Â
Microrintreprinderile vor avea parte de un nou impozit de la 1 ianuarie 2011. Ministrul de Finante, Gheorghe Ialomitianu, a anuntat ca patronii vor putea opta, de la 1 ianuarie 2011, intre plata unui impozit pe profit de 16% si plata unei taxe de 3% din venituri.
Â
Guvernul a anuntat aceasta modificare dupa sedinta sa de joi, 23 decembrie, atunci cand au fost adoptate o serie de prevederi privind noul Cod Fiscal. Potrivit ministrului Finantelor, pot alege acest sistem de impozitare firmele care au 1-9 angajati si au obtinut in anul anterior o cifra de afaceri de pana la 100.000 de euro.
Â
Este important insa de stiut ca nu vor avea posibilitatea sa opteze intre cele doua posibilitati de plata microintreprinderile care obtin venituri din activitati bancare, asigurari, jocuri de noroc, consultanta si management. „Am introdus in Codul fiscal o metoda simplificata, care permite alegerea uneia dintre cele doua optiuni. Prin acordul cu FMI avem, posibilitatea introducerii acestui sistem simplificat”, a explicat Ialomitianu.
Â
Teoretic, aceasta noua masura va avea un impact bugetar de aproximativ 100 de milioane de lei in 2011, in cazul in care toate microintreprinderile eligibile ar opta pentru plata unei taxe de 3% din cifra de afaceri.
Â
Ialomitianu a aexplicat si ca Guvernul intentioneaza sa simplifice si contabilitatea pentru intreprinderile mici. "Noi avem in acordul cu Fondul Monetar International si Comisia Europeana posibilitatea introducerii unui sistem simplificat pentru intreprinderile mici. Avem si o recomandare de la Comisia Europeana care spune ca trebuie sa reducem povara administrativa de la intreprinderile mici". Ramane de vazut daca asa se va intampla
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Balanta de verificare de la A la Z Analize corelatii studii de caz
Cartea verde a contabilitatii
Â
Pana la sfarsitul anului trecut, microintreprinderile au beneficiat de un regim special de impozitare, care le permitea sa opteze intre plata impozitului pe profit si plata unui impozit pe venit, care a crescut progresiv in ultimii ani pana la 3% din venituri.