Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie contabila

Iata cum putem rectifica un bilant in cazul unor necorelari cu balanta

Data actualizarii: 12 Martie 2012
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
bilantbalantaOMFP 3055/2009Legea 82/1991





Sa presupunem ca in bilantul pe anul 2012 s-a completat gresit "Situatia activelor imobilizate". La intocmirea bilantului pe anul 2011, cand se va completa soldul la 1 ianuarie, care vor fi factorii de care se va tine cont?

Raspuns:

Potrivit art 36 alin. (1) din Reglementarile contabile aprobate prin OMFP 3055/2009 , elementele prezentate in situatiile financiare anuale se evalueaza in conformitate cu principiile contabile generale, conform contabilitatii de angajamente. Astfel, potrivit principiului intangibilitatii, bilantul de deschidere pentru fiecare exercitiu financiar trebuie sa corespunda cu bilantul de inchidere al exercitiului financiar precedent, pct 44 alin (1 ).
 
In cazul modificarii politicilor contabile si corectarii unor erori aferente perioadelor precedente, nu va fi modificat bilantul perioadei anterioare celei de raportare.
 
Corectarea pe seama rezultatului reportat, a erorilor semnificative aferente exercitiilor financiare precedente, nu se considera incalcare a principiului intangibilitatii.
 
onstituie contraventie potrivit prevederilor art. 41 pct. 2 lit. g(3) din Legea 82/1991 , prezentarea de situatii financiare care contin date eronate sau necorelate.
 
Potrivit pct 48 din Reglementarile contabile aprobate prin OMFP 3055/2009 , in cazuri exceptionale pot fi efectuate abateri de la principiile contabile generale. Orice astfel de abateri trebuie prezentate in notele explicative, precum si motivele care le-au determinat, impreuna cu o evaluare a efectului acestora asupra activelor, datoriilor, pozitiei financiare si a profitului sau pierderii. Astfel, daca balanta la 31.12.2010 nu corespunde cu bilantul la 31.12.2010, presupun ca au fost efectuate inregistrari dupa depunerea bilantului, in anul 2010, inregistrari care trebuiau sa fie efectuate la data constatarii, respectiv in anul 2011.

Sfatul meu este sa identificati inregistrarile care au fost efectuate dupa depunerea bilantului, sa nu fie nevoie sa depuneti si declaratie rectificativa privind impozitul pe profit pentru anul 2010, daca acele inregistrari sunt in legatura cu cheltuieli/venituri.In situatia in care veti prelua soldurile din bilant s-ar putea sa aveti necorelari in bilantul intocmit la 31.12.2011, (vezi cheltuielile cu amortizarea in cursul anului 2011). Avand in vedere ca situatiile financiare anuale trebuie sa ofere o imagine fidela a activelor, datoriilor, pozitiei financiare, profitului sau pierderii entitatii, apreciez ca soldurile initiale sunt cele din balanta la 31.12.2010.






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"


X