Un nou proiect de Lege pentru modificarea si completarea Legii nr.303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, precum si pentru modificarea art.29 alin.(1) lit.b) din Legea nr.304/2004 privind organizarea judiciara a fost supus dezbaterii in aceasta perioada.
Expunerea de motive
Potrivit prevederilor art. 52 alin. (1) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, promovarea in functia de judecator la Inalta Curte de Casarie si Justitie se face de catre Consiliul Superior al Magistraturii, dintre persoanele care au indeplinit in ultimii doi ani functia de judecator la tribunale sau la curti de apel, au obtinut calificativul "foarte bine" la ultima evaluare, nu au fost sanctionati disciplinar, s-au remarcat in activitatea profesionala si au o vechime in functia de judecator sau procuror de cel putin 12 ani. Prin Decizia nr. 866/2003, Curtea Constitutionala a constatat ca dispozitiile art. 52 alin. (1) din Legea nr. 303/2004, in partea care conditioneaza promovarea in functia de judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie de indeplinirea functiei de judecator in ultimii 2 ani, sunt neconstitutionale.
Forma initiatorului

Operare SAGA Exemple practice si recomandari

PFA II IF Taxe Impozite Deduceri Contributii 2025

Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Art. I - Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 826 din 13 septembrie 2005, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. Articolul 52 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
Art. 52 - (1) Promovarea in functia de judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie se face numai prin concurs organizat ori de cate ori este necesar, in limita posturilor vacante, de catre Consiliul Superior al Magistraturii, prin Institutul National al Magistraturii".
Forma initiatorului poate fi consultata in intregime aici.