In cele ce urmeaza, vom preciza in ce masura societatile aflate in faliment sau insolventa depun raportari contabile ca si societatile aflate in lichidare sau situatii financiare ca orice alta societate comerciala.
La art. 36 alin. (3) din Legea contabilitatii 82/1991 - republicata - cu modificarile si completarile ulterioare se precizeaza ca "Pe perioada lichidarii, persoanele juridice aflate in lichidare, potrivit legii, depun, in termen de 90 de zile de la incheierea fiecarui an calendaristic, la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice o raportare contabila anuala, al carei continut se stabileste prin ordin al ministrului finantelor publice."
Ordinul 52/2012 privind principalele aspecte legate de intocmirea si depunerea situatiilor financiare si a raportarilor anuale la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice prevede in Anexa 2, la punctul 1.2
ca "Sistemul de raportare anuala se aplica si persoanelor juridice aflate In lichidare, potrivit legii, precum si subunittilor deschise in Romania de societati rezidente in state apartinind Spatiului Economic European."
Manual de politici contabile - Stick USB
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Cartea verde a contabilitatii
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Din cele citate, nu rezulta explicit la ce se refera legiuitorul cind face referire la societatile aflate in lichidare, insa putem face urmatorul rationament:
Din punct de vedere juridic, lichidarea este reglementata de Legea societatilor comerciale 31/1990 - republicata - cu modificarile si completarile ulterioare, la titlul VII Lichidarea societatilor comerciale, unde procedurile de lichidare sint tratate defalcat pe tipuri de societati: pentru societatile in nume colectiv, in comandita simpla sau cu raspundere limitata la art. 262 si 263 si pentru societatile pe actiuni si in comandita pe actiuni la art. 264 - 270^2.
De asemenea, tot din punct de vedere juridic, insolventa (falimentul) este reglementata de Legea 85/2006 privind procedura insolventei, cu modificarile si completarile ulterioare.
Ca urmare, avind in vedere ca lichidarea este tratata in mod diferit fata de procedura insolventei, consider ca perioada lichidarii mentionata de Legea 82/1991 si de Ordinul 52/2012 se refera la acea perioada care este reglementata de Legea 31/1990.
Fata de cele prezentate mai sus, personal opinez ca societatile aflate in insolventa (faliment) depun situatii financiare si nu raprtari contabile.