Premierul Emil Boc a anuntat ca Guvernul va adopta un act normativ prin care vor fi reesalonate datoriile la stat ale firmelor aflate in dificultate. Exista, insa, o conditie: firmele care apeleaza la reesalonare trebuie sa aiba perspective economice..
”Avem in pregatire un act normativ prin care firmele care se afla in dificultate dar au perspectiva economica, au comenzi in aceasta etapa, când ne pregatim sa trecem intr-un alt stadiu al dezvoltarii economice, daca isi platesc datoriile curente, au garantii asigurate, pot beneficia de reesalonari la plata datoriilor”, a declarat seful Executivului.
Potrivit Normelor Metodologice ale proiectului OUG care se afla in lucru pe masa Ministerului de Finante, firmele si persoanele fizice cu datorii la stat de pana la 10.000 de lei, care vor dori sa isi reesaloneze restantele la plata, ar putea scapa de constituirea de garantii. O alta varianta fixeaza pragul la 5.000 de lei.
Firmele si persoanele fizice vor putea sa isi reesaloneze datoriile catre stat pe o perioada de maximum cinci ani, in care vor plati dobanzi de 0,03% sau 0,04% pe zi, in functie de tipul de garantie constituita.
Companiile care vor opta pentru aceasta varianta a guvernului vor fi obligate sa prezinte un tablou de cash flow pe ultimele sase luni pentru a dovedi, practic, bonitatea companiei.
Esalonarea la plata nu se acorda pentru „impozite, taxe si alte sume ce se declara, potrivit legii, in vama, sau pentru amenzi de orice fel care se fac venit la bugetul de stat”, potrivit documentului.
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Pentru a putea apela la reesalonarea datoriilor, firmele trebuie sa aiba depuse toate declaratiile fiscale, sa nu se afle in procedura de insolventa si sa nu se afle in dizolvare.