email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Declararea si reactivarea contribuabililor inactivi

contribuabili inactivireactivarea contribuabililor inactiviinspectie fiscala
(art. 781 din OG 92/2003 privind Codul de procedura fiscala introdus prin OG nr. 29/2011)
 
Care sunt situatiile pentru care contribuabilii devin INACTIVI FISCAL?
 
(aceleasi conditii ca si pana la intrarea in vigoare a noilor prevederi (17 septembrie 2011)
 
Contribuabilii sunt declarati inactivi daca daca se afla in una dintre urmatoarele situatii:
 
a) nu isi îndeplinesc, pe parcursul unui semestru calendaristic, nicio obligatie declarativa prevazuta de lege;
b) se sustrag de la efectuarea inspectiei fiscale prin declararea unor date de identificare a domiciliului fiscal care nu permit organului fiscal identificarea acestuia;
c) organele fiscale au constatat ca nu functioneaza la domiciliul fiscal declarat, potrivit procedurii stabilite prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de
 
Administrare Fiscala.
 
Cum se declara starea de INACTIVITATEA FISCALA
 
(Pana in momentul intrarii in vigoare a noilor prevederi (17 septembrie 2011), conform OPANAF nr. 819/2008, cu modificarile si completarile ulterioare, contribuabilii erau declarati inactivi prin ordin ANAF)
 
Declararea contribuabililor inactivi, precum si reactivarea acestora se fac de catre organul fiscal, prin decizie, emisa conform competentelor si procedurii stabilite prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, care se comunica contribuabilului.
 
Care sunt conditiile pentru REACTIVARE
 
(Au fost modificate conditiile de reactivare, fiind adaugate si cele referitoare la plata obligatiilor fiscale si functionarea la sediul social declarat. Aprobarea, la cerere, a trecerii in regimul derogatoriu de declarare, nu mai constituie motiv de reactivare)
 
Contribuabilii declarati inactivi se reactiveaza daca indeplinesc, cumulativ, urmaoarele conditii:
 
a) isi îndeplinesc toate obligatiile declarative prevazute de lege;
b) isi îndeplinesc toate obligatiile de plata;
c) organele fiscale au constatat ca functioneaza la domiciliul fiscal declarat.
 
Contribuabilii pentru care s-a deschis procedura insolventei in forma simplificata, contribuabilii care au intrat in faliment sau contribuabilii pentru care s-a pronuntat ori a fost adoptata o hotarare de dizolvare se reactiveaza de organul fiscal, la cererea acestora, dupa indeplinirea obligatiilor declarative (nu trebuie sa indeplineasca cumulativ toate cele trei conditii) .
 
Prin urmare, spre deosebire de prevederile anterioare care precizau ca nu vor fi declarati inactivi contribuabilii aflati in stare de insolventa sau contribuabilii pentru care s-a pronuntat sau a fost adoptata o hotarare de dizolvare, incepand cu data intrarii in vigoare a noilor prevederi (17 septembrie 2011) contribuabilii pentru care s-a deschis procedura insolventei in forma simplificata, contribuabilii care au intrat in faliment sau contribuabilii pentru care s-a pronuntat ori a fost adoptata o hotarare de dizolvare, pot fi declarati inactivi.
 
Cum se tine evidenta contribuabililor INACTIVI FISCAL
 
Agentia Nationala de Administrare Fiscala organizeaza evidenta contribuabililor declarati inactivi/reactivati in cadrul Registrului contribuabililor inactivi/reactivati, care contine:
 
a) datele de identificare a contribuabilului;
b) data declararii ca inactiv a contribuabilului;
c) data reactivarii;
d) denumirea organului fiscal care a emis decizia
de declarare in inactivitate/reactivare;
e) alte mentiuni.
 
Registrul contribuabililor inactivi/reactivati este public si se afiseaza pe site-ul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.
 
Inscrierea in Registrul contribuabililor inactivi/reactivati se face de catre organul fiscal emitent, dupa comunicarea deciziei de declarare in inactivitate/reactivare, in termen de cel mult 3 zile de la data comunicarii.
 
Decizia de declarare in inactivitate/reactivare produce efecte fata de terti de la data inscrierii in Registrul contribuabililor inactivi/reactivati.
 
