Conform dispozitiilor art. 21 alin.(1) din Codul fiscal, pentru determinarea profitului impozabil sunt considerate cheltuieli deductibile numai cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile, inclusiv cele reglementate prin acte normative in vigoare.
In conformitate cu prevederile art. 3 al OUG 99/2000 privind masurile ce pot fi aplicate in perioadele cu temperaturi extreme pentru protectia persoanelor incadrate in munca, in perioadele cu temperaturi extreme angajatorii trebuie sa ia toate masurile prevazute de Legea protectiei muncii nr. 90/1996 pentru asigurarea conditiilor de microclimat la locul de munca in limitele prevazute de normele generale de protectie a muncii.
Masurile pentru asigurarea conditiilor de microclimat la locul de munca vor fi stabilite de angajator, impreuna cu reprezentantii sindicatelor sau, dupa caz, cu reprezentantii alesi ai salariatilor. In unitatile in care functioneaza comitetele de securitate si sanatate in munca masurile vor fi stabilite de acestea.
Masurile minimale ce trebuiesc asigurate de angajatori in perioadele cu temperaturi ridicate extreme sunt redate la art. 4 al ordonantei, astfel:
A. Pentru ameliorarea conditiilor de munca:
a) reducerea intensitatii si ritmului activitatilor fizice;
b) asigurarea ventilatiei la locurile de munca;
c) alternarea efortului dinamic cu cel static;
Achizitii de servicii din afara Romaniei Regim fiscal-contabil
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
d) alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus in locuri umbrite, cu curenti de aer.
B. Pentru mentinerea starii de sanatate a angajatilor:
a) asigurarea apei minerale adecvate, cate 2-4 litri/persoana/schimb;
b) asigurarea echipamentului individual de protectie;
c) asigurarea de dusuri.
In situatia in care, printr-un act normativ special nu este stabilita obligatia angajatorului de a acorda apa minerala angajatilor care isi desfasoara activitatea la sectia de confectii, angajatorul are aceasta obligatie daca si-a asumat-o prin contractul colectiv sau individual de munca.
Cheltuielile inregistrate cu apa acordata angajatilor potrivit OUG 99/2000 sunt deductibile la determinarea profitului impozabil. In celelalte situatii, cheltuielile inregistrate cu apa acordata angajatilor potrivit contractelor colective/individuale de munca sunt cheltuieli sociale si sunt deductibile in baza art. 21 alin. (3) lit. c) din Codul fiscal , in limita unei cote de pana la 2%, aplicata asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului, potrivit Legii 53/2003 - Codul muncii , cu modificarile si completarile ulterioare.
Din punct de vedere contabil, apa acordata angajatilor, potrivit legii, in perioadele cu temperaturi extreme ridicate sau, in alte situatii, potrivit contractelor colective/individuale de munca, se va inregistra cu ajutorul contului 6458 - "Alte cheltuieli privind asigurarile si protectia sociala".
Potrivit pct. 156 alin. (1) din Reglementarile contabile conforme cu Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene aprobate prin OMFP 3055/2009 , detinerea, cu orice titlu, de bunuri materiale, precum si efectuarea de operatiuni economice, fara sa fie inregistrate in contabilitate, sunt interzise.
Astfel cum prevede alin. (2) lit. a), in aplicarea acestor prevederi este necesar sa se asigure receptionarea tuturor bunurilor materiale intrate in entitate si inregistrarea acestora la locurile de depozitare. Bunurile materiale primite pentru prelucrare, in custodie sau in consignatie se receptioneaza si inregistreaza distinct ca intrari in gestiune. In contabilitate, valoarea acestor bunuri se inregistreaza in conturi in afara bilantului. In baza acestor prevederi consideram ca, in situatia in care apa este depozitata aceasta se va receptiona si inregistra la locul de depozitare.