Problema fiscala
Exista operatiuni care, potrivit Codului fiscal, sunt scutite de TVA, cum ar fi:
• scutiri de TVA pentru exporturi sau alte operatiuni similare;
• scutiri de TVA pentru livrari intracomunitare;
• scutiri de TVA pentru transportul international si intracomunitar;
• scutiri de TVA pentru intermediari.
Cine trebuie sa justifice scutirea de TVA? Cand trebuie justificata scutirea de TVA? Cum procedam in cazul unui control fiscal?
1. Cine justifica scutirea de TVA
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Examen Consultant Fiscal 2024
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Justificarea scutirilor de TVA se poate face:
• fie de catre persoana impozabila ce are calitate de furnizor/prestator;
• fie de catre persoana impozabila ce are calitate de beneficiar.
2. Cand trebuie justificata scutirea de TVA
Scutirea de TVA se aplica numai in situatia in care locul operatiunii se considera a fi in Romania.
In functie de operatiunea desfasurata, scutirea de TVA trebuie demonstrata cu documente justificative la data la care intervine faptul generator.
Pentru acele operatiuni care prin natura lor nu ne permit sa fim in posesia documentelor de justificare a scutirii in momentul faptului generator, prezentarea documentelor pentru justificarea scutirii de taxa se va face in termen de maximum 90 de zile calendaristice de la data la care a intervenit faptul generator de taxa pentru operatiunea in cauza.
Daca pentru operatiuni scutite de taxa sunt emise facturi pentru valoarea totala ori partiala a unor operatiuni inaintea faptului generator de taxa sau sunt emise facturi pentru avansuri, scutirea se justifica in termen de 90 de zile calendaristice de la data faptului generator de taxa.
3. Scutirea de TVA in cazul unui control fiscal
In cazul in care nu prezentam documentele de justificare a scutirii de taxa la data efectuarii unui control fiscal, iar pentru operatiunea in cauza a intervenit faptul generator, organele de inspectie fiscala au dreptul de a suspenda inspectia fiscala pana la data prezentarii acestora. Insa, suspendarea inspectiei fiscale nu poate depasi termenul de 90 de zile calendaristice de la data la care a intervenit faptul generator de taxa pentru operatiunea in cauza.
Daca inspectia fiscala a fost deja efectuata si, ulterior expirarii termenului de 90 de zile calendaristice, fara sa depasim termenul legal de prescriptie, intram in posesia documentelor de justificare a scutirii de taxa, putem solicita organelor fiscale competente reverificarea perioadei respective.
Scutirile cu drept de deducere sunt aplicate in masura in care putem justifica scutirea cu documente. Aplicarea regimului de taxare pentru operatiuni scutite cu drept de deducere nu va fi sanctionata de organele de inspectie fiscala.
Concluzie
Pentru acele operatiuni pentru care beneficiem de scutire de TVA trebuie sa intram in posesia documentelor justificative in momentul in care intervine faptul generator. Exista posibilitatea sa beneficiem de o pasuire de 90 de zile de la data faptului generator. Mai mult decat atat, in cazul in care nici acest termen nu poate fi respectat, iar ulterior controlului fiscal intram in posesia documentelor justificative care ne permit aplicarea scutirii de TVA, putem cere Fiscului reverificarea perioadei fiscale respective, bineinteles cu respectarea termenului legal de prescriptie.
Acte normative aplicabile:
Art. 1 alin. (2), (4)-(6), (8)-(9) din Instructiunile de aplicare a scutirii de taxa pe valoarea adaugata pentru operatiunile prevazute la art. 143 alin. (1) lit. a)-i), art. 143 alin. (2) si art. 1441 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 2.222/2006, astfel cum au fost modificate de Ordinul ministrului finantelor publice nr. 3419/2009