Vom face, mai intai, referiri la societatile agricole in ce priveste particularitatile aferente activitatilor desfasurate de acestea.
Societatile agricole sunt constituite in baza Legii nr. 36/1991, cu modificarile si completarile ulterioare, societatea agricola este o societate de tip privat, cu capital variabil si un numar nelimitat si variabil de asociati, avind ca obiect exploatarea agricola a pamintului, uneltelor, animalelor si altor mijloace aduse in societate, precum si realizarea de investitii de interes agricol.
Exploatarea agricola poate consta din: organizarea si efectuarea de lucrari agricole si imbunatatiri funciare, utilizarea de masini si instalatii, aprovizionarea, prelucrarea si valorificarea produselor agricole si neagricole si alte asemenea activitati.
Societatea agricola nu are caracter comercial.
Regimul fiscal
Legea nr. 36 prevede ca uneltele agricole si alte utilaje, mijloacele materiale si banesti, precum si animalele pot fi aduse in societate, in proprietatea sau numai in folosinta acesteia, dupa caz. Terenurile agricole se aduc numai in folosinta societatii, asociatii pastrindu-si dreptul de proprietate asupra acestora. La intrarea in societatea agricola, bunurile mobile si imobile, precum si animalele se vor evalua pentru a se determina partile sociale subscrise de fiecare membru asociat.
SAF-T Ghid de raportare corecta
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Taxare 2025 Noutatile Codului fiscal
In cazul in care, dreptul de folosinta al terenurilor agricole se evalueaza si se inregistreaza in capitalul social sub forma de parti sociale, atunci distributia de produse agricole catre asociatii societatii, proportional cu partile sociale subscrise de fiecare membru asociat in parte reprezinta plata unui dividend, pentru care exista obligatia societatii agricole de a calcula si retine impozitul pe dividende aferent, in cota de 16% atat asupra sumelor platite in numerar cat si in natura.
Potrivit art.67 al.(1) din Legea 571/2003 cu modificarile si completarile ulterioare veniturile sub forma de dividende, inclusiv sumele primite ca urmare a detinerii de titluri de participare la fondurile inchise de investitii, se impun cu o cota de 16% din suma acestora. Obligatia calcularii si retinerii impozitului pe veniturile din dividende sub forma de dividende revine persoanelor juridice,odata cu plata dividendelor catre actionari sau asociati.
Termenul de virare a impozitului este pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care se face plata.In cazul dividendelor distribuite,dar nu au fost platite actionarilor sau asociatilor pana la sfarsitul anului in care s-a aprobat situatiile financiare anuale,impozitul pe dividende se plateste pana la data de 25 ianuarie inclusiv a anului urmator.
Potrivit art.7 al.(1) pct.12 din Legea 571/2003 actualizata dividendele reprezinta distribuirea de bani sau in natura,efectuata de o persoana juridica, drept consecinta a detinerii unor titluri de participare la acea persoana juridica.