Intrebare:
O societate vinde produse pentru care acorda o garantie de 2 ani. Un client (persoana juridica romana) doreste o garantie extinsa de 3 ani pentru anumite produse pentru care clientul este dispus sa plateasca un pret mai mare. Vanzarea a avut loc in luna iunie, iar clientul a solicitat dupa punerea in functiune a echipamentelor aceasta garantie extinsa. In acest sens, s-a incheiat un act aditional prin care valoarea garantiei extinse este de 1.000 EURO.
Cum se va emite aceasta factura (cu sau fara TVA), ce trebuie specificat pe ea si ce inregistrari contabile se vor face?

Cartea verde a contabilitatii 2023 varianta tiparita

Cartea Verde a TVA

Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Raspuns:
Potrivit art. 126 alin. (1) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal , din punct de vedere al TVA, sunt operatiuni impozabile in Romania cele care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
a) operatiunile care constituie sau sunt asimilate cu o livrare de bunuri sau o prestare de servicii, in sfera taxei, efectuate cu plata;
b) locul de livrare a bunurilor sau de prestare a serviciilor este considerat a fi in Romania;
c) livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor este realizata de o persoana impozabila, actionand ca atare;
d) livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor sa rezulte dintr-o activitate economica.
Astfel, din punct de vedere al TVA, sumele reprezentand garantii acordate clientilor nu reprezinta operatiuni economice in sfera de aplicare a taxei intrucat acestea nu constituie livrari de bunuri sau prestari de servicii, asa cum sunt definite in art. 128 si 129 al acestei legi.
In conformitate cu prevederile art. 137 alin. (1) din legea mentionata, pentru prestarile de servicii baza de impozitare a TVA este constituita din din tot ceea ce constituie contrapartida obtinuta sau care urmeaza a fi obtinuta de prestator din partea cumparatorului, beneficiarului sau a unui tert, inclusiv subventiile direct legate de pretul acestor operatiuni.
Garantiile de buna executie acordate clientilor, conform clauzelor contractuale, nu modifica baza de impozitare a bunurilor livrate/serviciilor prestate.
Din punct de vedere contabil, art. 118 alin. (1) din Reglementarile contabile conforma cu Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene aprobata prin OMFP 3055/2009 stabileste ca, la alte creante imobilizate se cuprind garantiile, depozitele si cautiunile depuse de entitate la terti.
Din informatiile prezentate intelegem ca este vorba de o garantie depusa la terti (client), retinuta din contravaloarea bunurilor livrate, conform contractului incheiat intre parti.
Pentru garantia retinuta nu este obligatorie emiterea unei facturi, insa societatea poate opta pentru emiterea facturii. Aceasta se va emite fara TVA si va contine elementele obligatorii prevazute de art. 155 alin. (5) din Codul fiscal . La denumirea produsului se va inscrie "Garantie retinuta conform contract nr.____/ din data________".
Pentru exemplificare consideram urmatoarele:
Curs valutar = 4 lei/euro
Valoarea de vanzare a bunurilor: 10.000 euro / 40.000 lei
Garantia acordata : 1.000 euro / 4.000 lei
TVA 24% (40.000 lei x 24%) : 9.600 lei
In acest caz consideram corecte urmatoarele inregistrari contabile:
1. Inregistrarea facturii pentru livrarea bunurilor:
4111 = % 49.600
"Clienti"
707 40.000
"Venituri din vanzarea mărfurilor"
4427 9.600
"TVA colectata"
2. Inregistrarea garantiei retinuta:
2678 = 4111 4.000
"Alte creante imobilizate" "Clienti"
3. La finalizarea contractului, incasarea garantiei restituita se va inregistra in contabilitate prin formula :
5121 = 2678 4.000
"Conturi la banci in lei" "Alte creante imobilizate"