Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Planul de conturi general 2025"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Planul de conturi general 2025
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate

Insolventa. Creante de recuperat

Data actualizarii: 08 Noiembrie 2010
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
insolventaTVAcodul fiscal
de Silviu Stoica
 
Intrebare:

In 2008 se vireaza suma de 50000 lei cu titlu de avans marfa de la societatea X la societatea Y, pentru care Y emite factura in valoare de 42016.81 lei+TVA 19%. In 2010 X primeste notificare privind intrarea firmei Y in reorganizare judiciara. Care este tratamentul fiscal din punct de vedere al impozitului pe profit si al TVA si cum se inregistreaza in contabilitate si ce documente trebuie sa aiba la baza la societatea X, crearea provizionului, iar la pronuntarea definitiva a hotararii de insolventa si radiere al societatii Y scoaterea din evidenta al creantei fata de aceasta firma?
 
Raspuns:
Avansul acordat furnizorului (neurmat de executarea contractului pentru care s-a platit avanul) este o creanta pentru societatea care l-a acordat si probabil se regaseste in soldul contului 409 „Furnizori-debitori”. Pe baza notificarii primite trebuie sa va declarati creanta in tabelul de creante, pentru a va putea inscrie la masa credala, in conformitate cu prevederile Legii 85/2006 privind procedura insolventei.
 
La primirea notificarii, trebuie sa efectuati o ajustare pentru depreciere, in conformitate cu prevederile pct. 56 alin. 3, pct. 189 si pct. 209 din Reglementarile contabile conforme cu Directiva a IV-a a CEE, aprobate prin OMFP 3.055/2009 (din punct de vedere contabil se constituie ajustari pentru depreciere, nu provizioane, care nu pot fi utilizate pentru ajustarea valorii activelor – pct. 218 alin. 2 din Reglementari).
 
Inregistrarea contabila este 6814 „Cheltuieli de exploatare privind ajustarile pentru deprecierea activelor circulante” = 496 „Ajustari pentru deprecierea creantelor – debitori diversi”. La pronuntarea sentintei de inchidere a procedurii falimentului, se anuleaza ajustarea constituita, prin formula contabila 496 „Ajustari pentru deprecierea creantelor – debitori diversi” = 7814 „Venituri din ajustari pentru deprecierea activelor circulante” si concomitent se inchide definitiv creanta prin formula contabila 654 „Pierderi din creante si debitori diversi” = 409 „Furnizori-debitori”.
 
Din punct de vedere al impozitului pe profit, nu puteti constitui provizioane deductibile fiscal (cum se constituie cele pentru clientii incasati, care au fost generatoare de venituri impozabile pentru entitatea care detine creanta), in baza prevederilor art. 22 alin. 1 lit. j din Codul fiscal si nici cheltuieli deductibile din pierderile inregistrate la scoaterea din evidenta a creantelor incasate prevazute la art. 21 alin. 2 lit. n din Codul fiscal. in consecinta, cheltuielile inregistrate in conturile 6814, respectiv 654 sunt nedeductibile la calculul profitului impozabil, in timp ce venitul inregistrat in contul 7814 este venit neimpozabil, conform art. 20 lit. c din Codul fiscal.
 
Pentru TVA, la data pronuntarii hotararii judecatoresti de inchidere a procedurii, ramasa definitiva si irevocabila este obligatorie ajustarea acesteia, in conformitate cu prevederile art. 138 lit. d din Codul fiscal. Chiar daca debitorul in cauza nu emite factura de stornare, taxa dedusa initial trebuie stornata (diminuata), deoarece societatea nu a mai beneficiat de o livrare de bunuri sau prestare de servicii in scopul realizarii de operatiuni taxabile, nemaifiind indeplinita conditia stipulata la art. 145 alin. 2 lit. a din Codul fiscal. inregistrarea contabila este 635 „Cheltuieli cu alte impozite, taxe si varsaminte asimilate” = 4426 „TVA colectata”.

Informatii de top de la expertii PortalContabilitate.ro

- cel mai cunoscut site de consultanta fiscal-contabila din Romania -

Vrei sa vezi si tu TOATE Explicatiile, Intrebarile si Raspunsurile + Noutatile din lege?

Este foarte simplu! TESTEAZA GRATUIT - Completeaza formularul de mai jos:

- Vei gasi Legislatie la zi + Consultanta detaliata de la experti

Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului!
Conform cerintelor Regulamentului UE 679/2016 sunt de acord ca SC Rentrop & Straton S.R.L. sa colecteze si sa prelucreze datele din formular in scopuri comerciale.





Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"Planul de conturi general 2025"


X