Analizam mai jos cazul in care se doreste o reesalonare la Finante, girandu-se cu unele autoturisme din patrimoniul societatii. Firma a pierdut reesalonarea pentru neplata la timp si ca atare masinile sunt inca girate la Finante. Administratorul a dispus vanzarea acelor active (masini) catre un furnizor de la extern. S-au intocmit facturi de vanzare la extern, in ciuda faptului ca vanzarea reprezinta un caz penal. Vom stabili ce prevede legea si in ce masura contabilul poate fi tras la raspundere pentru situatia prezentata.
Raspuns:
La art. 43 din Legea 82/1991 a contabilitatii - republicata, cu modificarile si completarile ulterioare - se prevede urmatoarea abatere, precum si sanctionarea ei: "Efectuarea cu stiinta de inregistrari inexacte, precum si omisiunea cu stiinta a inregistrarilor in contabilitate, avand drept consecinta denaturarea veniturilor, cheltuielilor, rezultatelor financiare, precum si a elementelor de activ si de pasiv ce se reflectă in bilanţ, constituie infractiunea de fals intelectual si se pedepseste conform legii."
Probabil ca facturile si contractul de vinzare a mijloacelor de transport nu au fost semnate de dvs, ci de administratorul firmei.
Toate documentele depuse in vederea obtinerii esalonarii platii datoriilor la bugetul de stat au fost semnate de reprezentantul societatii, respectiv de catre administratorul sau.
In Decizia de esalonare la plata emisa de ANAF se face referire la OUG 29/2011, reglementare in baza careia se acorda aceasta esalonare si in care sint stipulate prevederi privind garantiile mobile depuse de societate in vederea obtinerii esalonarii.
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
De asemenea, in cadrul acestei ordonante de urgenta, la art. 14, se prevede faptul ca "In cazul pierderii valabilitatii esalonarii la plata, organul fiscal competent executa garantiile in contul obligatiilor fiscale ramase nestinse".
Daca bunurile depuse drept garantie sint valorificate de debitor, acesta trebuie sa asigure reconstituirea garantiei in cuantumul necesar acoperirii debitelor sau sub alta forma prevazuta de lege (conform art. 9 alin. (14) din OUG 29/2011).
Conform Legii 31/1990 a societatilor - republicata, cu modificarile si completarile ulterioare - administratorul incheie in numele societatii raporturi juridice si raspunde de eventualele pagube aduse societatii.
In calitate de administrator trebuie sa depuna toate diligentele pentru gestionarea si pastrarea patrimoniului societatii ca un bun proprietar.
In cazul in care nu ar fi dispus de anumite informatii, ar fi trebuit sa apeleze la personal calificat in diverse domenii (spre exemplu, ar fi trebuit sa apeleze la un avocat specializat in problematica societatilor comerciale pentru a primi informatiile necesare fata de ceea ce presupune punerea drept garantie a unor bunuri mobile, lucru prevazut si in Codul civil).
Ca urmare, administratorul societatii nu va putea invoca faptul ca nu a fost incunostintat de aceste aspecte, deoarece, pe linga faptul ca in toate documentele emise de ANAF pentru esalonarea platilor se face referire la o reglementare in care sint prevazute anumite aspecte privind aceste garantii, dupa cum cum mentionati a fost instiintat de ceea ce presupune valorificarea bunurilor depuse drept garantie.
Aceste bunuri vor fi valorificate de catre creditor - ANAF - dupa emiterea Deciziei de constatare a pierderii valabilitatii esalonarii la plata, in cadrul careia sint prevazute si consecintele pierderii valabilitatii esalonarii la plata.
In ceea ce va priveste, atat timp cat dvs. nu ati inregistrat in contabilitate respectivele facturi de vanzare a mijloacelor de transport pentru denaturarea unor elemente de activ (respectiv pentru reducerea activelor societatii) cu buna stiinta, ci doar ati procedat la inregistrarea unor documente emise de administratorul societatii, atat timp cat nu ati semnat documentele aferente vinzarii si l-ati informat pe administrator despre consecintele acelui fapt, nu puteti fi trasa la raspundere pentru eventualele consecinte ce ar putea aparea din vinzarea acelor bunuri mobile.
Ca masura asiguratorie, puteti intocmi o nota informativa catre administrator in care sa expuneti problema si consecintele respectivei actiuni si pe care sa o semneze spre luare la cunostinta.