email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Finantele clarifica regulile privind TVA in domeniul comertului electronic

Finantele clarifica regulile privind TVA in domeniul comertului electronic
tvacomert electroniccod fiscal
Modificarile preconizate din sfera TVA vizeaza clarificarea notiunilor „vanzari intracomunitare de bunuri la distanta” si, respectiv, „vanzari la distanta de bunuri importate din teritorii terte sau tari terte”, in contextul aplicarii in practica a noilor reguli privind TVA in domeniul comertului electronic.
 
Transpunerea in legislatia nationala a prevederilor Directivei (UE) 2021/1159 a Consiliului din 13 iulie 2021 de modificare a Directivei 2006/112/CE in ceea ce priveste scutirile temporare aplicate importurilor si anumitor livrari de bunuri sau prestari de servicii, ca raspuns la pandemia de COVID-19, prin introducerea unor scutiri de TVA pentru importurile de bunuri efectuate de catre Comisia Europeana, organismele si agentiile UE instituite in temeiul dreptului Uniunii Europene si pentru livrarile de bunuri/prestarile de servicii efectuate catre acestea, atunci cand Comisia Europeana sau oricare astfel de agentie sau organism achizitioneaza aceste bunuri sau servicii in vederea indeplinirii unui mandat conferit prin dreptul Uniunii Europene pentru a combate pandemia de COVID-19. Aceste scutiri se aplica de la 1 ianuarie 2021.
 
In vederea indeplinirii obligatiilor ce revin Romaniei in calitate de stat membru UE si a evitarii emiterii de catre Comisia Europeana a unui aviz motivat in conformitate cu prevederile art. 258 din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene, in contextul in care, la data de 15 iulie 2021, Comisia Europeana a comunicat autoritatilor romane scrisoarea de punere in intarziere in Cauza 2020/4142, avand ca obiect excluderea anumitor persoane impozabile de la aplicarea regimului special al ghiseului unic pentru TVA (regimul UE), se propune: 
 
- modificarea si completarea art. 315 alin. (4) din Codul fiscal, prin adaugarea referirii la codul de inregistrare in scopuri de TVAatribuit conform art. 317 din Codul fiscal, dandu-se astfel posibilitatea persoanelor impozabile care au sediul activitatii economice in Romania de a aplica regimul UE fara a renunta la aplicarea regimului special de scutire pentru intreprinderile mici;
 
- modificarea si completarea corespunzatoare a art. 316 si, respectiv, a art. 317 din Codul fiscal, prin introducerea unor prevederi potrivit carora:
 
  • persoanele impozabile care au sediul activitatii economice in afara Romaniei, dar care sunt stabilite in Romania printr-un sediu fix, care nu sunt inregistrate si nici nu au obligatia inregistrarii in scopuri de TVA, trebuie sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal daca opteaza pentru aplicarea regimului UE;
     
  • persoanele impozabile care au sediul activitatii economice in Romania, daca nu sunt inregistrate si nu au obligatia inregistrarii conform art. 316 din Codul fiscal, pot solicita sa se inregistreze conform art. 317 din Codul fiscal in cazul in care opteaza pentru aplicarea regimului UE;
 
- corelarea altor prevederi legale cu modificarile sus mentionate.
 

 


de Ghinea Viorica

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
tvacomert electroniccod fiscal


Data aparitiei: 25 August 2021

Votati articolul "Finantele clarifica regulile privind TVA in domeniul comertului electronic":
Rating:

Nota: 4.75 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X