"Institutiile sunt esentiale pentru modul in care o tara este guvernata, si sunt rezultatul regulilor formale si informale dintr-o societate. Asa cum spunea si Douglas North, laureat al Premiului Nobel: regulile formale sunt stabilite de catre stat prin legi si reglementari, in timp ce regulile informale provin din cultura, istoria si experienta fiecarei societati", a afirmat Isarescu, la un seminar despre guvernanta economica in UE, organizat la BNR.
Seful BNR apreciaza ca guvernanta cere capacitatea de a asigura stabilitate, transparenta si reguli predictibile care sa incurajeze competitia si sa permita accesul echitabil la servicii publice.
Isarescu a reaminitit ca dezvoltarea sustenabila tine de consistenta politicilor economice si nu exista substitut pentru politici economice consistente, clare si orientate catre stabilitate.
"Criza internationala recenta a amplificat nevoia pentru reforme profunde in guvernanta economica, atat la nivel european, cat si global. Asa cum spunea recent presedintele Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet: interdependentele internationale sunt prea mari pentru ca regulile exclusiv nationale sau regionale sa fie optimale si apare o nevoie evidenta pentru intarirea guvernantei la nivel mondial, in special pe partea financiara", a adaugat Isarescu.

PortalContabilitate ro - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari

Operare SAGA Exemple practice si recomandari

Manualul Contabilului Incepator - stick USB
In opinia sefului BNR, o guvernanta economica mai buna in UE si Zona euro poate fi atinsa prin urmatorii piloni principali: disciplina fiscala, supreveghere economica, coordonare stransa, cadru legal solid pentru management-ul crizelor, institutii puternice si reguli de baza in adoptarea deciziilor.