Intrebare:
La o firma de distributie (depozit en gros) evidenta marfii se face cantitativ, la pret de intrare. In urma inventarului, se constata existenta fizica a unor articole care au preturi de intrare diferite si care sunt de la furnizori diferiti. Cum se procedeaza in acest sens, pentru a obtine valoarea reala a stocului de marfa? Exemplu faptic, conform listelor de inventariere, societatea detine cuie 5 cm = 50 kg. Scriptic: cuie 5 cm = 20 kg*3 leikg si cuie 5 cm = 29 kg*3.5 lei/kg?
Care sunt inregistrarile contabile? Si care sunt implicatiile fiscale? Se mentioneaza ca exista foarte multe articole, iar aprovizionarea se face de la multi furnizori diferiti, fiind astfel imposibil de analizat intr-un timp relativ scurt fisa de magazie a fiecarui articol pentru a se vedea exact cine este furnizorul si ordinea FIFO de scadere din gestiune.
Raspuns:
Practic, din exemplu expus de dvs. reiese ca aveti plus de inventar de 1 kg pentru acel sort.

Manualul Contabilului Incepator - stick USB

Examen Consultant Fiscal 2025

Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Conform art. 40. alin. (1) din Norma din 9 octombrie 2009 privind organizarea si efectuarea inventarierii elementelor de natura activelor, datoriilor si capitalurilor proprii, aprobata prin Ordinul 2861 / 2009 , "In situatia constatarii unor plusuri in gestiune, bunurile respective se evalueaza potrivit reglementarilor contabile aplicabile."
In reglementarile contabile, respectiv in Reglementarile Contabile din 29 octombrie 2009 conforme cu Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene, aprobate prin OMFP 3055 / 2009 , cu modificarile si completarile ulterioare, la punctul 50 alin. (1) se prevede modalitatea de evaluare a unui plus de inventar: "La data intrarii in entitate, bunurile se evalueaza si se inregistreaza in contabilitate la valoarea de intrare, care se stabileste astfel: ... litera d) la valoarea justa - pentru bunurile obtinute cu titlu gratuit sau constatate plus la inventariere."
In aceleasi reglementari, tot la punctul 50, dar la alin. (2) se arata: "Prin valoare justa se intelege suma pentru care activul ar putea fi schimbat de bunavoie intre parti aflate in cunostinta de cauza in cadrul unei tranzactii cu pretul determinat obiectiv.
Valoarea justa a activelor se determina, in general, dupa datele de evidenta de pe piata, printr-o evaluare efectuata, de regula, de profesionisti calificati in evaluare. In situatia in care nu exista date pe piata privind valoarea justa, din cauza naturii specializate a activelor si a frecventei reduse a tranzactiilor, valoarea justa se poate determina prin alte metode utilizate, de regula, de catre profesionisti in evaluare."
Ca urmare, in contabilitate trebuie inregistrat un plus de inventar de 1 kg cuie de 5 cm.
Conform celor aratate mai sus, acest kg. ar trebui evaluat de o comisie pentru a i se stabili pretul de inregistrare. Propun formarea unei comisii compusa, spre exemplu, din gestionarul si administratorul firmei, care sa evalueze acest plus de inventar la ultimul pret de intrare (de achizitie) si care sa reprezinta valoarea justa pentru acest sortiment.
Daca din exemplul prezentat de dvs, 3.5 lei/kg reprezinta ultimul pret, atunci in contabilitate, la data de 31.12.2011, se efectueaza urmatoarea inregistrare:
371 = 607 1kg*3.5lei/kg = 3.5 lei
sau, daca nu doriti denaturarea rulajelor conturilor de cheltuieli, puteti efectua urmatoarea inregistrare:
371 = 7588 1kg*3.5 lei/kg = 3.5 lei
In urma acestei inregistrari, veti avea atat scriptic, cat si faptic, pentru sortimentul cuie de 5 cm, 20 kg*3 lei/kg si 30 kg*3.5 lei/kg.
Inregistrarile contabile rezulta din functiunea conturilor 371, 607 si 7588 din Reglementarile contabile aprobate prin OMFP 3055/2009.
Din punct de vedere fiscal, venitul este impozabil si nu se colecteaza TVA.