Reglementarile fiscale obliga la emiterea facturii la data prestarii serviciului sau a livrarii bunului, fara a depasii data de 15 a lunii urmatoare.
Â
Chiar daca la prima vedere s-ar putea considera ca putem factura in data de 15 a lunii urmatoare si evident colectarea TVA – ului in luna urmatoare, vom intelege ca obligatia emiterii facturii ramane la data livrarii bunului sau prestarii serviciului.
Â
Totusi, sunt unele cazuri ce impiedica emiterea facturii la data livrarii bunurilor sau prestarii serviciului, fapt ce conduce la utilizarea conturilor de clienti si furnizori cu facturi de intocmit.
Â
O societate achizitioneaza marfuri in valoare de 10.000 lei de la un furnizor din tara.Marfa este livrata pe baza de aviz de insotire a marfii. Emiterea facturii se face in data de 15 a lunii urmatoare la pretul de 11.000 lei.
Â
Tratament contabil :
Â
La receptia marfii se efectueaza inregistrarile contabile:
Â

Operare SAGA Exemple practice si recomandari

Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor

Cartea Verde a Contabilitatii
371 “Marfuri” = 408 “Furnizori facturi de primit” cu suma de 10.000 lei;
4428 “TVA neexigibil” = 408 “Furnizori facturi de primit” cu suma de 2.400 lei.
Â
Chiar daca la livrarea bunurilor avem o vanzare in sfera TVA, prin lipsa documentului justificativ dat de factura, nu vom avea dreptul la deducerea TVA.
Â
La primirea facturii se efectueaza urmatoarele inregistrari contabile:
Â
408 “Furnizori facturi de primit” = 401 “Furnizori” cu suma de 12.400 lei;
4426 “TVA deductibil” = 4428 “TVA neexigibil” cu suma de 2.400 lei.
371 “Marfuri” = 401 “Furnizori” cu 1.000 lei diferenta de pret;
4426 “TVA deductibil” = 401 “Furnizori” cu suma de 240 lei.
Â
Din acest punct de vedere, identificam o dificultate in faptul ca valoarea Notei de intrare – receptie este valoarea initiala de intrare, iar ulterior valoarea marfurilor achizitionate este mai mare.
Â
Acest lucru nu conduce la modificarea initiala a NIR – ului, ci la inregistrarea in evidenta contabila a diferentelor de pret de care trebuie sa se tina seama la descarcarea din gestiune a marfurilor vandute.
Â