Intrebare:
Cum se inregistreza in registrul special, corect, vanzarile efectuate catre populatie, pana la repunerea in functiune a casei de marcat fiscal, astfel incat, la un eventual control fiscal, in cursul zilei se poate justifica numeralul detinut in sertar?
1.Fiecare produs vandut se inregistreaza in registru in ordinea vanzarilor, pe baza caruia se emite autofactura la sfarsit de zi si care se inregistreaza in registru special.tru (fiind magazin alimentar e imposibil emiterea facturilor pentru fiecare cumparator-persoana fizica).
2.Marfa vanduta se trece intr-un borderou.
Raspuns:

Portal Codul fiscal - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari

Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor

PortalContabilitate ro - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari
In conformitate cu prevederile art. 6 din Normele metodologice aprobate prin HG 479/2003 , republicata, cu modificarile ulterioare, pana la repunerea in functiune a casei de marcat este obligatorie inregistrarea tranzactiilor in registrul special (numerotat, sigilat si vizat de organul fiscal).
Din modelul prezentat in anexa nr. 2 a) la Norme reiese ca acest registru special se completeaza cu fiecare operatiune/tranzactie in parte, nu produs cu produs, o operatiune/tranzactie putand include unul sau mai multe produse (articole) vandute si nici pe baza unei facturi globale emise la sfarsitul zilei. Pentru necesitati gestionare, in functie de metoda de contabilitate analitica utilizata pentru evidenta marfurilor din gestiunea magazinului, se poate recurge suplimentar si la borderouri, in care sa se inscrie fiecare produs vandut.
Deoarece nu mai este posibila eliberarea bonului fiscal, art. 7 din Normele metodologice prevede ca, la solicitarea clientilor, operatorul economic este obligat sa emita acestora facturi cu respectarea prevederilor Codului fiscal . Rezulta ca nu se emite o factura globala (cu atat mai putin o autofactura, care se utilizeaza doar in cazurile anume precizate de Codul fiscal ) pentru toate vanzarile realizate de-a lungul perioadei in care casa de marcat nu a fost in functiune.
Ca atare, tinand cont de modelul de registru special prezentat in Norme, reiese ca acesta se completeaza cu facturile emise la solicitarea clientilor si cu celelalte vanzari realizate pentru care clientii nu au solicitat facturi.