Masurile luate de Guvern cu privire la combaterea evaziunii fiscale vin pe fondul presiunii exercitate de catre Fondul Monetar International. Daca rezultatele par sa fie optimiste din partea Guvernului, reprezentantii patronatelor direct afectate spun ca nu se observa nicio imbunatatire notabila a situatiei, ci chiar a fost inregistrat un avans al pietei nefiscalizate cu cateva procente in 2010, cresterea fiind continua si in prezent.
Una dintre cauzele situatiei prezente este reprezentata de majorarea taxei pe valoarea adaugata, alaturi de cresterea inflatiei cumulata cu scaderea salariilor. Statul pierde astfel sume importante la buget prin neplata taxelor si neincasarea impozitelor, fapt reflectat si in scaderea ponderii impozitelor nete pe produs, de la 11,2% din produsul intern brut (PIB) in 2009 la circa 10% din PIB in 2010, conform datelor publicate de Institutul National de Statistica.

Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari

PortalContabilitate ro - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari

Agenda Fiscala a Contabilului 2025
Evaziunea fiscala se desfasoara la cotele cele mai inalte in industria de panificatie, prin 60% din totalul pietei de aproximativ 1,25 miliarde de euro pe an. Ca pondere, doar alcoolul se situeaza la acelasi nivel, iar cele doua sectoare economice sunt cele mai afectate in prezent de evaziunea fiscala inregistrata in industria alimentara, cu o rata de circa 40-50%.