Delegatia FMI a acceptat, de principiu, in draftul scrisorii de intentie, o reducere a contributiilor de munca in 2011.
Potrivit unor surse din interiorul Guvernului, in draftul scrisorii de intentie, FMI lasa libertate deplina guvernului sa umble la contributiile sociale, cu conditia introducerii unei "taxe de munca" menite sa inglobeze toate impozitele pe munca - impozitul pe venit si contributiile.
Tonul oficialilor Fondului s-a relaxat spre sfarsitul misiunii de evaluare in Romania, autoritatile de la Bucuresti fiind optimiste ca vor reusi sa-i convinga pe reprezentantii FMI sa agreeze si alte masuri propuse de guvern, dar privite cu rezerva in prima instanta.
Este vorba de majorarea salariului minim inspre o valoare de 700 de lei, dar si despre o reducere a cotei unice.
"FMI vorbeste de o majorare echivalenta cu indexarea cu inflatia a salariului minim, ceea ce ar insemna maximum 650 de lei. Noi nu suntem de acord cu aceasta varianta, de aceea vom avea maine (astazi - n.r.) o noua runda de discutii", au declarat pentru EVZ sursele citate.
Cat priveste sansele de reusita, acestea au fost evaluate intr-o maniera temperata: "50%-50%. Speram sa castigam".
Cartea verde a contabilitatii
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Basescu lauda creativitatea guvernului
Rezerva FMI privind pachetul de masuri propus de guvern - reducerea cotei unice si a contributiilor in paralel cu majorarea salariului minim- vine din faptul ca simularile expertilor Fondului nu coincid cu cele facute la Bucuresti, neoferind astfel o garantie ca Romania se poate incadra in 4,4% tinta de deficit convenita pentru anul viitor.
In ecuatia negocierilor cu FMI a intrat si presedintele Traian Basescu.
Dupa o intalnire sambata cu delegatia condusa de Jeffrey Franks, seful statului a avut ieri o intrevedere suplimentara cu reprezentantii Fondului, la care au participat premierul Emil Boc si ministrii Ioan Botis (Munca) si Gheorghe Ialomitianu (Finante).
"Datorita creativitatii guvernului, am gasit alte solutii in ceea ce priveste deficitul si am vrea sa discutam cu dumneavoastra in ceea ce priveste acordul cu Fondul. Putem semna scrisoarea de intentie si azi daca e nevoie. Trebuie sa vedem daca sunt de acord ambele parti", a spus Basescu, fara alte amanunte.
Seful statului a trecut insa registrul ironic posibila impotmolire a negocierilor. "E news alert. Jurnalistii asteapta sa vada daca suspendam acordul. E ridicol".
La randul sau, seful misiunii FMI, Jeffrey Franks, a afirmat ca "s-au facut progrese in ceea ce priveste textul scrisorii", iar delegatii Fondului sunt "deschisi acestei discutii suplimentare" de la Cotroceni.