Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie fiscala

Bancile vor raporta catre ANAF informatii despre sumele din conturile celor popriti

Data aparitiei: 10 Mai 2023
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Bancile vor raporta catre ANAF informatii despre sumele din conturile celor popriti
bancipoprirecheltuielianaf

Bancile vor fi obligate sa comunice catre ANAF dupa infiintarea popririi, precum si ori de cate ori sunt incasate sume in conturile deschise de debitori, informatii cu privire la sumele pe care le pot plati, stabileste Ordinul 626/2023 (M.O. nr. 399 din 9 mai 2023). 

Scopul acestei masuri este, pe de o parte, ca organele fiscale sa nu fie puse in situatia de a restitui sumele incasate in plus, iar pe de alta parte  debitorilor sa nu le fie afectate disponibilitatile banesti. 

Data de intrare in vigoare a modificarilor va fi 1 octombrie 2023, tinand cont de faptul ca institutiile de credit au nevoie de timp pentru a-si adapta sistemele informatice conform noilor dispozitii legale, mai precizeaza ANAF in referatul de aprobare. 

Pana la data de 31.03.2023 singura institutie de credit care a incheiat cu A.N.A.F. Conventia-cadru, este Banca Comerciala Romana S.A., in baza careia comunica, zilnic, sumele ce pot fi platite ca urmare a popririi infiintate.

Avand in vedere perioada de timp de la adoptarea prevederilor referitoare la implementarea mecanismului de comunicare a actelor de executare prin procese electronice masive, respectiv a O.P.A.N.A.F. nr.1665/2020, perioada in care institutiile de credit au avut timpul necesar pentru dezvoltarea sistemelor informatice si preconizarea cheltuielilor necesare in acest sens, s-a considerat necesar a se modifica O.P.A.N.A.F. nr. 878/2022, astfel incat sa se elimine prevederile referitoare la Conventia-cadru.

Se impune aceasta modificare, tinand cont de faptul ca s-au constatat situatii in care bancile au procedat simultan la virarea sumelor din conturile debitorilor, intrucat nu aveau cunostinta ca si celelalte banci unde debitorul avea conturi deschise au virat
sumele indisponibilizate, ceea ce a condus la nemultimiri din partea debitorilor.

Tinand cont de faptul ca prin OG 11/2022 au fost aduse o serie de modificari si completari la Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, printre care si art. 47 alin. (16), s-a impus emiterea unui nou act normativ care sa fie aprobat de catre A.N.A.F, in vederea stabilirii mijloacelor electronice de transmitere la distanta a actelor de executare si a procedurii de comunicare a acestora.

Astfel, conform noilor prevederi legale a fost aprobat OPANAF nr. 878/2022 privind stabilirea mijloacelor electronice de transmitere la distanta a actelor de executare si a procedurii de comunicare a acestora, iar O.M.F.P. nr. 1665/2020 a fost abrogat.

Din luna iunie 2017 si pana la finalul anului 2020, actele de executare silita privindinfiintarea si ridicarea popririlor bancare s-au comunicat institutiilor de credit printr-un mecanism de procesare masiva, sens in care A.N.A.F a pus la dispozitia institutiilor de credit o platforma pentru descarcarea fisierelor cu actele de executare privind infiintarea si ridicarea popririlor bancare.

Desi a fost implementat acest mecanism, s-a constatat ca disponibilitatile banesti ale debitorilor erau afectate, intrucat fiecare institutie de credit proceda la virarea sumelor pentru care au fost infiintate popriri bancare fara a avea cunostinta de cele deja virate de catre celelalte institutii de credit, ceea ce a condus in multe situatii la blocarea sumelor existente in conturile debitorilor peste sumele inscrise in adresa de infiintare a popririi.

Astfel, s-a impus implementarea unui nou mecanism privind automatizarea infiintarii si ridicarii popririlor bancare, care a devenit functional incepand cu anul 2021, scopul A.N.A.F. fiind acela de blocare a conturilor debitorului in limita sumei poprite, respectiv de virare a sumei indisponibilizate in cont odata cu primirea ordonantarii de plata.

