Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Mijloace Fixe

Conservare mijloace fixe neutilizate sau cheltuiala cu amortizarea nedeductibila fiscal

Data actualizarii: 31 Ianuarie 2013
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
conservare mijloace fixeamortizareLegea 15/1994impozit pe profit


Vom vedea, prin cele ce urmeaz,a cum se va proceda din punct de vedere contabil si fiscal cu amortizarea mijloacelor fixe aflate in proprietatea societatii in contextul in care societatea nu realizeaza venituri.

Nota: Societatea nu are activitatea suspendata la O.N.R.C..


Solutia consultantului:

Potrivit art. 21 alin. (1) din Codul fiscal , pentru determinarea profitului impozabil sunt considerate cheltuieli deductibile numai cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile, inclusiv cele reglementate prin acte normative in vigoare.
 
In situatia in care mentinerea in functiune a mijloacelor fixe nu se justifica din punct de vedere al randamentului si al cheltuielilor de functionare pe o perioada de timp limitata, socitatea le poate trece in conservare. Trecerea in conservare precum si durata conservarii se fac cu aprobarea consiliului de administratie sau a responsabilului cu gestiunea patrimoniului.

Practic aveti doua solutii:

1.Sa nu calculati amortizare, trecand mijlocul fix in conservare (art. 16 lit. b din Legea 15/1994 ), urmand sa recuperati valoarea mijlocului fix pe perioada ramasa de viata, dupa repunerea in functiune, prin recalcularea amortizarii.

Pct. 70^2 din normele metodologice date in aplicarea art. 24 alin. (11) din Codul fiscal stabileste ca pentru perioada in care mijloacele fixe amortizabile nu sunt utilizate cel putin pe o perioada de o luna, recuperarea valorii fiscale ramase neamortizate se efectueaza pe durata normala de utilizare ramasa, incepand cu luna urmatoare repunerii in functiune a acestora, prin recalcularea cotei de amortizare fiscala.

2.Sa calculati amortizarea si sa o declarati nedeductibila la calculul impozitului pe profit.







Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X