email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Pensie de intretinere. Micsorare cuantum pensie de intretinere

pensie de intretinerepopriretert popritcuantum pensie intretinere

 

 


Problema:

O societate se confrunta cu situatia in care pentru un angajat soseste la firma ordonanta de infiintare a popririi. Suma poprita (25% din media veniturilor pe sase luni) reprezenta pensie alimentara. Ulterior, salariatul a fost concediat. Dupa 8 luni a fost reangajat cu un salariu diferit (mai mic). Cum va proceda societatea in aceasta situatie? Va putea fi aplicata poprirea veche calculata in functie de veniturile obtinute in baza contractului anterior?

Solutie:

In conformitate cu art. 453 alin. (2) Cod procedura civila, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru sumele datorate cu titlu de obligatie de intretinere sau de alocatie pentru copii, precum si in cazul sumelor datorate cu titlu de despagubiri pentru repararea pagubelor cauzate prin moarte, vatamarea integritatii corporale sau a sanatatii, cand executarea se face asupra salariului sau asupra altor venituri periodice cunoscute realizate de debitor, infiintarea popririi se dispune de instanta de fond, din oficiu, de indata ce hotararea este executorie potrivit legii.


In conformitate cu dispozitiile art. 455 alin. (1) Cod procedura civila, in cazurile prevazute de art. 453 alin. 2 poprirea ramane in fiinta si atunci cand debitorul isi schimba locul de munca la o alta unitate sau este pensionat. In aceste cazuri, unitatea de la care pleaca debitorul va trimite actele prin care s-a infiintat poprirea unitatii la care se afla noul loc de munca al debitorului sau organului competent de ocrotire sociala care, de la data primirii acestor acte, devine tert poprit.

Alin. (2) din acelasi articol prevede ca daca debitorul paraseste unitatea fara ca aceasta sa cunoasca noul loc de munca, ea il va incunostinta pe creditor despre aceasta imprejurare. Dupa aflarea noului loc de munca al debitorului, creditorul il va aduce la cunostinta unitatii de la care debitorul a plecat, pentru a se proceda potrivit alin. (1).

Asadar, poprirea nu se desfiinteaza odata cu incetarea raportului de munca cu angajatorul, ci continua la nivelul urmatorului angajator, acesta din urma dobandind calitatea de tert poprit si fiind tinut de obligatiile ce rezulta din aceasta calitate.

Astfel, apreciem ca angajatorul va deveni, din nou tert poprit, fiind obligat in aceasta calitate in sensul dispozitiilor prevazute de Codul de procedura civila. Cuantumul pensiei de intretinere este stabilit de instanta de judecata printr-o sentinta civila definitiva si irevocabila, iar angajatorul are obligatia sa isi execute obligatiile decurgand din calitatea de tert poprit in limitele stabilite de sentinta judecatoreasca, adica cu respectarea intocmai a hotararii.

Odata stabilit de instanta judecatoreasca cuantumul pensiei de intretinere va putea fi micsorat tot printr-o hotarare judecatoreasca, pe baza dovezilor depuse privind noile venituri obtinute de debitorul ce a facut cererea privind miscorarea cuantumului pensiei de intretinere. Pana la pronuntarea unei asemenea hotarari de micsorare a pensiei de intretinere apreciem ca angajatorul va avea calitatea de tert poprit pentru suma prevazuta in sentinta civila prin care s-a acordat pensia de intretinere.
 

 

 


de Mihaela Pascu

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
pensie de intretinerepopriretert popritcuantum pensie intretinere


Data aparitiei: 26 Octombrie 2011

Votati articolul "Pensie de intretinere. Micsorare cuantum pensie de intretinere":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X