email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ce rol au evenimentele ulterioare in autorizarea situatiilor financiare anuale?

situatii financiaresolutionare litigiuajustaredeteriorarecorectare valoare contabila





O.M.F.P. nr. 3.055/2009, cu modificarile si completarile ulterioare, defineste evenimentele ulterioare ca fiind acele evenimente, favorabile sau nefavorabile, care au loc intre data bilantului si data la care situatiile financiare anuale sunt autorizate pentru emitere.

Evenimentele ulterioare datei bilantului includ evenimentele care se produc in intervalul de timp
31 decembrie - data aprobarii situatiilor financiare anuale in vederea emiterii acestora.

Exista doua categorii de evenimente ulterioare, si anume:

- cele care aduc informatii si clarificari suplimentare asupra conditiilor existente deja la data bilantului.

Aceste evenimente ulterioare datei bilantului sunt considerate informatii utile in sensul aplicarii principiului prudentei si sunt luate in considerare la intocmirea situatiilor financiare anuale;

- cele care ofera informatii asupra unor conditii aparute ulterior datei bilantului, pentru care la data bilantului nu existau conditiile producerii acestora. Aceste evenimente ulterioare datei bilantului nu conduc la ajustarea situatiilor financiare anuale. Informatiile oferite de aceste evenimente se vor regasi in situatiile financiare anuale ale exercitiului financiar in care acestea s-au produs efectiv.

Atentie!

La elaborarea situatiilor financiare anuale vor fi luate in considerare numai evenimentele ulterioare din prima categorie.

Totusi, in functie de natura si marimea evenimentelor ulterioare pentru care la data bilantului nu existau conditiile producerii acestora, aceste evenimente pot fi prezentate in notele explicative la situatiile financiare anuale, daca sunt considerate semnificative.

Evenimentele ulterioare care ajusteaza situatiile financiare anuale ofera informatii pentru o evaluare mai corecta, pentru o estimare mai buna a elementelor prezentate in situatiile financiare anuale.

Ajustarile produse de aceste evenimente sunt inregistrarea provizioanelor, inregistrarea ajustarilor pentru depreciere sau pierdere de valoare.

Exemple de astfel de evenimente, precum si modul de reflectare a acestora in situatiile financiare
anuale ale anului precedent:

- solutionarea ulterioara datei bilantului a unui litigiu care confirma ca o entitate avea o obligatie prezenta la data bilantului.

Acest eveniment conduce la ajustarea valorii provizioanelor recunoscute anterior legate de acest litigiu. In situatiile financiare sunt evidentiate toate datoriile aparute in cursul exercitiului financiar curent sau al unui exercitiu precedent, chiar daca acestea devin evidente numai intre data bilantului si data intocmirii acestuia.

Daca valoarea datoriei rezultate in urma pierderii procesului este mai mare decat valoarea provizionului inregistrat in contabilitate la 31 decembrie sau la data bilantului nu era inregistrat un provizion, reflectarea acestui eveniment se va face prin suplimentarea provizionului pentru ca provizionul aferent constituit sa fie la nivelul pierderii ce va fi suportata in urma solutionarii litigiului.

Daca valoarea datoriei rezultate in urma pierderii procesului este mai mica decat valoarea provizionului inregistrat in contabilitate la 31 decembrie, reflectarea acestui eveniment se va face prin diminuarea provizionului pentru ca provizionul constituit sa fie la nivelul pierderii care va fi suportata in urma solutionarii litigiului.

Societatea nu prezinta numai o datorie contingenta deoarece solutionarea ofera dovezi suplimentare
care ar fi luate in considerare la evaluarea marimii provizionului de constituit la data bilantului.

- obtinerea de informatii ulterioare datei bilantului care indica faptul ca un activ a fost depreciat la data bilantului sau ca valoarea unei pierderi din depreciere anterior recunoscuta, aferenta activului respectiv, trebuie ajustata.

Falimentul unui client declarat ulterior datei bilantului confirma, de obicei, ca la data bilantului exista deja o pierdere aferenta acestei creante comerciale.

Ajustarea la data bilantului presupune corectarea valorii contabile a creantei comerciale pentru a reflecta valoarea probabila de incasat a acesteia.

