email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Plafon pentru noul sistem OSS. Se ia in calcul baza facturilor emise cu TVA catre persoane neimpozabile?

Plafon pentru noul sistem OSS. Se ia in calcul baza facturilor emise cu TVA catre persoane neimpozabile?
ossplafontvaOUG 59/2021

Noile reguli in domeniul comertului, aplicate incepand cu 1 iulie 2021, ridica multe semne de intrebare. Plafonul pentru noul sistem OSS este un subiect intens dezbatut in ultima perioada, astfel ca vom prezenta mai jos cateva explicatii oferite de expertul nostru.

La calcularea cifrei de afaceri, pentru a vedea daca a fost depasit plafonul de 10 000 euro, se ia in calcul baza facturilor emise cu TVA catre persoane neimpozabile? Tranzactii de tip B2C.

Baza facturilor emise cu TVA catre societati comerciale (firme) din UE care nu au cod valid de TVA in VIES se ia in calcul? Daca da, inseamna ca se ia in considerare baza tuturor facturilor pe care le emit cu TVA catre clientii din Uniunea Europeana? Indiferent ca sunt persoane fizice sau firme care nu au cod valid de TVA in VIES sau se ia in considerare doar baza facturilor emise cu TVA catre persoane neimpozabile, adica persoane fizice, ONG-uri si institutii publice (aici nu intra entitatile care desfasoara activitati economice)?

 Plafon pentru noul sistem OSS: raspunsul specialistului

Pentru vanzarile efectuate care persoane neimpozabile exista implicatii fiscale generate de intrarea in vigoare a Ordonantei de urgenta nr. 59/2021 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, incepand cu data de 1 iulie 2021.

In mod concret, pentru vanzarile intracomunitare de bunuri la distanta si prestarile de servicii TBE (pe cale electronica, de telecomunicatii,  de radiodifuziune si televiziune) catre persoane neimpozabile stabilite in afara Romaniei dar in UE , B2C, incepand cu intrarea in vigoare a ordonantei amintite sunt aplicabile urmatoarele noi reguli:

- regimul special (O.S.S.), care este optional si nu obligatoriu, este prevazut de art. 315 din Legea 227/2015 privind Codul fiscal;

- exista un plafon unic, de 10.000 euro, pentru toate statele membre UE, si sub acest plafon se poate aplica regimul tva din Romania (statul membru in care este stabilita societatea dvs.); valoarea echivalenta in moneda nationala pentru plafon este de 46.337 lei.
 
Daca valoarea totala a vanzarilor catre persoane neimpozabile din state membre UE, altele decat Romania (statul membru al prestatorului), nu depaseste in cursul anului curent 46.337 lei si nu a fost depasit plafonul nici in anul precedent atunci societatea poate aplica regimul de taxare din Romania. Dupa cum ati spus si dvs. in descrierea intrebarii, se au in vedere doar livrarile/prestarile catre persoane neimpozabile, care nu desfasoara activitati economice.


 
Daca va fi depasit plafonul pentru vanzarile/prestarile efectuate catre persoane neimpozabile din UE  atunci sunt posibile 2 situatii:

- Societatea poate opta pentru aplicarea regimului special OSS si va plati in Romania taxa pe valoare adaugata datorata in statul membru de consum, utilizand cota de TVA aplicabila in statul membru UE al fiecarui beneficiar sau

- Societatea poate sa nu aplice regimul UE si sa se inregistreze in scopuri de taxa in statul membru de consum al fiecarui beneficiar.

Societatea din Romania va avea in vedere pentru calculul plafonului de 10.000 euro  conditiile reglementate de art. 278^1 din Legea 227/2015 privind Codul fiscal:
 
„275. (2) Prin exceptie de la prevederile alin. (1) lit. a), locul livrarii in cazul vanzarilor intracomunitare de bunuri la distanta este considerat a fi locul in care se afla bunurile in momentul in care se incheie expedierea sau transportul bunurilor catre client.”
 
„278.(5) Prin exceptie de la prevederile alin. (3), locul urmatoarelor servicii este considerat a fi:
 
h) locul unde beneficiarul este stabilit, isi are domiciliul stabil sau resedinta obisnuita, in cazul urmatoarelor servicii prestate catre o persoana neimpozabila:
 
1. serviciile de telecomunicatii;
 
2. serviciile de radiodifuziune si televiziune;
 
3. serviciile furnizate pe cale electronica.”
 
Art. 278^1. - Pragul pentru persoanele impozabile care efectueaza operatiunile prevazute la art. 275 alin. (2) si art. 278 alin. (5) lit. h)
(1) Prevederile art. 275 alin. (2) si art. 278 alin. (5) lit. h) nu se aplica daca sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:
 
a) furnizorul sau prestatorul este stabilit sau, daca nu este stabilit, isi are domiciliul stabil sau resedinta obisnuita intr-un singur stat membru;
 
b) sunt prestate servicii catre persoane neimpozabile care sunt stabilite, isi au domiciliul stabil sau resedinta obisnuita in orice stat membru, altul decat statul membru prevazut la lit. a), sau sunt expediate ori transportate bunuri catre un stat membru, altul decat statul membru prevazut la lit. a); si
 
c) valoarea totala, fara TVA, a operatiunilor prevazute la lit. b) nu depaseste, in anul calendaristic curent, 10.000 euro sau echivalentul acestei sume in moneda nationala si nici nu a depasit aceasta suma in cursul anului calendaristic precedent.
 
(2) Atunci cand, in cursul unui an calendaristic, pragul prevazut la alin. (1) lit. c) este depasit, prevederile art. 275 alin. (2) si art. 278 alin. (5) lit. h) se aplica de la momentul depasirii pragului.
 
(3) Persoanele impozabile prevazute la alin. (1) care sunt stabilite sau, daca nu sunt stabilite, isi au domiciliul stabil sau resedinta obisnuita in Romania au dreptul de a opta ca locul livrarii sau prestarii sa fie stabilit in conformitate cu prevederile art. 275 alin. (2) si art. 278 alin. (5) lit. h). Optiunea se aplica pentru cel putin doi ani calendaristici.
 
(4) Agentia Nationala de Administrare Fiscala ia masurile corespunzatoare pentru a monitoriza indeplinirea de catre persoana impozabila a conditiilor prevazute la alin. (1)-(3).
 
(5) Valoarea echivalenta in moneda nationala a statelor membre a sumei prevazute la alin. (1) lit. c) se calculeaza prin aplicarea cursului de schimb publicat de Banca Centrala Europeana la data adoptarii Directivei (UE) 2017/2.455 a Consiliului din 5 decembrie 2017 de modificare a Directivei 2006/112/CE si a Directivei 2009/132/CE in ceea ce priveste anumite obligatii privind taxa pe valoarea adaugata pentru prestarile de servicii si vanzarile de bunuri la distanta. Pentru Romania, valoarea echivalenta in moneda nationala este de 46.337 lei."

 

Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Diana Popescu - Consultant fiscal.


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

A aparut: Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
ossplafontvaOUG 59/2021


Data aparitiei: 09 August 2021

Votati articolul "Plafon pentru noul sistem OSS. Se ia in calcul baza facturilor emise cu TVA catre persoane neimpozabile?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X