email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ContaUtil: Facturile emise dupa iesirea din sistemul de TVA la plata

TVA la incasarefacturideducereTVA deductibilacontravaloare partialalivrari

Pentru facturile reprezentand contravaloarea totala a livrarilor de bunuri sau prestarilor de servicii emise in perioada aplicarii regimului de TVA la incasare, pentru care faptul generator de taxa intervine dupa iesirea din sistemul TVA la incasare indiferent daca acestea sunt sau nu incasate, total sau partial, se aplica regimul de TVA la incasare, valabil la data emiterii facturii.

Pentru facturile reprezentand contravaloarea partiala a livrarilor de bunuri sau prestarilor de servicii emise in perioada aplicarii regimului de TVA la incasare, pentru care faptul generator de taxa intervine dupa iesirea din sistemul TVA la incasare se aplica regimul de TVA la incasare numai pentru sumele deja facturate.

Pentru sumele facturate ulterior se aplica exigibilitatea TVA la data emiterii facturii.

Persoanele care aplica regimul TVA la incasare au obligatia de a inscrie pe facturile emise ca aplica acest sistem de exigibilitate a TVA prin inscrierea pe factura a mentiunii "TVA la incasare".

Dreptul de deducere al TVA in mod similar, persoanele impozabile, indiferent daca acestea aplica la randul lor sistemul TVA la incasare sau sistemul normal de TVA, care efectueaza achizitii de la o persoana impozabila care aplica sistemul TVA la incasare vor amana deducerea taxei pe valoarea adaugata aferente acestor achizitii pana in momentul in care taxa aferenta bunurilor si serviciilor a fost platita furnizorului/prestatorului.

Aceste prevederi nu se aplica pentru achizitiile intracomunitare de bunuri, pentru importuri, precum si pentru achizitiile de bunuri/servicii pentru care se aplica taxarea inversa.

Pentru determinarea taxei pe valoarea adaugata aferenta fiecarei sume platite se considera ca suma respectiva cuprinde si TVA aferenta, determinata prin aplicarea procedeului sutei marite.

La primirea unei facturi, taxa pe valoarea adaugata deductibila inscrisa in factura se inregistreaza, in conditiile utilizarii planului de conturi actual, in contul 4428 TVA neexigibila intr-un analitic distinct. La fiecare plata efectuata, taxa pe valoarea adaugata aferenta platii se va transfera asupra contului 4426 TVA deductibila si va fi raportata corespunzator in decontul de TVA aferent perioadei fiscale in care are loc operatiunea.

Reluand exemplul anterior, din punctul de vedere al beneficiarului:

O societate primeste o factura in valoare de 2.000 lei, plus TVA aferenta 480 lei.

Dupa 40 de zile plateste suma de 800 lei, iar diferenta de 1.680 lei se plateste dupa 100 de zile de la data emiterii facturii.

Societatea emitenta aplica TVA la incasare, acest fapt fiind mentionat pe factura. La data primirii facturii, TVA aferenta, in suma de 480 lei, este TVA neexigibila. La momentul platii sumei de 800 lei, TVA cuprinsa in aceasta suma devine deductibila.

TVA aferenta: 800 x 24% x 100 / 124 = 155 lei.

Suma devenita deductibila ca urmare a efectuarii platii se transfera in contul 4426 "TVA deductibila", prin inregistrarea contabila:

4426                        =                                4428                     155
"TVA deductibila"                          "TVA neexigibila"

Pentru suma ramasa de plata, TVA devine deductibila la momentul efectuarii platii.

4426                         =                            4428                        325
"TVA deductibila"                          "TVA neexigibila"


Pentru exercitarea dreptului de deducere in cazul unei achizitii efectuate de la o persoana impozabila obligata la aplicarea sistemului TVA la incasare, persoana impozabila beneficiara trebuie sa detina o factura emisa in conformitate cu prevederile art. 155, precum si dovada efectuarii platii.

de Mihaela Pascu

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
TVA la incasarefacturideducereTVA deductibilacontravaloare partialalivrari


Data aparitiei: 21 Ianuarie 2013

Votati articolul "ContaUtil: Facturile emise dupa iesirea din sistemul de TVA la plata":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X