Vanzarea de stocuri ulterior datei bilantului la o valoare inferioara valorii contabile nete la data bilantului. Ajustarea la data bilantului presupune aducerea valorii stocurilor la valoarea contabila neta a acestora, cunoscuta in urma realizarii unei vanzari sub valoarea de intrare, ulterior datei bilantului.

Deteriorarea rapida ulterior datei bilantului a unor imobilizari corporale (cladiri, utilaje, autoturisme) sau vanzarea acestora sub valoarea contabila neta (in conditiile in care nu s-au produs accidente, cutremure sau alte evenimente pentru care la data bilantului nu existau conditiile producerii acestora) pune in evidenta faptul ca respectiva imobilizare era deteriorata si la data bilantului.

Ajustarea la data bilantului presupune corectarea valorii contabile a imobilizarii pentru a reflecta in
situatiile financiare anuale imobilizarea la valoarea sa recuperabila.


de Mihaela Pascu

NOUTATI din Legislatia Contabila

PFA 2024. Ce SOLUTII si AVANTAJE mai sunt?


Important: PFA-urile au fost grav lovite de modificarile Codului Fiscal Mai e ceva de facut pentru a fi rentabile?
Legislatia pentru PFA s-a schimbat!

CUM se aplica, CAT ne afecteaza si (mai ales)
CE SOLUTII exista pentru a ne salva?

Afla acum care sunt solutiile ingenioase oferite de expertul Horatiu Sasu parcurgand lucrarea PFA/II/IF: Taxe, impozite, deduceri, contributii!
Vei gasi aici explicatii si exemple 100% practice, cu aplicabilitate certa si imediata!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
situatii financiaresolutionare litigiuajustaredeteriorarecorectare valoare contabila


Data aparitiei: 10 Aprilie 2012

Votati articolul "Ce rol au evenimentele ulterioare in autorizarea situatiilor financiare anuale?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Societate care primeste imprumut de la asociat. Care sunt inregistrarile contabile?

    • In lumea afacerilor, accesul la capital este esential pentru functionarea si dezvoltarea unei societati, mai ales in fazele incipiente ale activitatii sale. In acest context, imprumuturile de la asociati devin o modalitate frecventa prin care firmele nou infiintate isi asigura lichiditatile necesare pentru a-si desfasura activitatea. Insa, inainte de a proceda la acordarea unui astfel de imprumut, partile implicate trebuie sa fie constiente de implicatiile legale si contabile ale...» citeste mai departe aici

  • Dividende interimare distribuite in cursul anului: monografia contabila si opinia specialistului

    • Putem distribui dividende interimare in cursul anului, in baza unor situatii financiare trimestriale, insa, daca nu le platim asociatilor pana la sfarsitul anului, trebuie sa declaram si sa platim impozit pe venit pana la data de 25 a anului urmator. Monografia contabila este simpla, insa intervin cateva conturi cu care nu suntem prea obisnuiti (463 si 456), astfel ca dupa regularizarea dividendelor (cu ocazia intocmirii situatiilor financiare anuale) este im...» citeste mai departe aici

  • Ordinea stingerii obligatiilor fiscale in fisa sintetica pe platitor

    • Daca un debitor datoreaza mai multe tipuri de obligatii fiscale, iar suma platita nu este suficienta pentru a stinge toate obligatiile, atunci se stinge obligatia fiscala pe care o indica debitorul, potrivit legii, sau care este distribuita potrivit prevederilor art. 163 din Codul de procedura fiscala, dupa caz, stingerea efectuandu-se, de drept, in urmatoarea ordine: a) toate obligatiile fiscale principale, in ordinea vechimii, si apoi obligatiile fiscale accesorii...» citeste mai departe aici

  • Mijloacele fixe de la A la Z: legislatie explicata si studii de caz

    • Toate operatiunile privind mijloacele fixe - achizitie, amortizare, reevaluare, casare, vanzare – pot genera erori de aplicarea a legii, amendate drastic. Stiati ca: - in conformitate cu art. 42 alin. (1) din Legea contabilitatii nr. 82/1991 – neaplicarea corecta a reglementarilor contabile produce o amenda de la 300 lei la 4.000 lei? Ei bine, inregistrarea incorecta a unui obiect/mijloc fix poate genera o astfel de amenda! ...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X