email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Informare de la Ministerul Muncii: De la 1 ianuarie dispar cartile de munca, trebuie sa le predati pana la 30 iunie 2011!

legislatia munciiMinisterul Munciicodul muncii
Finalul anului 2010 reprezinta si sfarsitul celebrelor Carti de munca asa cum le cunoastem. Potrivit dispozitilor  O.U.G. nr. 148/2008, pe data de 1 ianuarie 2011 se abroga dispozitiile Decretului nr. 92/1976 privind carnetul de munca, publicat in Buletinul Oficial, Partea I, nr. 37 din 26 aprilie 1976, cu modificarile ulterioare.

In unele locuri a inceput colectarea acestora, ITM Sibiu anuntand ca peste 32.000 de carnete de munca au fost, deja, pregatite pentru predare. In total, in arhivele locale ITM exista aproape 60.000 de carnete de munca, iar peste 64.000 de carnete sunt pastrate si completate de angajatori. In alte parti nu se mai elibereaza deloc carnete de munca, insa nu exista o intelegere unitara a ceea ce se va intampla la nivel national de la 1 ianuarie. Mai ales pentru ca aceasta desfiintare a cartilor de munca a mai fost prelungita de 3 ori: de la 1 ianuarie 2004 la 1 ianuarie 2007, apoi la 1 ianuarie 2009 si, in fine, la 1 ianuarie 2011.

Redactia www.Contabilul.ro s-a adresat in numele dumneavoastra Ministerului Muncii pentru un raspuns oficial, raspuns pe care vi-l prezentam mai jos. Practic se confirma faptul ca, de data aceasta, se va aplica legea privind disparitia cartii de munca. Termenul ramane 1 ianuarie 2011 iar angajatorii si Inspectoratele teritoriale de munca sunt obligate sa elibereze angajatilor carnetele de munca pana pe 30 iunie 2011.

Foarte importanta insa este precizarea care vorbeste despre ramanerea obligatiei "infiintarii Registrului general de evidenta a salariatilor". Aici, fiecare angajator are obligatia de a transmite la inspectoratul teritorial de munca registre de evidenta a salariatilor in format electronic".

Gabriela Dita, specialist in legislatia muncii si lector in cadrul Seminarului National de Legislatia Muncii (http://seminar.legislatiamuncii.ro/?cs=307109) organizat pe 17 septembrie la Crown Plaza, a explicat si cum se va stabili vechimea in munca dupa 1 ianuarie. “Dupa data abrogarii Decretului nr.  92/1976 privind carnetul de munca, cu modificarile ulterioare, vechimea in munca stabilita pana la data de 31 decembrie 2010 se reconstituie, la cererea persoanei care nu poseda carnet de munca, de catre instanta judecatoreasca competenta sa solutioneze conflictele de munca, pe baza inscrisurilor sau a altor probe din care sa rezulte existenta raporturilor de munca. Cererile de reconstituire formulate anterior datei abrogarii Decretului nr. 92/1976, cu modificarile ulterioare, se vor solutiona potrivit dispozitiilor acestui act normative”

Cititi mai jos raspunsul de la Ministerul Muncii.

INFORMARE MINISTERUL MUNCII

"Potrivit prevederilor art 296 din Codul Muncii - legea numarul 53/2003 cu modificarile si completarile ulterioare, carnetul de munca ramane sa probeze vechimea in munca stabilita pana la data de 31 decembrie 2010, iar angajatorii care pastreaza si completeaza carnetele de munca urmeaza sa le elibereze titularilor in mod esalonat, pana la data de 30 iunie 2010, pe baza de proces-verbal individual de predare-primire.

Inspectoratele teritoriale de munca ce detin carnetele de munca ale salariatilor le vor elibera pana la data de 30 iunie 2011 angajatilor.

In corelatie cu decizia de renuntare la carnetele de munca, Codul Muncii a instituit obligatia infiintarii registrului general de evidenta a salariatilor. Initial corespunzator mijloacelor tehnice disponibile la acea data, atat pentru majoritatea angajatorilor cat si pentru inspectoratele teritoriale de munca, acestea se intocmeau pe suport de hartie.

Prin intrarea in vigoare a a HG nr 161/2006 privind intocmirea si completarea registrului general de evidenta a salariatilor, modificata si completata, la nivelul Inspectiei Muncii a fost organizata o baza de date la nivel national in care fiecare angajator are obligatia de a transmite la inspectoratul teritorial de munca registre de evidenta a salariatilor in format electronic.

Inspector general de stat
Gabriel Radu
Directia Control Relatii de Munca si Evidenta Muncii"

NOUTATI Contabile 2024

Stiati ca lipsa politicilor si procedurilor contabile este amendadata cu pana la 4.000 lei?


Comandati chiar acum pachetul complet pentru intocmirea politicilor si procedurilor contabile!

In plus, beneficiati de TRANSPORT GRATUIT pentru cumparaturi a caror valoare depaseste 247 lei (TVA inclusa)!

Pachet Complet pentru intocmirea politicilor si procedurilor contabile cuprinde:

  Stick Manual de politici contabile (100% editabil)
  Stick Proceduri contabile pentru societati comerciale (100% editabil)

Grabiti-va sa comandati ACUM pachetul dvs. cu politici si proceduri contabile!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
legislatia munciiMinisterul Munciicodul muncii


Data aparitiei: 15 Septembrie 2010

Votati articolul "Informare de la Ministerul Muncii: De la 1 ianuarie dispar cartile de munca, trebuie sa le predati pana la 30 iunie 2011!":
Rating:

Nota: 2.75 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X