Cu ocazia inchiderii exercitiului financiar orice companie are obligatia de a analiza statutul din punctul de vedere al impozitarii venitului sau profitului, avand uneori posibilitatea sau alteori obligatia de a opera modificari in acest statut - vector fiscal si de a depune diverse declaratii, astfel:
Compania care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii, la data de 31 decembrie 2011, poate opta ca incepand cu 2012 sa devina platitoare de impozit pe venituri obtinute de microintreprinderi:
- realizeaza venituri, altele decat in domeniul bancar; domeniul asigurarilor si reasigurarilor, al pietei de capital, cu exceptia persoanelor juridice care desfasoara activitati de intermediere in aceste domenii; in domeniile jocurilor de noroc, consultantei si managementului;
- are de la 1 pana la 9 salariati inclusiv;
- a realizat venituri care nu au depasit echivalentul in lei a 100.000 euro;
- capitalul social al acesteia este detinut de persoane, altele decat statul si autoritatile locale.
ATENTIE!
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Achizitii de servicii din afara Romaniei Regim fiscal-contabil
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Persoanele juridice romane care au capitalul social detinut de un actionar sau asociat persoana juridica cu peste 250 de angajati nu pot deveni microintreprinderi. Microintreprinderile platitoare de impozit pe profit pot opta pentru plata impozitului de 3% cu anul fiscal urmator, adica in 2012, daca indeplinesc conditiile prevazute mai sus in 2011 si daca nu au mai fost platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor.
Persoanele juridice romane platitoare de impozit pe profit comunica organelor fiscale teritoriale optiunea pentru plata impozitului pe veniturile microintreprinderilor, prin depunerea declaratiei 010 pana la data de 31 ianuarie inclusiv a anului pentru care se plateste impozitul pe veniturile microintreprinderilor.
Microintreprinderile nu mai aplica acest sistem de impunere incepand cu anul fiscal urmator anului in care nu mai indeplinesc una dintre conditiile prevazute mai sus. Microintreprinderile pot opta pentru plata impozitului pe profit incepand cu anul fiscal urmator. Optiunea se exercita pana la data de 31 ianuarie a anului fiscal urmator celui pentru care s-a datorat impozit pe veniturile microintreprinderilor (prin depunerea unei declaratii 010).
Depunerea declaratiei privind impozitul pe profit aferent anului 2011
Impozitul pe profit datorat pentru anul 2011 se declara si se plateste potrivit prevederilor titlului II "Impozit pe profit" din Codul fiscal aplicabile pana la data de 31 decembrie 2011, cu exceptia datei depunerii declaratiei anuale de impozit pe profit pentru anul 2011 care va fi cel tarziu data de 25 martie 2012 pentru toti contribuabilii, cu exceptia contribuabililor prevazuti la art. 34 alin. (5) lit. a) si b) din Codul fiscal (organizatii non-profit, contribuabilii care obtin venituri majoritar din agricultura) care depun declaratia anuala de impozit pe profit pentru anul 2011 pana la data de 25
februarie 2012.
Baza legala: art. II alin. (6) din O.G nr. 30/2011 coroborat cu art. II din O.G nr. 2/2012 pentru
modificarea si completarea O.G nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, publicata in M.Of. nr. 41 din 30.01.2012.
Prin urmare:
- atat contribuabilii care nu au declarat impozitul pe profit aferent trimestrului IV 2011 pana la data de 25.01.2012 (respectiv nu au depus Declaratia 100 la 25.01.2012 sau nu au declarat nimic la rubrica impozit pe profit daca aveau si alte obligatii declarative conform vectorului fiscal),
- cat si contribuabilii care au declarat in declaratia 100 depusa pana la data de 25.01.2012 o suma
egala cu impozitul pe profit calculat si evidentiat pentru trimestrul III 2011, vor depune declaratia anuala privind impozitul pe profit (formular 101) pana cel tarziu in data de 25 martie 2012. Plata impozitului anual datorat se va efectua pana la aceasta data.
Fac exceptie de la aceasta regula organizatiile non-profit si contribuabilii care obtin venituri majoritar din cultura cerealelor si a plantelor tehnice, pomicultura si viticultura, care au obligatia
de a declara prin Declaratia de impozit pe profit aferent anului 2011 (Formular 101) si de a plati impozitul pe profit anual, pana la data de 25 februarie 2012.