email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Jurnale si documente justificative. Predarea catre arhivele statului

jurnaledocumente justificativelegea contabilitatiiregistre contabile


In cazul in care au trecut cei 10 ani pentru jurnalele si documente justificative, vom stabili ce obligatii exista privind actele din contabilitate si daca acestea se predau arhivelor statului.

Solutia consultantului:

Potrivit art. 25 alin. (1) din Legea Contabilitatii 82/1991, registrele de contabilitate obligatorii si documentele justificative care stau la baza inregistrarilor in contabilitatea financiara se pastreaza in arhiva persoanelor prevazute la art. 1 timp de 10 ani, cu incepere de la data incheierii exercitiului financiar in cursul caruia au fost intocmite, cu exceptia statelor de salarii, care se pastreaza timp de 50 de ani.

Totodata, la art. 25 alin. (2) din Legea Contabilitatii 82/1991 se arata “prin exceptie de la prevederile alin. (1) se pot stabili, in mod justificat, prin ordin al ministrului economiei si finantelor, registrele de contabilitate si documentele justificative care se pastreaza timp de 5 ani”. In acest sens, potrivit prevederilor Anexei 4 a OMFP 3512/2008 privind documentele financiar contabile, lista documentelor financiar-contabile care se pastreaza timp de 5 ani cu incepere de la data incheierii exercitiului financiar.

Potrivit pct. 50 din Normelor metodologice de intocmire si utilizare a documentelor financiar contabile din Anexa 1 a OMFP 3512/2008 privind documentele financiar contabile, persoanele prevazute la art. 1 din Legea nr. 82/1991 , republicata, au obligatia pastrarii in arhiva lor a registrelor de contabilitate, a celorlalte documente contabile, precum si a documentelor justificative care stau la baza inregistrarii in contabilitate. Pastrarea registrelor si a documentelor justificative si contabile se face la domiciliul fiscal sau la sediile secundare, dupa caz.

Conform art. 35 alin. 4 din Legea contabilitatii 82/1991, in situatia incetarii activitatii (existentei) societatii, situatiile financiare anuale, registrele contabile, precum si celelalte documente contabile obligatorii (inclusiv statele de salarii, care trebuie pastrate timp de 50 ani) se predau la arhivele statului.

De asemenea, conform art. 18 din Legea Arhivelor Nationale 16/1996, in cazul desfiintarii unui creator de documente (cum este cazul unui societati comerciale radiate), documentele cu valoare practica, in baza carora se elibereaza copii, certificate si extrase privind drepturile referitoare la stagiile de cotizare la asigurari sociale ale cetatenilor, sunt preluate de Arhivele Nationale sau de directiile judetene ale Arhivelor Nationale.

Ca urmare, predarea documentelor la arhivele nationale se face in momentul incetarii, radierii societatii, persoanele prevazute la art. 1 din Legea 82/1991 , au obligatia pastrarii in arhiva lor a registrelor de contabilitate, a celorlalte documente contabile, precum si a documentelor justificative care stau la baza inregistrarii in contabilitate.

de Mihaela Pascu

NOUTATI Contabile 2024

Manualul de Inventariere a fost actualizat cu Legea 296/2023 si OMFP 1447/2023!


 ATENTIE!

Acum exista reguli noi privind procedura de inventariere, introduse de:

  • Codul fiscal
  • OMFP 3067/2018
  • Legea 163/2018 care permite distribuirea de dividende pe parcursul anului
  • OMFP 3103/2017
  • Legea 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung
  • OMFP 1447/2023 pentru modificarea si completarea unor reglementari privind documentele financiar-contabile

  Explicatii complete gasiti in ghidul Manualul de inventariere. Societati comerciale. PFA. ONG.

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
jurnaledocumente justificativelegea contabilitatiiregistre contabile


Data aparitiei: 29 Noiembrie 2012

Votati articolul "Jurnale si documente justificative. Predarea catre arhivele statului":
Rating:

Nota: 4.83 din 5 din 3 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X