Starea de inactivitate fiscala este inscrisa in cazierul fiscal al contribuabilului si in cel al reprezentantului legal al contribuabilului.
 
Starea de inactivitate fiscala ramane inscrisa in cazierul fiscal pana la:
 
- data reactivarii contribuabilului, daca contribuabilul a fost declarat inactiv ca urmare a neindeplinirii pe parcursul unui semestru calendaristic a niciunei obligatii declarative prevazute de lege;
 
- data implinirii unui termen de 3 luni de la data reactivarii daca contribuabilul a fost declarat inactiv ca urmare a sustragerii de la efectuarea inspectiei fiscale prin declararea unor date de identificare a domiciliului fiscal care nu permit organului fiscal identificarea acestuia ori ca urmare a faptului ca nu functioneaza la domiciliul fiscal declarat.
 
(OG 75/2001 astfel cum a fost modificat de OG nr. 25/2011, art. 7 alin. (1) lit. g)
 

NOUTATI Contabile 2024

Stiati ca lipsa politicilor si procedurilor contabile este amendadata cu pana la 4.000 lei?


Comandati chiar acum pachetul complet pentru intocmirea politicilor si procedurilor contabile!

In plus, beneficiati de TRANSPORT GRATUIT pentru cumparaturi a caror valoare depaseste 247 lei (TVA inclusa)!

Pachet Complet pentru intocmirea politicilor si procedurilor contabile cuprinde:

  Stick Manual de politici contabile (100% editabil)
  Stick Proceduri contabile pentru societati comerciale (100% editabil)

Grabiti-va sa comandati ACUM pachetul dvs. cu politici si proceduri contabile!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
contribuabili inactivireactivarea contribuabililor inactiviinspectie fiscala


Data aparitiei: 05 Octombrie 2011

Votati articolul "Declararea si reactivarea contribuabililor inactivi":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • ANAF: 15 aprilie, noul termen pentru iesirea din sistemul de impozitare al microintreprinderilor

    • Update 28 martie 2024:  ANAF a anuntat ca termenul limita pentru declararea iesirii din sistemul de impozitare al microintreprinderilor va fi extins pana la data de 15 aprilie 2024. Initial, firmele mici erau obligate sa depuna Declaratia 700 pana la data de 31 martie pentru a iesi din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor. Guvernul urmeaza sa adopte modificarea propusa in aceasta saptamana. In cele ce urmeaza, va prezentam anu...» citeste mai departe aici

  • Factura emisa anul trecut si primita in 2024. Putem deduce TVA?

    • In cele ce urmeaza veti afla daca putem deduce TVA din facturi primite si inregistrate in 2024, dar a caror data de emitere este in 2023. Deducere TVA pentru o factura emisa anul trecut Pentru deducerea TVA din facturile primite pentru bunuri sau servicii, persoana inregistrata ca platitor de tva trebuie sa indeplineasca doua conditii: - sa detina o factura emisa in conformitate cu prevederile art. 319, precum si dovada platii in cazul achizitiilo...» citeste mai departe aici

  • Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: atentie la suma maxima prevazuta de lege!

    • In prezentul studiu de caz, ne propunem sa analizam aspectele legale ale imprumutului acordat de societate catre asociatul unic. Veti afla in randurile de mai jos care este suma maxima ce poate fi imprumutata, modalitatea de plata si textul de lege aplicabil in contextul legislatiei in vigoare. Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: studiu de caz Intrebare: "O societate comerciala poate imprumuta asociatul unic? Care este...» citeste mai departe aici

  • CUM si UNDE ne putem plati obligatiile fiscale: Ghid ANAF privind modalitatile plata

    • Cu scopul de a informa contribuabilii, ANAF a publicat o brosura cu modalitatile de plata disponibile catre institutie. Aceasta initiativa are ca obiectiv principal simplificarea si eficientizarea procesului de plata a taxelor si impozitelor, oferind contribuabililor o intelegere clara a tuturor optiunilor disponibile. Impozite, taxe, contributii si alte sume datorate - CUM si UNDE putem plati Contribuabilii isi pot indeplini obl...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X