: a) toate obligatiile fiscale principale, in ordinea vechimii, si apoi obligatiile fiscale accesorii...» citeste mai departe aici

  • De ce este esential sa aveti Dosare Permanente ale Clientilor: 7 avantaje majore

    • Atunci cand sunt solicitate lucrari de audit interne/externe sau firma-client are inspectii fiscale, dosarul permanent furnizeaza toate documentele necesare pentru a sustine tranzactiile si operatiunile contabile ale clientului. Acest lucru reduce timpul si efortul necesar pentru pregatirea si gestionarea auditului si creste nivelul de incredere in fata auditorilor/inspectorilor.   Dosarul permanent este un instrument vital in procesul de tinere a contabili...» citeste mai departe aici

  • Impozitul minim pe cifra de afaceri (IMCA): formula de calcul si exemplu practic

    • Incepand cu anul 2024, contribuabilii care inregistreaza in anul precedent o cifra de afaceri de peste 50.000.000 euro si care, in anul de calcul, determina un impozit pe profit cumulat de la inceputul anului fiscal/anului fiscal modificat pana la sfarsitul trimestrului/anului de calcul mai mic decat impozitul minim pe cifra de afaceri stabilit potrivit unei formule prevazute la art. 181 alin. (3) din Codul fiscal, sunt obligati la plata impozitului pe pr...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X