Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie fiscala

Romania este singura tara din Uniunea Europeana care nu are o lege a falimentului personal. Evita executarea silita!

Data aparitiei: 02 Iulie 2014
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
executare silitafalimentul personallegea falimentului personalcreditefinantarebanci


Tratamentul aplicat de banci in cazul celor care nu mai pot sa-si plateasca ratele creditului contractat este diferit in functie de natura contractantului. Daca sunteti societate comerciala, sistemul va fi cat de cat bland si veti incerca sa gasiti o solutie impreuna cu banca. Daca sunteti persoana fizica, veti simti pe propria piele cum banca va incerca prin orice metode sa va faca sa platiti, fara sa ii pese daca intrati in faliment personal sau daca va ia toate bunurile doar pentru a-si recupera suma.

In Romania nu exista nicio lege care sa ne apere in acest context, informeaza DailyBusiness.ro, iar tara noastra este singura tara din Uniunea Europeana care nu are o lege a falimentului personal.  

Nu suntem asadar protejati in niciun fel in situatia in care nu mai putem plati credite pe care le-am platit pana la un punct. Din aceste situatii nici banca nu castiga foarte mult, mai ales in situatiile in care unele bunuri nu pot fi recuperate. Dar cel mai mult au de pierdut cei care, de exemplu, isi pierd casele:

"Potrivit expertilor de la compania de business information si credit risk management KeysFin, de pierdut, pierde toata lumea.  In primul rand clientii, care se vad executati silit, dati afara din case, pusi la "stalpul infamiei" pentru o datorie pe care, din motive independente de vointa lor, nu mai pot sa o plateasca. De pierdut au si bancile pentru ca sansele de a-si recupera creanta sunt foarte mici si, in plus, isi vor pierde si clientii.  

Pe lista pierzatorilor se inscrie si statul pentru ca, prin executarea silita, clientii bancilor nu mai consuma, astfel ca nu mai contribuie la PIB, ba mai mult, alimenteaza economia subterana prin platile ascunse de ochii executorilor.", noteaza DailyBusiness.ro.

Reprezentantii sectorului bancar se declara dispusi sa lucreze impreuna cu parlamentarii si autoritatile la o asemenea lege, anunta aceeasi sursa, insa guvernantii se opun.

Presedintele Alpha Bank, Sergiu Oprescu, citat de DailyBusiness.ro, a declarat ca "legislatia privind insolventa persoanelor fizice este o necesitate", adaugand:

"Cred ca, in conditiile in care exista o astfel de legislatie in toate tarile UE, va exista si in Romania, probabil in viitorul apropiat. Trebuie insa sa avem grija ca noua legislatie sa nu poata sa fie exploatata in aceeasi masura ca legislatia privind persoanele juridice".

In completare, Radu Ghetea, presedinte al Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), a declarat:

"Noi nu suntem impotriva unei legi a falimentului personal. Dorim ca acele proiecte de lege care se vor supune unei dezbateri si aprobari sa fie cat se poate de profesionist intocmite si sa fie curatate de unele nuante, tendinte de populism care din pacate mai apar in proiectele care au fost prezentate pana in prezent".

Un astfel de proiect care "da posibilitatea persoanelor fizice sa solicite un plan de reesalonare a datoriilor pe o perioada de 3 pana la 5 ani" a fost insa "ingropat in sertarele de la Camera Deputatilor", mentioneaza expertii KeysFin, citati de sursa de mai sus.

Proiectul propune ca datornicii sa nu poata fi executati silit, daca vor aduce dovezi ca se pot redresa financiar.

Procedurile prevad ca atat debitorul (cel care nu isi mai poate plati facturile), cat si creditorul (banci, societati de leasing, utilitati etc.) sa se poata adresa instantei cu o cerere prin care solicita declansarea unei proceduri de insolventa.

"Alaturi de BNR, toate guvernele care s-au perindat in acesti ani pe la Palatul Victoria au respins o astfel de initiativa legislativa, fapt asumat inclusiv in scrisorile de intentie catre FMI, invocand stabilitatea sistemului bancar si posibilitatea ca bancile, confruntate cu legiferarea falimentului personal, sa ceara mai multe garantii pentru credite si sa restrictioneze accesul la finantare", noteaza DailyBusiness.ro.

Una dintre scrisorile de intentie catre FMI reda exact aceasta pozitie adoptata:  

"Deoarece conservarea disciplinei de rambursare a creditelor in randul debitorilor contribuie semnificativ la stabilitatea financiara, vom lua toate masurile pentru a evita adoptarea unor initiative legislative, precum legea insolventei personale sau propuneri legate de legea privind recuperarea datoriilor care ar submina disciplina de credit".

La acest moment, peste 850.000 de persoane fizice sunt in situatia de faliment personal de peste patru ani.




Tatiana Grigore
Tatiana Grigore - Economist si consultant fiscal, cu experienta de peste 10 ani in domeniul taxelor si impozitelor

Editor colaborator Contabilul.ro


Urmariti-ne si pe Facebook!







Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X