Vom vedea, prin cele ce urmeaz,a cum se va proceda din punct de vedere contabil si fiscal cu amortizarea mijloacelor fixe aflate in proprietatea societatii in contextul in care societatea nu realizeaza venituri.
Nota: Societatea nu are activitatea suspendata la O.N.R.C..
Solutia consultantului:
Potrivit art. 21 alin. (1) din Codul fiscal , pentru determinarea profitului impozabil sunt considerate cheltuieli deductibile numai cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile, inclusiv cele reglementate prin acte normative in vigoare.
In situatia in care mentinerea in functiune a
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Practic aveti doua solutii:
1.Sa nu calculati amortizare, trecand mijlocul fix in conservare (art. 16 lit. b din Legea 15/1994 ), urmand sa recuperati valoarea mijlocului fix pe perioada ramasa de viata, dupa repunerea in functiune, prin recalcularea amortizarii.
Pct. 70^2 din normele metodologice date in aplicarea art. 24 alin. (11) din Codul fiscal stabileste ca pentru perioada in care mijloacele fixe amortizabile nu sunt utilizate cel putin pe o perioada de o luna, recuperarea valorii fiscale ramase neamortizate se efectueaza pe durata normala de utilizare ramasa, incepand cu luna urmatoare repunerii in functiune a acestora, prin recalcularea cotei de amortizare fiscala.
2.Sa calculati amortizarea si sa o declarati nedeductibila la calculul impozitului pe profit.