email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Tratamente contabile noi de la 1 ianuarie 2015 potrivit OMFP 1802/2014

Tratamente contabile noi1 ianuarie 2015modificaricontabiliateimobilizareaOMFP 1802/2014


Tratamentul  contabil aplicabil pentru modificarea  politicilor  contabile

Potrivit OMFP 1802/2014, efectele modificarii politicilor contabile aferente exercitiilor financiare precedente se inregistreaza pe seama rezultatului reportat (contul 1173 "Rezultatul reportat provenit din modificarile politicilor contabile"), daca efectele modificarii pot fi cuantificate. Efectele modificarii politicilor contabile aferente exercitiului financiar curent se contabilizeaza pe seama conturilor de cheltuieli si venituri ale perioadei. Ordinul precizeaza totodata si ca, atunci cand efectul modificarii politicii contabile este imposibil de stabilit pentru perioadele trecute, modificarea politicilor contabile se efectueaza pentru perioadele viitoare, incepand cu exercitiul financiar curent si exercitiile financiare urmatoare celui in care s-a luat decizia modificarii politicii contabile. Pentru reflectarea noului tratament in planul de conturi a fost inclus un cont nou (contul 1173 "Rezultatul reportat provenit din modificarile politicilor contabile"). in cazul modificarii politicilor contabile pentru o perioada anterioara, entitatile trebuie sa ia in considerare efectele fiscale ale acestora. Se mentine interdictia din OMFP 3055/2009 de a nu modifica bilantul perioadei anterioare celei de raportare in cazul modificarii politicilor contabile si al corectarii unor erori.

 

Evaluarea si contabilizarea avansurilor in valuta

Avansurile in valuta sunt asimilate elementelor nemonetare care nu trebuie actualizate la cursul de inchidere. La aplicarea pentru prima data a noilor reglementari, sumele reprezentand avansuri acordate pentru imobilizari corporale, respectiv necorporale, se preiau in conturile 4093 "Avansuri acordate pentru imobilizari corporale" si 4094 "Avansuri acordate pentru imobilizari necorporale", la valoarea rezultata din evaluarea efectuata la 31 decembrie 2014, potrivit Ordinului ministrului finantelor publice nr. 3.055/2009, cu modificarile si completarile ulterioare.

4093 Avansuri acordate pentru imobilizari corporale=232 Avansuri acordate pentru imobilizari corporale

4094 Avansuri acordate pentru imobilizari necorporale=234 Avansuri acordate pentru imobilizari necorporale

Incepand cu data de 1 ianuarie 2015, sumele inregistrate in aceste conturi, precum si cele reflectate in conturile 409 "Furnizori – debitori" si 419 "Clienti - creditori", nu mai fac obiectul evaluarii in functie de cursul valutar la sfarsitul fiecarei luni.

 

Tratamentul modificarilor ulterioare ale provizionului pentru dezafectarea imobilizarilor

Sunt preluate tratamentele contabile prevazute de interpretarea IFRIC 1 pentru modificarile ulterioare ale provizionului pentru dezafectare. Acestea difera in functie de modelul de evaluare utilizat pentru imobilizarea corporala in costul careia este capitalizata valoarea provizionului. Daca aceasta este evaluata utilizandu-se modelul bazat pe cost, modificarile provizionului trebuie adaugate la costul sau (21=1513) sau trebuie deduse din costul acestei in perioada curenta (1513=21). Valoarea dedusa nu trebuie sa depaseasca valoarea sa contabila. Daca o scadere a datoriei depaseste valoarea contabila a imobilizarii, excedentul trebuie recunoscut imediat in

contul de profit si pierdere. Daca ajustarea genereaza o marire a costului imobilizarii, entitatea trebuie sa analizeze daca este necesara inregistrarea unei deprecieri.

Daca imobilizarea  este evaluata utilizandu-se modelul reevaluarii modificarile datoriei ajusteaza diferenta din reevaluare, astfel: o scadere a datoriei majoreaza surplusul din reevaluare din capitalurile proprii (1513=105), cu exceptia cazului in care ea reia un deficit din reevaluare al aceleiasi imobilizari care a fost recunoscut anterior drept cheltuiala (si trebuie recunoscuta in contul de profit si pierdere); iar o crestere a datoriei trebuie recunoscuta in contul de profit si pierdere, exceptand cazul in care reduce surplusul din reevaluare din capitalurile proprii, in limita oricarui sold creditor existent pentru acea imobilizare (105=1513). In cazul in care o scadere a datoriei depaseste valoarea contabila care ar fi fost recunoscuta daca imobilizarea ar fi fost contabilizata conform modelului bazat pe cost, excedentul trebuie recunoscut imediat in contul de profit si pierdere. O modificare a datoriei este un indiciu ca imobilizarea ar putea sa necesite o reevaluare pentru a se asigura faptul ca valoarea contabila nu difera semnificativ de cea care ar fi determinata utilizandu-se valoarea justa la finalul perioadei de raportare. Daca este necesara o reevaluare, toate imobilizarile din acea clasa trebuie reevaluate.

Efectul trecerii timpului asupra valorii provizionului este imputat unei cheltuieli financiare (ct. 6861 "Cheltuieli privind actualizarea provizioanelor"=1513).

 

Au fost introduse conturi distincte pentru evidentierea veniturilor si cheltuielilor rezultate in urma reevaluarii (755 si 655) precum si un cont de rezultat reportat pentru evidentierea surplusului din reevaluare realizat din rezerva din reevaluare (1175 Rezultatul reportat reprezentand surplusul realizat din rezerve din reevaluare).

Sursa: CECCAR Bihor


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Cum sa „citesti” si sa interpretezi perfect o balanta contabila?


Ghidul practic Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz vine in ajutorul dvs. pentru a va scapa de:

• erori de inregistrare aducatoare de amenzi usturatoare din partea inspectorilor veniti in control
• lipsa de cunostinte temeinice din domenii conexe
• lipsa de experienta in lucrul cu conturile, mai ales cand acestea sunt noi, renumerotate ori abrogate!
• incapacitatea de a lua masuri profitabile prin ajustarea balantei pentru profit maxim
• riscul incalcarii legislatiei in vigoare.

Simplifica-ti si securizeaza-ti munca!

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Tratamente contabile noi1 ianuarie 2015modificaricontabiliateimobilizareaOMFP 1802/2014


Data aparitiei: 09 Ianuarie 2015

Votati articolul "Tratamente contabile noi de la 1 ianuarie 2015 potrivit OMFP 1802/2014":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X