Intrebare:
O societate detine aparate de reincarcare electronica cartele telefon. Societatea respectiva primeste de la furnizor valorile de 1, 3, 5 euro etc. pentru diversi operatori de telefonie, iar pentru volumul vanzarilor realizat in fiecare luna primeste un discount. Mai departe, aceasta societate care detine aparatele, totodata incarca cu valori si aparate din diverse magazine. Pentru vanzarea pe care o fac aceste magazine societatea acorda un comision, la fel pentru volumul vanzarilor. Pe ce cont intra in gestiune aceste valori? Comisioanele primite de la furnizor si comisioanele acordate clientilor revanzatori pe ce conturi se inregistreaza? Sunt reduceri comerciale sau financiare?
Raspuns:
Reglementarile contabile in domeniul reducerilor sunt prevazute la pct. 51 din OMFP 3055/2009 privind contabilitatea, ce stabilesc:
Examen Consultant Fiscal 2024
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
- vor fi considerate reduceri financiare, numai reducerile de pret primite sau acordate pentru incasarea sau plata datoriei/creantei inainte de scadenta;
- reducerile comerciale acordate pe aceeasi factura cu livrarea de bunuri/prestarea de servicii reduc costul de achizitie sau pretul de vanzare al bunurilor si nu contabilizeaza distinct;
- celelalte reduceri acordate ulterior facturii initiale si nu sunt pentru incasarea unor sume de bani inainte de scadenta, sunt reduceri comerciale ce se evidentiaza in conturile 609 "Reduceri comerciale primite" si 709 "Reduceri comerciale acordate".
Aceste reduceri sunt clasificate astfel:
a) rabat, si se acorda pentru deficiente calitative;
b) risturn, si se acorda pentru depasirea unui anumit volum de vanzari, analizata dupa o perioada mai indeplungata de timp, de exemplu se analizeaza volumul de vanzari dintr-un an;
c) remiza, si se acorda pentru un regim special al clientului.
In situatia descrisa de intrebarea dvs, prin faptul ca aceste reduceri se primesc si se acorda dupa primirea facturilor initiale, fara a exista o conditionare a scadentei, consideram ca inregistrati o reducere comerciala de natura unei remize.
Inregistrari contabile:
a) remiza acordata de furnizor:
401 "Furnizori" = 609 "Reduceri comerciale primite"
4426 "TVA deductibil" = 401 "Furnizori" cu suma in minus
b) remiza acordata clientilor:
709 "Reduceri comerciale acordate" = 4111 "Clienti"
4111 "Clienti" = 4427 "TVA colectata" cu suma in minus.
Observam functionarea inversa a conturilor 609 si 709 fata de clasele din care fac parte, conform planului de conturi adoptat de OMFP 3055/2009.