Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Mijloace fixe trecute in conservare. Tratament contabil si fiscal

Data actualizarii: 19 Decembrie 2012
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
tratament contabilOMFP 3055/2009mijloace fixeHG 44/2004amortizare


Vom stabili mai jos care este tratamentul mijloacelor fixe pe care societatea hotaraste sa le treaca in conservare, precum si daca se poate deduce cheltuiala in cazul in care se inregistreaza amortizarea. In al doilea rand, vom stabili daca, in situatia in care societatea stabileste gradul de neutilizare al mijloacelor fixe, amortizarea aferenta acestui grad de neutilizare este cheltuiala deductibila.

Solutia consultantului:

1. Conform art 24 alin (11) lit a din Legea 571/2003 privind Codul fiscal:

" Amortizarea fiscala se calculeaza dupa cum urmeaza:

a) incepand cu luna urmatoare celei in care mijlocul fix amortizabil se pune in functiune".
 
Potrivit pct 70^2 din Normele metodologice de aplicare a art 24 alin (11) din Codul fiscal , reglementate prin HG 44/2004:

 "Pentru perioada in care mijloacele fixe amortizabile nu sunt utilizate cel putin pe o perioada de o luna, recuperarea valorii fiscale ramase neamortizate se efectueaza pe durata normala de utilizare ramasa, incepand cu luna urmatoare repunerii in functiune a acestora, prin recalcularea cotei de amortizare fiscala".
 
Avand in vedere aceste prevederi legale, rezulta faptul ca pe perioada in care mijloacele fixe trec in conservare nu se mai calculeaza amortizarea fiscala.
 
Aceasta se calculeaza incepand cu luna urmatoare repunerii in functiune a acestora, prin recalcularea cotei de amortizare fiscala".
 
Potrivit pct 110 alin (3) din OMFP 3055/2009 privind reglementarile contabile conforme cu directivele europene:

" In cazul in care imobilizarile corporale sunt trecute in conservare, in functie de politica contabila adoptata, entitatea inregistreaza in contabilitate o cheltuiala cu amortizarea sau o cheltuiala corespunzatoare ajustarii pentru deprecierea constatata".
 
Asadar, din punct de vedere contabil , in functie de politica contabila adoptata, pentru mijloacele fixe trecute in conservare, societatea poate calcula si inregistra in continuare amortizarea sau poate inregistra o cheltuiala cu ajustarea aferenta deprecierii, nedeductibila fiscal.
 
2. In legislatia actuala, nu este prevazuta deductibilitatea cheltuielilor cu amortizarea in functie de gradul de neutilizare a mijloacelor fixe; nu se calculeaza acest grad de neutilizare. Rezulta ca nu se aplica restrictii de nedeductibilitate in functie de acest grad, indiferent de marimea indicatorului.







Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X