Ordinul 626/2023 - raportul bancilor catre ANAF: textul actului normativ

Denumire completa: Ordinul 626/2023 pentru modificarea si completarea Ordinului presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 878/2022 privind stabilirea mijloacelor electronice de transmitere la distanta a actelor de executare si a procedurii de comunicare a acestora

 
Articolul I
 
Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 878/2022 privind stabilirea mijloacelor electronice de transmitere la distanta a actelor de executare si a procedurii de comunicare a acestora, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 466 din 10 mai 2022, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
 
1. La articolul 4, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
 
(2) Institutiile de credit impreuna cu A.N.A.F. realizeaza reconcilierea informatiilor existente in bazele de date proprii cu privire la masurile de executare silita prin poprire asupra disponibilitatilor banesti infiintate inainte de data intrarii in vigoare a prezentului ordin, inclusiv in ceea ce priveste actualizarea sumelor ramase de recuperat din acestea la data concilierii, in baza unui calendar stabilit cu institutiile de credit.
 
2. Articolul 12 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
 
Articolul 12
 
Protocolul de colaborare privind implementarea sistemului de instituire electronica a popririi asupra conturilor bancare, incheiat intre A.N.A.F., Asociatia Romana a Bancilor si institutiile de credit, in temeiul prevederilor Ordinului ministrului finantelor publice nr. 1.665/2020 privind stabilirea mijloacelor electronice de transmitere la distanta a actelor de executare si a procedurii de comunicare a acestora, cu modificarile si completarile ulterioare, ramane in vigoare pana la incheierea unui nou protocol de colaborare.
 
3. La anexa nr. 1, dupa punctul 4.2 se introduce un nou punct, punctul 4.2^1, cu urmatorul cuprins:
 
4.2^1. Pe perioada suspendarii popririi, Trezoreria Operativa Centrala nu valideaza viramentul efectuat de institutia de credit, daca in aplicatia e-Popriri se constata ca suspendarea popririi a fost incarcata pe platforma e-Popriri.
 
4. La anexa nr. 1, punctul 5.3 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
 
5.3. In cazul suspendarii executarii silite, sumele existente la momentul comunicarii adresei prevazute la pct. 5.2 raman indisponibilizate in conturile deschise la institutiile de credit. Pana la momentul la care institutiile de credit transmit informatiile privind suma disponibila de plata, debitorul poate dispune de sumele indisponibilizate conform prevederilor art. 233 alin. (5) din Codul de procedura fiscala, institutia de credit urmand sa le vireze in conturile de disponibil/venituri aferente obligatiilor fiscale datorate.
 
5. La anexa nr. 1, punctul 6.3 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
 
6.3. Dupa actualizarea sumelor efectuata conform pct. 4.6 si 6.2, se transmite adresa pentru instiintarea institutiilor de credit privind sumele ramase de recuperat, ca urmare a stingerilor efectuate, din popririle infiintate prin mijloace electronice de transmitere la distanta, institutiilor de credit carora li s-au comunicat adresele de infiintare a popririi. Prevederile pct. 2.3-2.5 se aplica in mod corespunzator. Prin exceptie de la prevederile pct. 2.5, institutia de credit nu transmite mesajul privind motivul neinfiintarii, acesta urmand sa se actualizeze automat, saptamanal, de sistemul informatic e-Popriri prin preluarea informatiilor existente in bazele de date detinute sau la care are acces Agentia Nationala de Administrare Fiscala.
 
6. La anexa nr. 1, punctul 8.4 se abroga.
 
7. Anexa nr. 2 se abroga.
 
Articolul II
 
Dispozitiile art. I pct. 1, 2 si 5-7 intra in vigoare la 1 octombrie 2023.
 
Articolul III
 
Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.





Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X